Kraći dani i skraćeni dotok dnevne, sunčeve svetlosti u jesen podstiču tugu i razdražljivost.

Stoga, da ne biste očajavali i padali u depresiju, predlažemo vam da obogatite svoj jelovnik tako što ćete u svekodnevnu upotrebu uvrstiti namirnice koje podstiču dobro raspoloženje.

Da li vas kraći jesenji dani čine tužnima i lako vas iritiraju? Promene raspoloženja mogu nastati zbog promena temperature i sve manjeg dotoka sunčeve svetlosti. Promena vremenskih prilika i satnice stvaraju mali poremećaj unutrašnjeg sata, utičući na niz hormona koji regulišu raspoloženje.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Da biste poboljšali svoje raspoloženje i osećali manje tuge i melanholije, slatkiši, alkoholna pića, hleb, bele testenine i pirinač treba da budu ograničeni na stolu. Bogati su šećerima koji brzo oslobađaju energiju i favorizuju pad šećera u krvi, što dovodi do tromosti i sporosti organizma.

Pročitajte i ovo: Kako da pokrenemo energiju zimi

Umesto toga, usredsredite se na namirnice bogate supstancama savezničkim za emocionalno blagostanje. Hrana koja sadrži mnogo vitamina, minerala i aminokiselina pomaže u podršci nervnog sistema i olakšava pravilno funkcionisanje organizma.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Koje su to namirnice? Evo šta treba jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja usled kraćih dana i manjeg dotoka sunčeve svetlosti.

Orasi

Obezbeđuju mešavinu supstanci spojenih sa dobrim raspoloženjem. Orasi su dobar izvor triptofana, esencijalne aminokiseline, koja podstiče proizvodnju serotonina, hormona koji reguliše raspoloženje i pospešuje opuštanje.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Takođe, sadrže esencijalne masne kiseline i minerale, poput kalijuma i magnezijuma, koji su prijatelji dobrog funkcionisanja nervnog sistema.

Banana

Ovo voće je bogato magnezijumom i kalijumom. Ovo su korisni minerali za borbu protiv osećaja umora.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Banane su, takođe, dobri izvori triptofana, esencijalne aminokiseline dobre za mozak da oslobađa serotonin, hormon dobrog raspoloženja.

Avokado

Avokado je bogat „dobrim“ mastima. Sadrži Omega 3, 6 i 9 koji štite nervni sistem.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Ovo voće je, takođe, dobar izvor tirozina, aminokiseline koja vam pomaže da se osećate gipkije.

Spanać

Donosi B vitamine koji regulišu proizvodnju energije. Takođe su dobar izvor tirozina, aminokiseline koja podstiče emocionalno blagostanje i pomaže u borbi protiv uznemirenosti.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

U stvari, ova supstanca proizvodi dopamin, noradrenalin i adrenalin, neurotransmitere koji regulišu raspoloženje.

Jaja

Jaja su bogata holinom, supstancom koja pomaže boljem upravljanju emocionalnom napetošću. Pogoduje proizvodnji serotonina.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Takođe, jaja obezbeđuju cink i vitamine grupe B koji suzbijaju razdražljivost i osećaj umora.