Jupiter je ušao u Devicu 11. avgusta 2015. i ostaje u ovom znaku sve do 9. septembra 2016.

Jelena Studen Vojvodić, Astrologija Astro House

Koliko ova planeta može da se ne oseća dobro kada prostrane, široke i nepregledne prostore, za koje je rođen, mora da zameni „životarenjem“ u svakodnevnom životu.

Njemu je rečeno: „Kada uđeš u Devicu moraš se odreći svojih ideala i vizija, pa i snova o slobodi, jer ništa od toga neće ti doneti praktičnu korist. Sloboda je za ludake, a ti treba da budeš poslušan i odgovoran građanin ovog sveta.“

Rekli su mu da težnja za idealima i slobodom zahteva lutanje i avanturistički duh, što je u Devici uzaludno trošenje vremena da bi se obezbedio i ustalio red. Koliko Jupiter u Devici može da se ne oseća dobro kada je primoran da se isključi sa širokog puta, koji vodi na drugi kraj planete i povezuje udaljena mesta i gradove da bi upoznao i video mnogo toga novog, širio svest i znanje, donosio sa sobom optimizam i dobro, jer ulaskom u Devicu mora da se uključi na sporedni put sa pravcem kuća – posao i posao – kuća.

Koliko mu je samo bilo teško kada je čuo da treba da se odrekne svih onih knjiga u kojima je pronalazio informacije.

Koje su pokretale njegov avanutiristički duh i želju za dalekim putovanjima jer ulaskom u Devicu treba da se prihvati knjiga koje će ga podsećati na obaveze, dužnosti, realnost i sumnju. Rečeno mu je da ne sanja više o Rajskim ostrvima ili o spuštanju u bačvi niz slapove Nijagare jer on ne može biti Čarls Stivens.

jupi

U stvari, rekli su mu da uopšte ne sanja. Ako i postoji neki zaostao i mali delić sna u njemu, onda je to san kako bi mogao da „ukrade“ jedan deo terase i napravi sebi radnu sobu ili kako bi mogao od podruma, koji ničemu ne koristi, da napravi radionicu.

Iskreno će vam reći i kako mu nedostaje još jedna prostorija u kojoj bi želeo da napravi svoju privatnu biblioteku.

Koliko Jupiter može da se ne oseća dobro, zato što mu je rečeno: „Ne čitaj knjige kao što su Metafiziku od Aristotela, Četvrti put od Uspenskog, Put kojim se ređe ide od Skota Peka. Nemoj čitati Anu Karenjinu od Tolstoja, Doktora Živaga od Pasternaka. Ostavi i poeziju od Jesenjina, nego se hvataj knjiga i priručnika poput Uradi sam ili Kako odgajati srećnog psa, istorijske romane, leksikone i rečnike, kritike, naučne knjige (egzaktna nauka). Važno je da od onog  što pročitaš možeš imati praktičnu koristi u svakodnevnom životu i da možeš svoje znanje praktično da primeniš.“

tumblr_mw9gver04n1sdiq9qo1_500

Jupiter u Devici je prihvatio ideju da je vera u čovekovom razumu i da je racio jedini garant ljudskog napretka i progresa. Zato ćete često čuti od njega:

Zbog toga Jupiter u Devici odbacuje i kritikuje sve fantazije, bajke, maštu, snove, religiju, pa i ljubav.

Koliko Jupiter u Devici može da se ne oseća dobro jer mu je rečeno da ne treba biti široke ruke i darežljiv i da su sumnjičavost i obazrivost formula uspeha, a ako daje neka se vodi idejom „treba pomoći, jer ko zna za čega će mi i kada ovaj čovek zatrebati“.

Koliko su samo kod Jupitera u Devici zapostavljeni srce i duša zbog dominacije razuma i ceo život se pita da li je ispravno postupio ali odgovor nikada ne nalazi. On je oterao i Petra Pana, patuljke, Mazu i Lunju, pa i Odiseja, Goluma, Gandalfa i Frodoa, jer ništa nije razumno pronašao i nije mogao naučiti kako da krči sebi put u realnost.

