Ovom prilikom želimo da vam ukažemo na namirnice koje su dobre u borbi protiv umora i pomažu poboljšanju performansi, ali i gubljenju kilograma.

Evo šta treba jesti pre i posle teretane, telesnih vežbi, trčanja, joge, rekreacije bilo koje vrste, za najbolje rezultate.

Zdrava i energetski izbalansirana hrana, pre i posle treninga, može vam pomoći u smanjenju umora, poboljšanju sportskih performansi i optimizaciji vežbanja. Da biste bolje podržali svoje telo, idealno je konzumirati ih najmanje sat vremena pre početka rekreacije ili odmah nakon toga, izbegavajući tešku i visoko kaloričnu hranu koja, naprotiv, opterećuje telo, usporava varenje i podstiče osećaj umora.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Iako su industrijske grickalice praktične, unapred spakovanje, spremne za konzumiranje i brzu upotrebu, u stvarnosti su one često i bogatije kalorijama, šećerima i mastima, koje ako se uzimaju u prekomernim količinama, štetne su za liniju i zdravlje. Bolje, umesto toga, fokusirati se na zdravije i blaže alternative.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Evo, dakle, namirnica idealnih za one koji se bave sportom, kao i kada ih treba jesti.

Mleko i orasi za borbu protiv umora

Pored toga što dobro zasićuju, orasi sadrže i mnoge minerale, posebno kalcijum, magnezijum i kalijum, koji doprinose borbi protiv umora i protivupalnih materija, poput antioksidanata, posebno dragocenih Omega 3 masnih kiselina.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

U kombinaciji sa dobrom čašom mleka nadopunjuju proteine visoke biološke vrednosti, korisne za zdrave mišiće i kosti.

Kivi i jogurt da biste izbegli grčeve

Omogućavaju zalihe kalijuma i magnezijuma, dva dragocena minerala za borbu protiv grčeva u mišićima i prevazilaženje umora tokom i posle treninga, i kalcijuma, neophodnog za mišiće i zglobove.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Hleb od integralnog brašna i sremski sir da biste povratili energiju

Podstiču toniranje mišića zbog visokokvalitetnih proteina koji se nalaze u siru.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Nadalje, ova užina nadomešćuje utrošenu energiju, donoseći ugljikohidrate sa sporim oslobađanjem.

Avokado za zdrave i snažne mišiće

Bogat je mineralima, poput kalcijuma, koji pospešuje oporavak mišića i antioksidansa, uključujući vitamin E i dobre masti, užina sa avokadom ima protivupalno dejstvo.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Sušeno voće da zadovolji želju za desertom

Donosi toliko korisnih vlakana u borbi protiv napada gladi posle treninga i minerala, uključujući kalijum i magnezijum, koji su korisni za podsticanje pravilne cirkulacije krvi i zdravlja mišića.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Potom, obezbeđuje solidne količine kalcijuma, neophodnog za kosti i gvožđe, koji je vredan u borbi protiv umora.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o ishrani tokom posta

Pored toga, bogato je antioksidansima, poput antocijanina, koji sprečavaju štetno delovanje slobodnih radikala, odgovornih za starenje tkiva.