Viteštvo i kavaljerstvo nisu mrtvi! Ili bar ne bi trebalo da budu.

Doduše, istina je da je pravo kavaljerstvo malo zamrlo, otišlo u zapećak, ali samo je na muškarcu je da ga neguje u sebi. Jer to je ono što čini razliku od čoveka do čoveka.

A sa druge strane, one svetlije i vedrije, umetnost kavaljerstva je i te kako živa i zdrava. Jeste da nam je ponekad potrebna lupa da bismo je našli, kao kad tražimo biser na peščanoj plaži, ali vredi svaku paru. Uložiti u lupu! Jer još uvek postoje neka prava gospoda, koja neguju plemenitu tradiciju prave, gospodske muškosti u svojim bićima.

Foto Jeremy Beadle

Dakle, šta tačno odlikuje pravog gospodina?

Pošto umetnost kavaljerstva potiče iz drevne prakse viteštva, neki od principa stare umetnosti viteštva i dalje dele iste vrednosti. Biti kavaljer, pravi gospodin, gotovo isto kao i biti vitez, znači revnost u zaštiti onih koji su slabiji i bespomoćni. To znači praktikovanje najveće moguće iskrenosti i pokazivanje najdubljeg saosećanja prema drugima.

Predstavljamo vam na koje sve načine umetnost kavaljerstva može da bude izražena u modernim vremenima.

Pravi kavaljer pridržava vrata ženama

Muškarac treba uvek da se potrudi da pridrži otvorena vrata ženi. Ne zato što žena nije u stanju da sama gurne i otvori vrata, već zato što ovim činom muškarac pokazuje da ceni ženu, kao ličnost, kao i da daje na značaju njenoj gracioznosti i prisustvu u njegovom društvu.

Pravi kavaljer praktikuje iskrenost

Pravi gospodin nikada ne laže. Fina gospoda ne učestvuju u igrama obmanjivanja drugih ljudi zarad lične koristi. Pravom gospodinu nikada neće biti prijatno da manipuliše drugima lažima i obmanama.

Pravi kavaljer ima zaštitnički stav prema bespomoćnima

Savremeni kavaljer nema problem sa tim da ponudi svoju pomoć onima koji su u nevolji. Da li će to da bude kroz dobrotvorna dela ili prijateljski gest, manje je bitno jer pravi kavaljer uvek vodi računa o slabijima od sebe, u svakom pogledu i nikada ne daje na značaju zbog učenjenog. Ponizan je i skroman u svom viteštvu.

Pravi kavaljer ponudi svoju ruku ženi koja hoda uz njega

Pravi kavaljer nikada neće dopustiti da žena hoda sama ulicom. Uvek će joj ponuditi svoju ruku kao gest solidarnosti i zajedništva. Takođe, na taj način pokazuje svoja plemenita osećanja prema njoj, ljubav, poštovanje, kao i bliskost.

Praktikuje tačnost i preciznost

Lepo vaspitan gospodin nikada ne kasni, bez obzira na to da li je u pitanju poslovni sastanak ili dolazak na zabavu jer pravi gospodin razume i zna da je vreme od najveće važnosti. Kašnjenje znači da ne cenimo ni svoje ni tuđe vreme.

Pravi gospodin hoda bliže ivičnjaku

Pri hodu trotoarom, pravi kavaljer je taj koji će uvek da hoda bliže ivičnjaku. To je odbrambeni mehanizam kako bi se zaštitila žena od opasnosti i rizika hodanja duž ugroženog dela trotoara.

Završava teške zadatke bez delegiranja drugima

Pravi kavaljer se ne žali i ne kuka zbog svega onoga što ima da uradi. Sam se bavi time i sve odrađuje bez da to uvaljuje drugima. Ne prosleđuje svoje probleme drugima jer on razume da svi imamo svoje probleme sa kojima moramo da se suočavamo.

Foto Kats Weil

Tokom obroka, u restoranu ili kod kuće, sačeka da svi budu posluženi jelom, pre nego počne sa jelom

Pravi kavaljer je strpljiv i nikada ne čeprka po svom jelu, dok ostali za stolom još nisu posluženi hranom.

Pravi gospodin čuva tajne

Pravi kavaljer ne izdaje poverenje drugih. Kad god su mu poverene tajne, on bez pogovora prihvata zavet ćutanja o istim i shvata značaj potpune diskrecije i poverenja. Na njega se uvek može osloniti.

Demonstrira ljubaznost i saosećanje prema drugima

Pravi gospodin svestan je činjenice da u današnje, moderno doba vlada nestašica dobrote i milosrđa. Zato pravi gospodin uvek deluje kao svetli zrak nade u ovom mračnom svetu time što je uvek ljubazan i saosećajan.

Ustupa svoje mesto ženi, osobama sa invalididtetom ili starijima

Bez obzira na to da li je u autobusu ili čekaonici, pravi kavaljer nikada neće dozvoliti sebi da bude udobno smešten dok gleda druge u nelagodnom položaju, naročito ako se radi o ženama, starijim osobama ili invalidima.

Ponudi svoju jaknu ženi kada je hladno

Slično prethodnoj stavki, pravi gospodin nikada neće sebi dozvoliti da se baškari, dok je drugima neprijatno. Ako je njegovoj partnerki hladno, rado će joj ponuditi da se ogrne ili obuče njegov sako, jaknu ili šta god ima da joj ponudi da obuče, samo da bi se osećala prijatnije, makar on išao i go i bos.

Odbacuje čak i pomisao o nasilju nad ženama

Jedan od najvažnijih aspekata pravog kavaljerstva je shvatanje da žena nikada ne sme da bude predmet fizičke povrede od strane bilo koga drugog. Nasilje nad ženama za pravog kavaljera je apsolutno neprihvatljivo.

Obraća pažnju na sve što mu se kaže

Pravi gospodin ne isključuje ton u komunikaciji sa drugima kada mu dosadi da ih sluša. Aktivan je učesnik u komunikaciji i angažovan u diskusijama.

Ima fine manire za stolom

Pravi kavaljer zna kako da se ponaša na odgovarajući način pri ručavanju u svim prilikama. Naročito tokom formalnih i ostalih prilika koje zahtevaju da se osoba vlada prema određenim pravilima bontona.

Foto Shamin Nakhai

Poštuje privatnost drugih ljudi

Pravi kavaljer nikada ne priča o svojim ljubavnim poduhvatima, što bi rekli kiss&tell. On poštuje žene i nikada se ne oseća prijatno da otkriva intimne detalje iz svog života, niti o drugim osobama sa kojima je bio u bilo kakvoj vrsti intimnog odnosa.

Pravi gospodin uzima račun i plaća ga

Pravi gospodin uvek se prvi hvata za račun i ponudi da ga sam plati. Čak iako se desi da se prvi ne dohvati računa, u svakom slučaju treba da se ponudi da ga plati.

Pomaže ženi da sedne

Pravi kavaljer neće samo da usmeri ženu prema svojim kolima, već će je dovesti do vrata, otvoriti ih i pomoći joj da se udobno smesti na sedište.