Koliko mu je bilo nerazumno i nestvarno da neki mlinarev sin osvoji srce jedne princeze ili da princ poljupcem oživi devojku koju voli, a koja je iz siromašne porodice. Hiljadu puta je rekao da su bajke, ljubavne priče sa srećnim krajem, kao i Holivud, teške izmišljotine od čega se treba sklanjati jer je život moguće upoznati samo u realnom životu, koji je nešto sasvim drugo.

Rekli su mu da nema opuštanja i uživanja kada uđe u Devicu.

Osim ako se ne opušta kroz posao koji radi ili ako ne uživa okružen svakodnevnicom, baveći se dužnostima i obavezama jer samo na taj način je prisutna nada u bolje sutra. Da li treba kupiti hleb? Da li su nahranjene mačke? Da li je plaćen račun za struju ili treba ja to da uradim? Kada će biti junetina na akciji? Koliko mi je još ostalo rata za kredit? Ko će drugi da misli da li nešto nedostaje u kući i da li je sve na svom mestu, nego ja?

tumblr_n7hj3lL1aO1sb471fo1_500

Koliko Jupiter u Devici može izgubiti ne verujući u snove i u ono što se nalazi iza granica fizičkog i praktičnog sveta, a koliko, sa druge strane, može da dobije verujući samo u razumna rešenja?

On veruje da ovo društvo i civilizacija mogu ići napred samo ako postoji red i zato je tačan i precizan čega god da se dohvati. Zato čita knjigu podvlačeći rečenice u njoj jer pravi svoj red u knjizi, zato ne odlazi kod nikog ako se unapred ne najavi, kao što ne voli ni kod njega bilo ko da banejer će mu poremetiti planove i red, a samo mu red daje nadu da sve može biti dobro.

Zbog toga, ako je šef ili direktor, uredno traži da se upisuje ko je i u koliko sati došao na posao, jer nema ni u firmi prosperiteta, ako se u njoj ne poštuje red.

Ako je profesor ili prosvetni radnik, počinje čas tačno na vreme, ako je lekar dolazi u ordinaciju i pre sestre, ako je trgovac uredno drži kasu pod kontrolom, ako je taksista nema šanse da vas vozi bez taksimetra, a ako je građevinski radnik svaka cigla biće u milimetar tamo gde treba.

Koliko samo Jupiter u Devici može da izgubi, zato što ga često napušta prirodni  optimizam i entuzijazam za koji je rođen. Koliko ga često napuštaju vedrina i pozitivan pogled na život, zato što ima potrebu da kritikuje, ali Jupiter u Devici ima stav da bez kritike nema zdravog društva, kao što nema ni umetnosti, književnosti i nauke. Koliko može da propusti povoljnih prilika, zato što će se zavući u neki ćošak i biti neprimetan i povučen, a onda ga teško mogu primetiti, mada, ni ne želi da se eksponira.

I koliko samo može izgubiti i propustiti jer i sam ne veruje u mogućnost i sposobnost ličnog prosperiteta i napretka. On čak sumnja i u dobrotu drugog čoveka ili njegovu spremnost da mu pomogne, pa se u takvim momentima pita: „Za čega sam mu potreban?“ Nemojte se iznenaditi ako čujete od njega, a sigurno hoćete: „Uvak kada se nadaš, potrebno je i da sumnjaš“, a opravdanje i razlog za sumnju uvek može da pronađe.

Koliko samo može da ga ometa način na koji razmišlja, a to je da ako nema sumnju u sopstvene sposobnosti kako onda može biti bolji i produktivniji jer ako nema sumnje, malo toga može da postigne.

Jupiter predstavlja rast u svakom pogledu, a u Devici znanje i razmišljanje rastu kako raste i njegova sumnja, zato ćete ga retko kada videti sa širokim, veselim i bezbrižnim osmehom. On je često prividno odsutan ali prisutan, jer je zauzet razmišljanjem i analizom ili nad knjigama i papirima i sa prstom na slepoočnici, zabrinutog izraza lica, mada on samo traži povoljno rešenje.

tumblr_n329o6CF1h1s90yqdo1_500

Rešio je da proširuje stan ali samo ako je rešenje da prostor u stanu bude funkcionalan i praktičan, a ako ga proširuje, proširiće ga tačno za onoliko koliko je nužno i potrebno. Ništa preko toga. Rešio je da kupi auto ali on prvenstveno treba da zadovolji njegove osnovne potrebe, po gradu ili lokalu, a odluka da kupi auto je opet iz praktičnih razloga da bi mogao svaki dan i na vreme da ispunjava svoje obaveze.

