Doručak služi ne samo da biste imali energije da se suočite sa danom, već i za telesnu formu, kongitivne funkcije i mišićni tonus.

Ovom prilikom želimo da vam predočimo šta se dešava sa vašim telom ako preskočite doručak, za koji stručnjaci, ne bez razloga i čvrstih dokaza, tvrde da je najvažniji obrok u toku dana.

Ima onih koji više vole da ostanu u krevetu nekoliko minuta duže, onih koji misle da preskakanjem doručka čuvaju liniju i onih koji, pri pomisli da stave nešto u usta, osete kako im se želudac prevrće. Ukratko, kada moraju da sednu za kuhinjski sto za doručak, ne nedostataju im izgovori.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Ipak, naučna zajednica je uvek bila jednoglasna u stavu da ono što se konzumira čim se probudite je najvažniji obrok u danu, tako da njegovo redovno preskakanje može imati dalekosežne i ozbiljne posledice na psihofizičku dobrobit.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Evo, dakle, šta se dešava sa telom kada nema doručka.

Oseća se umorno

Od ranih jutarnjih sati telu treba gorivo da bi ispunilo svoje vitalne funkcije i da se suoči sa danom na desnoj nozi, a ne na levoj. Doručak, sa šećerima prisutnim u biskvitima i dvopeku i proteinima sadržanim u mleku i jogurtu, služe upravo za ispunjenje ovih zadataka.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Ako propustite sastanak sa ovim obrokom, telo teži da sačuva energiju na koju mu je ranije oduzeto pravo, čekajući nove hranljive materije. Rezultat? Čim kročite van kuće, čak i nakon nekoliko metara hoda, počnete da se osećate slabim i umornim.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

U nekim slučajevima mogu se javiti vrtoglavica, mučnina i nesvestica.

Mozak nije britak

Koliko bi mogao da bude!

Čak i mozgu, kao i mišićima, treba glukoza da dobro funkcioniše i da ostane aktivan tokom dana.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Ako ta supstanca nedostaje, kognitivne sposobnosti su snažno pogođene – može doći do opadanja pažnje, nervoze, razdražljivosti ili lošeg pamćenja.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Da bi se ovo sprečilo, neophodno je da se nivo šećera u krvi održava konstantnim, tako da se pomogne užinom i grickalicama.

Gojite se

Preskačete doručak? Vrlo loša ideja, čak i u pogledu linije.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Ne uzimajući nikakvu proteinsku hranu, koja bi zadovoljavala osećaj sitosti, teže je kontrolisati glad tokom celog dana.

 Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

U tim slučajevima rizikujete da se prepustite iskušenju da ujutro konzumirate nezdrave užine i grickalice ili ručate sa čuvenom rupom u stomaku, što vas dovodi do nekontrolisanog jedenja.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Zatim, ovo najviše utiče na taloženje sala na bedrima, stomaku, kukovima i zadnjici.

Jedenje doručka troši više kalorija

Nekoliko studija je pokazalo da jedenje ugljenih hidrata, proteina i masti čim se probudite svaki dan, pomaže da se ubrza metabolizam.

Pročitajte i ovo: Loše strane keto dijete

Pravljenje bogatog i zdravog doručka uz sveže ili sušeno voće, mleko ili jogurt, žitarice, biskvite ili dvopek i jaja, pomoglo bi da sagorite kalorije unete tokom dana.

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

Naprotiv, preskakanje prvog obroka može biti štetno za područje struka (gde se čuvaju rezerve) jer bi pokrenulo metaboličke mehanizme koji usporavaju gubitak težine.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Princip je jednostavan – telo se instiktivno brani i čuva zalihe jer ne zna kad će sledeći put dobiti unos hrane, za njega, pogonskog goriva za normalno funkcionisanje.