Kao i svaka promena u životu, promena godišnjeg doba donosi nam mnoštvo dobrih i loših stvari, ali je promena, i to je bitno.

Sa hladnim danima menjamo način oblačenja, drugačija nam je ishrana, ritam spavanja, raspoloženje se menja, a stanja i bolesti postaju naglašenija.

Nataša Marković, holističar
Nataša Marković, holističar, Nactive Bellezza

Potrebno nam je vreme da se prilagodimo. A jedino vremena nemamo, jer sve se ubrzalo pa za bilo kakvu tegobu, telesnu ili umnu, tražimo instant rešenje. Ako ne uspemo onom brzinom kojom smo zamislili nastaje ljutnja i upravo ljutnja je najizražajnija u jesen.

Svako može da se naljuti, to je lako, ali biti ljut na pravu osobu, u pravoj meri i u pravo vreme, zbog pravog razloga i na pravi način – to nije u svačijoj moći i nije lako. Aristotel

Ako pridodamo i promenjenu ishranu sa puno brzih šećera i industrijskih masnoća, jetra, koja je već preopterećena, počinje da daje mnogo manje energije mišićima pa su osećaji malaksalosti, slabe pokretljivosti, jeze i bezvoljnosti česti kao pojava u ovom periodu.

Pridoddamo li svemu tome stres, viruse, boravak u zatvorenom prostoru na poslu i u slobodno vreme, jetra će biti još opterećenija ali i drugi organi. Sklonost ka raznim upalnim procesima razvija se zbog mnoštva životnih situacija koje nas ljute i čine razočaranim.

Pazite šta jedete!

Dijareja i zatvor praćeni grčevima, kao dva najčešća poremećaja u radu creva, remete odbrambene mehanizme.

To se najbolje postiže unošenjem vlaknastih hranjivih materija, redovnim kretanjem i fizičkim vežbama.

Izbegavanje neprijatnih situacija mnogo pomaže jer nervoza, napetost i stres takođe loše utiču na zdravlje creva i ostalih organa za varenje.

Pozitivan stav, vizuelizacija i slični postupci predstavljaju samo početak ali nepotpuno delo.

Pokrenite se, učinite praktične korake u promeni svog ponašanja i navika, a ako to ide teško i niste sigurni kako da se pokrenete na akciju, potražite pomoć terapeuta. Svaka dodatna količina energije, ma koliko ona bila mala može biti dovoljna da vam da polet u menjanju, očuvanju ili poboljšanju vašeg trenutnog stanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.