Kad ste poslednji put išli bosi po pesku, travi, šumi?

Za mnoge od nas je to prava retkost, a postoje brojni razlozi zašto to treba činiti.

feet-619399_1280

Bose noge nas direktno povezuju sa zemljom čime se smanjuje šteta koju nam prave slobodni radikali, oslobađamo se stresa, upala i bola.

Najbolje kod povezivanja sa zemljom je što je krajnje jednostavno i može se raditi bilo kad i bilo gde.

Kako uzemljenje funkcioniše?

  • Naše telo ima sopstveni električni protok. Poznata je, ali i nedovoljno prihvaćena, činjenica da Zemlja poseduje neograničene i stalno obnavljajuće slobodne elektrone. Zemljino negativno punjenje omogućava stalno bioelektrično okruženje za normalno funkcionisanje svih organizama što je veoma važno za biološki sat, regulaciju vremenske desinhronizacije (npr. džet-leg) i ravnotežu nivoa kortizola.
  • Naše telo je prirodno predodređeno da upija električno punjenje iz zemlje, u čemu mu pomaže koža, kao „sprovodnik“. Stopala, posebno određene tačke, vrlo su dobra za upijanje zemljinog elektriciteta.
  • Ljudsko telo je pre svega električno, a potom hemijsko. Rad mozga, srca i aktivnost transmitera zasniva se na elektrosignalima pa kad smo „isključeni“ i naše zdravlje slabi.
  • Kao što naše telo traži direktno izlaganje Suncu radi sinteze vitamina D, tako mu je potrebno i povezivanje s majkom Zemljom kako bi stvorilo ono što holistički praktičari zovu vitamin G.
  • Brojne informacije koje danas imamo o bioelektričnom uticaju zemlje na naše telo, otkrivene su mimo medicinskih i sličnih zdravstvenih istraživanja.

Mnogi od nas čak imaju lepo iskustvo iz “prve ruke”, posle bosonogih šetnji po pesku ili travi. Divan osećaj, zar ne?

Dok je čovek, tokom istorije, hodao bos, nosio obuću od životinjske kože, slobodni elektroni iz zemlje ulazili su u telo tako da je svaki deo, svaki organ, svaka ćelija tela mogla da se usaglasi sa električnim potencijalom zemlje. Čovek je tada bio uključen u prirodu. Mi smo se, danas, izgleda isključili.

barefoot-482747_1280

Kako uzemljenje podstiče naše zdravlje?

  • Smanjuje upale i usporava starenje, podstičući cirkulaciju čime se potpomaže i oslobađanje od toksina.

U osnovi, slobodni elektroni iz zemlje su prirodni antioksidanti. Oni smanjuju oštećenja i naše DNK.

  • Smanjuje hormone stresa

Hroničan stres može potpuno razoriti kvalitet našeg života. Srećom, vreme provedeno u prirodi na najbolji način oslobađa od stresa i anksioznosti.

  • Poboljšava san

Slab san je često simptom visokog hormona stresa, kao što je kortizol. Pretpostavka je da zemljin “dnevni električni ritam” određuje biološki sat hormona koji regulišu san i aktivnost. Kad god naše telo nije u saglasju sa prirodnim ritmom zemlje, stradaju naš san i imunitet.

  • Podiže životnu energiju

Brojna istraživanja pokazuju da visok nivo kortizola oduzima telu energiju. Stres i kortizol su u bliskoj vezi. Stres podstiče kortizol, a onda kortizol produžava stres. Ovaj začarani krug je najlakše prekinuti uzemljenjem.

  • Smanjuje bol

Upale su najčešći uzrok bola, naročito kod autoimunih bolesti kao što je reumoatoidni artritis.
Ispitivanja su pokazala da uzemljenje pokreće imuni sistem čime se smanjuje upala i skraćuje vreme oporavka.

Treba koristiti svaku mogućnost za uzemljenje, barem 30 minuta dnevno. U bašti, na plaži, u parku. Dobrobit je nemerljiva, a uzemljenja nikad dosta!

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.