Gubici energije, posebno iznenadni, podstiču glad. Evo šta da jedete za borbu protiv umora i nervozne gladi.

Znati šta da jedete da biste se borili protiv umora takođe će vam pomoći da izbegnete nervozne i prekovremene napade gladi.

Da, zato što su umor i nervozna glad povezani dvostrukom niti. Kada smo umorni, često smo skloni da jedemo više. Istovremeno, kada pokušavamo da umirimo glad, često pravimo grešku doprinoseći padu energije, možda birajući hranu sa smanjenom snagom zasićenja, ali sa visokim glikemijskim indeksom, kao što su slatkiši, sladoled i industrijska hrana, industrijski proizvodi uopšte upakovani kao grickalice, uključujući i slane.

Brzo apsorbovani šećeri kojima su ove namirnice bogate stimulišu promene nivoa šećera u krvi, što olakšava ponovnu pojavu umora, iznenadnih padova energije i osećaja gladi. Kako rešiti problem?

Jaja

Jaja su odlični saveznici za stolom za one koji se bore protiv umora i gladi.

Zahvaljujući bogatstvu proteina i lipida, oni usporavaju pražnjenje želuca i suprotstavljaju se naglom padu i podizanju nivoa šećera u krvi, dajući solidnu sitost i dobru zalihu energije.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Zatim, donose minerale, uključujući jod, neophodan za funkcionisanje štitne žlezde, koja je uključena u proizvodnju energije.

Zob

Zob (ili ovas) je bogata složenim ugljenim hidratima i vlaknima koja polako daju energiju, sprečavajući iscrpljenost i napade gladi. Zatim, obezbeđuje vitamine B1 i B2, koji pogoduju pravilnom funkcionisanju energetskog metabolizma.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Orasi

Orasi obezbeđuju triptofan, esencijalnu aminokiselinu prekursora serotonina, neurotransmitera koji reguliše glad i sitost.

Takođe su veoma bogati Omega 3 i Omega 6, koji osim što daju energiju, pomažu da se osećate sito.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Oni takođe donose zanimljive količine magnezijuma, minerala koji sprečava umor i daje vam pokretačku energiju.

Sardine

Takođe ih konzumirajte nekoliko puta nedeljno kao glavno jelo. Sardine su odlični saveznici u borbi protiv pada energije i napada gladi uzrokovanih hormonskim fluktuacijama.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

Pored dobrih masti i vitamina D, obezbeđuju tirozin, važnu aminokiselinu za borbu protiv umora i stresa.

Avokado

Pored toga što je bogat mono i polinezasićenim esencijalnim masnim kiselinama, uključujući oleinsku kiselinu koja podstiče dobro raspoloženje i sitost, avokado je voće koje obezbeđuje odlične količine kalijuma, minerala koji pomaže u borbi protiv umora i astenije i čini da se osećamo živahnije čak i u najzahtevnijim trenucima.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!