Smršaćete, naravno, ali ne samo to.

Ovom prilikom želimo da vam ukažemo na pozitivne aspekte kako biste prepoznali prednosti povezane sa eliminacijom šećera iz ishrane.

Eliminisanje šećera iz hrane nije samo pitanje ishrane. Pre nego što izgubite kilograme, prestanite da jedete šećer radi svog zdravlja.

Ono što je prirodno prisutno u hrani zapravo je više nego dovoljno da zadovolji potrebe tela, a svođenje na minimum (ako ne i eliminisanje u celosti) donosi niz značajnih prednosti i koristi – za izgled i zdravlje organizma.

Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš?! Znam kako!

Posle nekoliko dana potpunog prestanka unošenja veštačkog šećera u organizam, i posle prave apstinencijalne krize (dokazano je da veštački šećer izaziva zavisnost kao i droge), proći će nekoliko nedelja pre nego što se primete prednosti života bez šećera. Evo koje su.

Poboljšava se stanje kože

Šećer indukuje proces zvan glikacija koji oksidira i oštećuje ćelije uzrokujući bore, dosadnu i suvu kožu.

Pored toga, konzumiranje šećera ometa kolagen koji pomaže tkivima našeg tela da ostanu jaka i elastična.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Prema dr Haroldu Lanseru, dermatologu Kim Kardašijan i Beyonce, prvi rezultati se mogu videti već nakon 72 ili 96 sati detoksikacije: “Osećaćete se bolje, boja vaše kože lica biće živahnija, koža manje masna i bolje hidrirana, tamni krugovi ispod očiju počeće polako da nestaju i imunološki sistem će uživati u tome izbegavajući početak nesavršenosti”.

Smršaćete

Šećer blokira protein zvan leptin koji je odgovoran za osećaj sitosti koji osećamo nakon jela. Rezultat toga je da jedenjem slatkiša nikada nećemo biti potpuno zadovoljni, to jest, siti i ostaćemo gladni.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Suvišni šećeri se tada ne odlažu, već pretvaraju u masti koje se nakupljaju i postaju višak kilograma. Smanjivanjem potrošnje šećera, telo će početi da reguliše apetit na pravi način, smanjujući broj unesenih kalorija.

Poboljšavaju se moždane funkcije

Kao što je spomenuto, višak šećera izaziva nagle glikemijske poraste na koje telo reaguje, stvarajući više insulina i na taj način preopterećuje gušteraču.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Ovaj naizgled bezopasan proces je zapravo jedan od glavnih uzroka osećaja umora i pospanosti. Smanjivanje potrošnje šećera zato pomaže da se nađe više energije. Ali ne samo. Neka istraživanja pokazuju da visoki nivo šećera u krvi može prouzrokovati oštećenja mozga koja utiču na pamćenje.

Poboljšava se raspoloženje

Vodili smo se mišljenjem da gozba slatkišima idealan način da se brzo i lepo razveselimo. To je samo delimično tačno.

Na primer, crna čokolada ako se konzumira u malim dozama može da bude korisna, ali preterana konzumacija šećera kontraproduktivna je i rizikuje da pokrene začarani krug.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Studija objavljena u časopisu Psycology Today, a koja se odnosi na ljude koji pate od napada panike, pokazala je da šećer nije odgovoran za anksioznost, već je katalizator koji pojačava njegove simptome, umesto da ih umiri.

Druga studija objavljena u British Journal of Psychiatry tvrdi da oni koji konzumiraju hranu bogatu šećerom imaju veću verovatnoću da pate od depresije.

Poboljšavaju se fizičke performanse

Ako ste sportistkinja, rekreativno bavite sportom ili ste se jednostavno odlučili na vežbanje radi gubitka kilograma, znajte da će eliminacija šećera imati pozitivan uticaj na vaše telo i u pogledu ove izvedbe.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Šećer podstiče demineralizaciju kostiju i zuba, a negativno deluje i na zglobove.

To je, takođe, glavni uzrok upale mišića i ne samo toga. Eliminisanje šećera smanjiće rizik od hroničnih infekcija i divertikulitisa, kao i doprineti jačanju zglobova i kostiju i, kao što je već rečeno, doprineti tome da imamo više energije.

Poboljšava varenje i opšte zdravlje

Osim pojedinačnih korisnih efekata, evidentno je i kako smanjenje konzumacije šećera pokreće lančane reakcije na ceo organizam.

U stvari, šećer neguje loše bakterije zajedno sa parazitima i gljivicama, posebno u crevima, sa relativnim oticanjem, upalom i nedostatkom asimilacije hranljivih sastojaka. To zauzvrat slabi imuni sistem, izazivajući probavne smetnje, zatvor i iritabilno crevo.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Zbog toga za jačanje crevnih zidova i bakterijske flore preporučuje se eliminacija viška šećera, onih koje asimiliramo kroz slatkiše, keks, gazirana pića i sokove, i uzimamo probiotike kao što su jogurt i mlečni fermenti.

Poboljšava se plodnost

Režim ishrane je osnova hormonalne ravnoteže, a samim tim i za plodnost.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Ishrana sa visokim nivoom šećera podstiče oslobađanje insulina, uz relativni umor pankreasa.

Prekomerna proizvodnja ovog hormona, od kojih se neki receptori nalaze u jajnicima, može stvoriti otpornost, što predstavlja važan faktor rizika za sindrom policističnih jajnika i takođe može uzrokovati oštećenje jajašca.