Odnose možemo poboljšati tako što ćemo biti prisutni, obraćajući pažnju na ono što partner govori, izbegavajući prosuđivanja o tome šta je dobro, a šta loše.

Bez obzira na to da li živite sami ili s partnerom, da li ste prisutni ovde i sada, ne pružajući priliku da vama vlada ono što vam vaš um neprestano nameće, malo po malo možete shvatiti da je upravo biće najvažniji aspekt da li smo u vezi ili ne.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Da bi se ljubav razvila, prisustvo mora biti jako. Neophodno je vežbati prisustvo i osluškivanje partnera kako više ne biste bili u moći bola koji prebiva u budućnosti ili prošlosti.

Pročitajte i ovo: Karma i tajne ljubavi

Neophodno je videti da je naše istinsko ja posmatrač, dok je u pozadini mislilac ili ego. To je najsvetiji čovekov zadatak i najveća filozofija, od zen budizma do Ramane i pitanje koga su preuzeli Mooji i Eckhart Tolle.

Pročitajte i ovo: Zašto volimo one koji vole samo sebe?

Kada vidimo da u pozadini postoji mentalna buka i bol, a u nama ljubav i radost, na pravom smo putu da sagledamo stvarnost ljubavi. Gde je bol, dole je sloboda i prosvetljenje.

Poistovećivanje sa bolom je život u umu, u prošlosti i budućnosti, dok je uvođenje prisustva u bol stvoren umom mogućnosti transformacije. Tišina koja leži iza ovog sveta, iza polariteta dobra i zla, leči dušu.

Pročitajte i ovo: Samo za singl majke

Vašim životom upravlja ego koji hrani um, a um stvara jake veze sa prošlošću sa kojom ste poistovećeni jer je identifikacija sa egom. Sve što o sebi znamo je ego, a to su samo slike ili sećanje, što nas zapravo rastužuje.

Pročitajte i ovo: Šta nije OK sa onima kojima niko nije OK?!

Ako se setim svojih roditelja, ako se setim svih ružnih trenutaka, ako se setim svih onih koji su me povredili, šta je to drugo nego produženje patnje i nemogućnosti da se živi. Čak i Frojd kaže da čovek živi život u kojem stvara odbrambene sisteme kako ne bi živeo život.

People photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Onog trenutka kada prestanete da osuđujete prihvatanjem onoga što jeste, oslobodite se uma i ega. Tako stvarate u sebi mesto za ljubav i radost. Zato prestanite da osuđujete sebe. Kada uspete, prestaćete da osuđujete svog partnera.

Pročitajte i ovo: Kraj strasti početak je ljubavi

Najveća promena koju možete postići u vezi je da u potpunosti prihvatite svog partnera onakvim kakav jeste, bez potrebe za bilo kakvom promenom.

Ako želite ljubav, prestanite stalno da tražite neko drugo mesto. Vaš partner je sasvim dovoljan ako želite da upoznate ljubav.

Pročitajte i ovo: Samo za singl majke

Ako još niste u toj fazi, potražite sve ostalo što nije ljubav. Lakše je to priznati nego lagati sebe jer laganje sebe donosi bol i patnju.

People photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Bol dolazi od laganja sebe, a ne od varanja, jer ste u varanju voleli ono što ste mislili da je vaš partner.

Pročitajte i ovo: Možemo li da volimo dve osobe u isto vreme?

Prevareni vašim odsustvom, stvaranje iluzornog odnosa sa projekcijom u kojem na dubljem nivou dolazi do odbacivanja onoga što je partner i neizražavanja nezadovoljstva ili projekcije, pretvara se u obmanu. Koliko god čovek razumeo ove procese i radio na njima, on otvara put ljubavi ili ropstvu.