Možda da se odluči i za polovni auto, jer je nov automobil ipak za njega luksuz.

Jupiter u Devici je svestan, ako se desi da izgubi razum, onda gubi i sve šanse koje mu se mogu pružiti, a koje mogu da mu poboljšaju život. Zbog toga beži od osećanja i mašte, beži od poezije i romantičnih noći pod sjajem upaljnih sveća jer je onda svestan da će se udaljiti od razuma u kojem vidi jedinu šansu da ne tapka u mestu i da ide napred kroz život.

U šta god želite da ulažite ili šta god planirate da kupite, dobićete savet od njega „Ispruži se onoliko koliko si dugačak, može i manje, ali ni milimetar više od toga i gledaj ako možeš još nešto i da uštediš.“

Uvek možete biti nagrađeni ako pokažete poslušnost, pa i poniznost, jer sigurno je i u detinjstvu dobijao poklone onda kada je pokazao poslušnost ili kada je tačno i na vreme uradio neku svoju obavezu i dužnost, koja mu se na početku nametala već u porodičnom okruženju.

Ali poklone koje je dobijao i u dečijem dobu bili su praktični ili igračke koje su mogle da razvijaju njegovu logiku. Zbog toga i kasnije voli kada na poklon dobije nešto što mu može koristiti u svakodnevnom životu i što je praktično. Dobijao je poklone zbog toga što je bio vredan i radan u školi i zato kasnije ovo postaje i potencijal da mu se otvaraju vrata ili da bude nagrađivan zbog tačnosti, odgovornosti i vrednoće na poslu.

Da li si sredio svoje igračke u sobi? Jesam. Zaslužio si čokoladu.

Kasnije, „rešili smo da te unapredimo i povećamo platu jer verno služiš našoj firmi i svoj posao radiš tačno, precizno i odgovorno.“ Korak napred za dobro urađen posao. Korak napred za prekovremeno ostajanje na poslu. Vrata se otvaraju za svaki napor i trud koji ulažete u svakodnevne obaveze.

Na protekciju se nailazi samo ako ste spremni da se odreknete posla o kojem ste maštali i sanjali jer se sa Jupiterom u Devici prihvataju poslovi koji su u tom trenutku nužni i potrebni. Završili ste fakultet i tražite posao koji je adekvatan vašem fakultetskom obrazovanju ali nude vam posao trgovca u nekom marketu. Gori vam već pod noktima i trebalo bi da prihvatite taj posao, a istovremeno da tražite ono za čega ste se obrazovali jer Jupiter u Devici razmišlja, „razumnije mi je i korisnije da radim bilo šta što će mi doneti novac dok ne nađem drugi adekvatniji posao, nego da sedim kući i gubim vreme.“

tumblr_n6ny2uqnU81tdeiafo1_500

Jupiter se nalazi u vezi sa svim što teži da se proširi i poveća, međutim, treba spomenuti da će jedan duži period Jupiter u Devici biti u kvadratu sa Saturnom u Strelcu. Možemo li se zapitati da li će porasti bolesti, a farmaceutska industrija povećati prodaju lekova i medicinske opreme? Ovo može biti i dobra volja da se poboljšaju uslovi u zdravstvenim institucijama ili u bolnicima gde se leče najteži bolnici. Ali kvadrat između Jupitera i Saturna ukazuje na prepreke, jer nema finansija, a i neke tvrde strukture smatraju da postoje neki drugi prioriteti.

Da li će se poboljšati uslovi radnika jer Jupiter ima ulogu da poboljša, a Devica je znak posla i zaposlenja?

Opet, zbog nepovoljnog aspekta sa Saturnom, može biti otpuštanja ali i smanjenja viška radnika, posebno u administracijama. Međutim, moramo biti svesni da je Jupiter u Devici na nebu, a da je dole na planeti Zemlji pod ovim uticajem razlika od Švedske, Portugalije, Kanade, Srbije, Etiopije, a to znači da tranzit Jupitera u Devici treba spustiti u realnost društva i države u kojoj se živi.

