Kako starimo naše telo prolazi kroz različite promene, kosa nam postaje seda i retka, malo smo sporiji, javljaju se neki od bolova u telu koji su nam ranije bili nepoznati.

Stopala su izuzetno složen deo našeg tela. Svako stopalo sadrži 26 kostiju, 30 zglobova, sa preko 100 mišića, tetiva i ligamenata. Po strukturi ona su dinamičko-elastično remek-delo našeg tela dizajnirana da apsorbuju težinu tela tokom hodanja i trčanja i da se prilagode neravnim površinama kako bismo mogli da zadržimo ravnotežu.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Naša stopala apsorbuju oko 120 odsto težine našeg tela pri svakom koraku i oko 275 odsto ako trčimo.

Kako starimo, mišići stare i gube snagu, ligamenti i tetive gube svoju elastičnost, pa se veličina stopala menja. Ligamenti i tetive se istežu što omogućava dodatni prostor za pomeranje u zglobovima, a to širi stopala i izaziva promenu veličine broja cipela.

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

Dodatni pokreti u zglobovima takođe mogu dovesti do smanjene apsorpcije udara. Kako stopalo gubi sposobnost da apsorbuje udar, on može da se prenese na zglobove, kolena, kukove i donji deo leđa.

Pročitajte i ovo: Anticelulit ulje iz kućne radinosti

Zbog biomehaničkih promena u funkcionisanju stopala mogu se javiti problemi kao što su osteoartritis, Mortonov neurom i čukljevi. Sve to utiče na kvalitet života.

Image by marymarkevich on Freepik

Sa starošću se smanjuje i intenzitet naših aktivnosti, naročito ako se pojave bolovi u stopalima. Ali tada nastaju drugi problemi, kao što su gujaznost i gubitak mišićne mase, kardiološki problemi usled nekretanja. To može da dovede do neuravnoteženog hoda i nestabilnosti tela.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Još jedna opšta promena koja se dešava je postepeno smanjenje masnih jastučića u stopalima.

Pročitajte i ovo: Rešite se celulita brzo i efikasno

Koliko god ove stvari izgledale zastrašujuće, postoje načini da se spreče i leče. Zbog toga je važno preduprediti takve zdravstvene pojave, redovnim posetama lekara, kako bi se sprečili artritis, dijabetes, periferne vaskularne bolesti, giht…

Image by fabrikasimf on Freepik
Image by fabrikasimf on Freepik

Imajte na umu da ako na vreme počnete da brinete o svojim stopalima, moćićete da sprečite njihovo prerano starenje. Ipak nas naša stopala vode kroz život.