Koja je to hrana koja štiti od virusa i bakterija i čini da se osećate dobro? Evo šta treba da stavite na sto kako biste povećali odbranu tela.

Kada dođe do naglih promena temperature, slabiji ste i lakše se razbolite, zbog čega je važno da znate šta jedete da biste ojačali imuni sistem.

Da bi se podstakla prirodna odbrambena snaga organizma, važno je obezbediti mu supstance potrebne da se izbori sa napadom virusa i bakterija, odgovornih za prehlade, upale grla i druge manje tegobe.

Vitamini, minerali, antioksidansi i drugi vredni hranljivi sastojci kojima su neke namirnice bogate mogu pomoći da odbrana tela bude jača i efikasnija.

Evo hrane koja jača imuni sistem i čini da se osećate dobro.

Šta jesti za jačanje imunološkog sistema

Bundeva za odbranu od gripa

Osim što je bogata vitaminom A, u obliku beta-karotena, bundeva je dobar izvor vitamina C, koji je koristan za zaštitu nazalne sluzokože i borbu protiv prehlade.

Takođe obezbeđuje mnoge vitamine B, kao što su vitamin B2, B5, B9, koji stimulišu stvaranje antitela jačanjem prirodne odbrane tela.

Cela zrna za sprečavanje infekcija

Ovas, ječam, spelta, raž i druge integralne žitarice bogate su cinkom, mineralom koji ima pravo antibakterijsko dejstvo. Stimuliše imuni sistem i smanjuje rizik od infekcija.

Takođe obezbeđuju mnoga vlakna, korisna za dobro funkcionisanje creva i za uklanjanje rizika od zapaljenja, koje slabe odbranu tela.

Kivi za borbu protiv prehlade

Kivi dnevno obezbeđuje dnevnu potrebu za vitaminom C, dragocenim za borbu protiv prehlade i drugih malih sezonskih oboljenja.

Ovaj vitamin takođe deluje antioksidativno na kožu: pomaže da se ojača i zaštiti, stimuliše proizvodnju kolagena, super proteina za njenu lepotu i zdravlje.

Food photo created by 8photo - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kupus za izbegavanje crevnih poremećaja

Sadrži mnogo antioksidanata, korisnih za zdravlje respiratornog sistema.

Konzumiran sirov, obezbeđuje mnogo vitamina C, koji odlično deluje na podizanje imunološke odbrane.

Zatim obezbeđuje mnoga prebiotička vlakna, koja neguju „dobre“ bakterije koje naseljavaju creva i čine odbranu efikasnijom.

Konzumiran fermentisan kao kiseli kupus, bogat je probioticima, koji jačaju imunološku odbranu creva, pogodujući povećanju antitela, neophodnih za zaštitu organizma.

Losos za zaštitu kože

Bogat je mnogim vitaminima, posebno grupe B, kao što su vitamini B1, B3, B5, B6 i B12 i vitamin D, korisni za borbu protiv dejstva patogena.

Sadrži i mnogo vitamina E i esencijalnih masnih kiselina, koje zahvaljujući odličnom antioksidativnom i zaštitnom delovanju povećavaju odbranu kože.

Pored toga, dobar je izvor selena i cinka, dragocenih minerala za jačanje imunog sistema.