Aspekt koji sam dotakla između Jupitera u Devici i Saturna u Strelcu ostavljam za neki od narednih tekstova, jer ima dosta toga da se kaže. Spomenuću još teže dobijanje papira i viza za rad u inostranstvu.

Koliko samo Jupiteru u Devici može biti teško jer nema vremena za opuštanje, a mislio je da ovaj život nagrađuje danima u kojima može da se opušta i raširi, ali ovde je prezauzet da bi se danju družio i premoren da bi noću tražio sazvežđa po nebu. Ovde je briga prirodna jer da bi upoznao ono što je dobro i što je suprotno zlu, treba da se bavi ozbiljnim problemima.

Idok se sprema da uđe u Devicu oko sebe čuje savete „troši novac samo za korisne stvari i radi marljivo da bi mogao da zaradiš.“ Jupiter u Devici je čak sebičan i prema sebi jer nije raspoložen da troši novac za svoje lične potrebe.

Fiskalni račun strpljivo i uredno čeka pored kase jer uvek postoji sumnja u ispravnost onog što je kupio, pa mu je fiskalni račun potreban za eventualnu reklamaciju robe jer će se sigurno vratiti ako je kupio nešto neispravno. Jupiter predstavlja izlaz kada se nađemo u nekom problemu, a kada je u Devici njegov izlaz je uvek istina, kao i ekonomičnost i tačnost. Spreman je da usamljeno i dugo čeka dane koji će biti bolji i vedriji i rođen je sa željom da unapređuje i modernizuje uslove na radu.

Nova zaštitna i radna odela, nove kancelarije, kompjuteri, mašine, ali i nove ideje, koje će prvenstveno biti korisne i praktične i kao takve poboljšati rezultate rada.

On polako i lagano troši svoje vreme da bi pronašao ljude, zanimanja, stvari i objekte u kojima će pronaći prave vrednosti. Probuditi optimizam u njemu znači potražiti pomoć od njega u rešavanju nekih problema, bilo da oni traže intelektualno ili fizičko zalaganje, pa mu možete izmamiti osmeh na licu (što je teško), ako tražite da vam pomogne u rešavanju nekog domaćeg zadatka, čišćenju, popravkama i krečenju ili kroz savete gde može preneti visoke standarde ponašanja.

t_2348385_o_sumnji_pinkjeca_cool_v

Jupiter u Devici pruža razvoj svesti i uvida, ali samo kroz praktično razmišljanje, kroz logiku jer ako nema logike, nema ni proširenja svesti, pa i znanja. On pruža razvoj svesti kroz rad i posao, a često se uči i proširuje znanje kroz praksu i posao. On podstiče da se uči, upisuju kursevi, škole ili fakulteti paralelno sa radom da bi se iskoristila bolja pozicija za posao i da bi se kroz njega napredovalo.

Zbog toga su česte situacije kada vas na poslu obaveste da je potrebno da završite neki dodatni kurs, školu ili seminar da bi zadržali posao.

Možete biti uslovljeni da naučite neki strani jezik da bi mogli ostati na poslu. Poboljšanje društvenog položaja uglavnom su vođeni logikom i razumom. Koren žudnje za saznanjem je u svemu što se nalazi u vašem bližem okruženju i u praktičnom svetu. Međutim, Jupiter u Devici nema želju da otkriva ono što se nalazi iza horizonta i nema želju da prekorači granice današnjice i svakodnevnog života.

Zbog toga on ovde nije prorok i večiti putnik kroz vreme, već neko ko je zabrinut za životnu egzistenciju, koji se svaki dan odvija po pravilima. Tranzit Jupitera kroz Devicu pruža mogućnost da naučimo nešto o sopstvenim manama i da nam mane koje prihvatimo prošire i svest i znanje. Želja za znanjem, pronicljivost, trezvenost, metodični pristup, potreba za urednošću i redom, vraćaju nadu i veru u život.

Moraćete da upotrebite mnogo više strpljenja, razumnosti i strategije dok Jupiter bude bio u znaku Device. Budite razumni jer se vera rađa u razumu. Kažu da skromnost može odražavati našu unutrašnju poniznost, što je u simbolici Device ali za Jupitera u Devici nema lepše nade od one što je nikla u razumu koji je spreman da se stavi u službu čovečanstva u svojoj najvišoj vibraciji.