Kao i svaka promena u životu, promena godišnjeg doba donosi nam mnoštvo dobrih i loših stvari, ali je promena, i to je bitno.

Sa hladnim danima menjamo način oblačenja, drugačija nam je ishrana, ritam spavanja, raspoloženje se menja, a stanja i bolesti postaju naglašenija.

Nataša Marković, holističar
Nataša Marković, holističar, Nactive Bellezza

Potrebno nam je vreme da se prilagodimo. A jedino vremena nemamo, jer sve se ubrzalo pa za bilo kakvu tegobu, telesnu ili umnu, tražimo instant rešenje. Ako ne uspemo onom brzinom kojom smo zamislili nastaje ljutnja i upravo ljutnja je najizražajnija u jesen.

Svako može da se naljuti, to je lako, ali biti ljut na pravu osobu, u pravoj meri i u pravo vreme, zbog pravog razloga i na pravi način – to nije u svačijoj moći i nije lako. Aristotel

Ako pridodamo i promenjenu ishranu sa puno brzih šećera i industrijskih masnoća, jetra, koja je već preopterećena, počinje da daje mnogo manje energije mišićima pa su osećaji malaksalosti, slabe pokretljivosti, jeze i bezvoljnosti česti kao pojava u ovom periodu.

Pridodamo li svemu tome stres, viruse, boravak u zatvorenom prostoru na poslu i u slobodno vreme, jetra će biti još opterećenija ali i drugi organi. Sklonost ka raznim upalnim procesima razvija se zbog mnoštva životnih situacija koje nas ljute i čine razočaranim.

Pazite šta jedete!

Dijareja i zatvor praćeni grčevima, kao dva najčešća poremećaja u radu creva, remete odbrambene mehanizme.

To se najbolje postiže unošenjem vlaknastih hranjivih materija, redovnim kretanjem i fizičkim vežbama.

Izbegavanje neprijatnih situacija mnogo pomaže jer nervoza, napetost i stres takođe loše utiču na zdravlje creva i ostalih organa za varenje.

Pozitivan stav, vizuelizacija i slični postupci predstavljaju samo početak ali nepotpuno delo.

Pokrenite se, učinite praktične korake u promeni svog ponašanja i navika, a ako to ide teško i niste sigurni kako da se pokrenete na akciju, potražite pomoć terapeuta. Svaka dodatna količina energije, ma koliko ona bila mala može biti dovoljna da vam da polet u menjanju, očuvanju ili poboljšanju vašeg trenutnog stanja.