Pravilo iza „teorije pogrešnih cipela“ je jednostavno: uskladite svoju odeću sa cipelama koje nikada ne biste pomislili da nosite sa tom odevnom kombinacijom.

Tajna da uvek imate lični i prepoznatljiv stil? Jednostavno: „teorija pogrešnih cipela“ – poznata i kao ’’wrong shoe theory’’– je sve što treba da znate da biste kreirali odeću koja ostavlja trag i nikada neće ostati neprimećeni.

Kreirala stilistkinja Allison Bornstein – koja je 21. maja 2023. godine objavila video na svojim društvenim mrežama pod naslovom „kako da svoj izgled učinite cool i namernim“, koji je potom postao izvorište i polazište ove teorije koja je osvojila svetsku modu – Teorija pogrešnih cipela zasniva se na konceptu transformacije prvobitno obične odeće u nešto posebno i jedinstveno, zahvaljujući cipelama koje obično nikada ne bi odgovarale odabranoj odeći.

Bornštajnova teorija, pretpostavljena na osnovu zahteva i predmeta u garderobi jednog od njenih klijenata, nastala je iz ideje da se patike upare sa odećom koja je bila u skladu sa ukusom potonjeg – uprkos tome što se poziva na dve potpuno suprotne estetike.

U stvari, govoreći o načinu kombinovanja odevnih komada ’’It’’ devojaka poput Kendal Džener ili Hejli Biber, stilistkinja Alison Bornštajn je izolovala element koji je njihov izgled činio tako jedinstvenim i zavidnim, identifikujući ga tako u spoju patika i outfita koji delovalo nespojivo sa parom cipela o kojima je reč: «Radeći sa klijentima i analizirajući stil omiljenih poznatih ličnosti, shvatila sam da ono što izgled čini zanimljivim i ličnim jeste dodavanje modnih dodataka koji deluju pomalo „neumesno“, ali se ne slažu sa ostatkom odeće“, rekla je Bornštajn za britanski Vogue.

I, kao što se pokazuje da prisustvo patika može da promeni izgled, ista teorija se može primeniti na bilo koju drugu vrstu obuće: od čizama, preko baletanki, do patika i japanki.

„Japanke dodaju ležeran, plažni element krojenim pantalonama, a pantalone podižu japanke“, objašnjava Bornštajn. „Naravno, pantalone su uvek super šik sa klasičnim salonkama sa visokim potpeticama ili mokasinama, ali ako vam izgleda previše linearno ili monotono, ovo je zaista lak i nezahtevan trik za isprobavanje.

Pa kako možemo ovu teoriju primeniti u svakodnevnom životu?

Pre svega, ’’teorija pogrešnih cipela’’ nam omogućava da kreiramo uvek različite odevne kombinacije sa stvarima koje već imamo u našoj garderobi: da biste kreirali kultni izgled, ne morate nužno da pravite zalihe nove odeće, već se zabavite kombinujući je na način koji ranije nismo smatrali ispravnim i, da biste to uradili, samo smislite prave cipele koje odgovaraju izgledu, a zatim ih promenite i izaberite par koji nema nikakve veze sa ostatkom odeće, pretvarajući ga u nameran i karakteran izbor.

Kao par ravnih balerina, eventualno od satena, u kombinaciji sa trenerkom ili sportskim šortsom, duga, sveža i romantična haljina sa par bajkerskih ili teksaških cipela; elegantna i prefinjena haljina sa ravnim kožnim balerinama ili čak mini haljina sa patikama.

Ukratko, izreka „suprotnosti se privlače“ ali… sa odećom!