U životu svake žene dođe vreme kada se, jednostavno, umori od nošenja visokih štikli.

Kad te više nije briga i poželiš nešto mnogo udobnije i prizemnije. Kad shvatiš da desetak santimenatara više u visinu, nalakirani nokti na prstićima koji vire kroz elegantni otvor na lakovanim salonkama i činjenica da ti noge izgledaju sjajno na visokim potpeticama, ne vrede svih tih čukljeva, plikova, rana i flastera. Da ne pominjemo deformisan, visok ris i sve ostale poremećaje kojima visoke potepetice mogu da budu uzročnik.

Mada, sa druge strane, postoje žene kojima nošenje visokih potpetica predstavlja životni stav, opredeljenje i bazičnu normu stila. Njima nošenje visokih potpetica ne predstavlja žrtvu niti se loše osećaju u njima jer kada je cipela kvalitetna, visoka peta ne mora da bude teret niti opterećenje za fizičko zdravlje tela. Što ne znači da ne utiče loše na vaše zdravlje! Naprotiv!

Pročitajte i ovo: Tufne – najradosniji modni trend za proleće – leto

U svakom slučaju, na vama je da odaberete kom carstvu ćete se prikloniti, a na nama je da vam predočimo šta se sve dešava sa našim telom kada skinemo visoke štikle i spustimo se na zemljino tlo. Neke žene kažu da se pri tom osećaju kao da su im noge otišle u penziju. Ima onih koje ne požele da se ikada više vrate u visine, dok neke drma neizdrž, pa nose visoke štikle u torbici i menjaju obuću kad požele da zablistaju.

Pročitajte i ovo: Najveći izbor sandala sa visokim potpeticama

Noge vam se izdužuju!

Pročitajte i ovo: Započnite leto u sandalama sa punom petom – najosporavanijem, a najudobnijem modelu obuće

U studiji objavljenoj u Žurnalu primenjene psihologije, istraživači su došli do saznjanja da žene koje su stekle naviku nošenja visokih potpetica ne samo da hodaju kraćim koracima, čak i kada hodaju bose, nego, takođe, imaju i kraće mišiće. To je zato što su navikle da hodaju sa povijenom petom i istaknutim prstima unapred, tako da je im je peta uglavnom pripijena uz zlob, retko se istežući u potpunosti celom, prirodnom dužinom.

Kombinacija istezanja, uvijanja i najvažnije, hodanja u ravnim cipelama, koje štite našu nogu, pomoći će našim mišićima da povrate nekadašnju, prirodom predviđenu slavu, kažu istraživači.

Pročitajte i ovo: Bele tašne na vrhu liste najpoželjnijih modnih komada za proleće – leto

Vaša leđa osećaju se mnogo bolje!

Pročitajte i ovo: Radničke bluze – novi trend ženskih bluza

Naime, one njišu vašu karlicu i drže je pod nagibom, što primorava vašu zadnjicu da ide unazad. Sve to nabija dodatni pritisak na vaš lumbalni deo kičme, kao i mišiće koji bi trebalo da je stabilizuju. Pojedine žene koje nose izrazito visoke potpetice mogu da dožive nešto što se zove spondilolistesis – proklizavanje jednog pršljena preko drugog, što može da prouzrokuje oštećenje nerava i bol.

Pročitajte i ovo: Kolor terapija – obojite svoj život haljinama u živopisnim bojama

Kada skinete visoke štikle, vaša kičma automatski se vraća u prirodan položaj, što odmah smanjuje nametnuti stres u donjem delu vaših leđa i olakšava bol, čak i da je povezan sa poremećajem zvanim spondilolistesis.

Boli vas peta!

Pročitajte i ovo: Liu Jo kolekcija proleće – leto 2019 – osamdesete u punom sjaju

Kada se odjednom prebacite na ravnu obuću, dovodeći vašu petu nazad u položaj od 90 stepeni, povećavate pritisak na vaše prenategnute tetive. Kod ljudi sa hroničnom upalom tankog sloja vezivnog tkiva u tabanima, upala tkiva koja povezuju petu i prste može da pogorša postojeće bolno stanje. U drugim slučajevima, može da dovede do pojave bola po prvi put.

Pročitajte i ovo: Baštovanstvo je podjednako dobro za vas, kao i odlazak u teretanu

Za nekoliko dana, nedelja ili ako ste praktično živeli na štiklama, nekoliko meseci, vaše tetive vratiće se u prvobitni, normalni položaj, tako da će se bol u vašim petama umiriti. Može se desiti da se sada mnogo bolje osećate nego ranije.

Vaše trkačko koleno, za divno čudo, nestaje!

Pročitajte i ovo: Pojednostavite svoj život – nosite kombinezon

To znači da dodatno naprezanje tetiva i ligamenata kolena. Ispostavlja se da rešenje za vaša kolena, odnosno, zatezanje tetiva u njima, ne mora da bude da treba da prestanete da trčite, na kraju krajeva, već samo da siđete među ostale ljude Zemljane.

Poboljšava vam se balans!

Pročitajte i ovo: Najveći vodič modnih trendova za proleće – leto 2019

Istraživanja rađena među stjuardesama pokazuje da samo nekoliko godina aktivnog nošenja visokih potpetica dovodi do povećane neravnoteže između mišića sa strane zglobova i onih sa prednje i zadnje strane, što prouzrokuje nestabilnost u člancima i dramatično pogoršanje balansa. Nošenje ravnih cipela, međutim, čini da vaši mišići u zglobovima rade kako je i predviđeno, dajući vam veću stabilnost u vašem skočnom zglobu i ravnotežu, kažu istraživači.

Pročitajte i ovo: Više od 100 hit ženskih tašni za proleće – leto 2019

Zauzimanje savršene poze plesačice uskoro bimoglo da bude mnogo lakše nego što vam je to ranije polazilo za rukom. Odnosno, nogom.