Šta je seksualna saglasnost? Pristanak je dobrovoljni sporazum o učestvovanju u seksualnim aktivnostima.

Pristanak na bilo koju seksualnu aktivnost mora da bude slobodan.

Pristanak ne može dati neko ko je pod uticajem alkohola, bez svesti ili se na drugi način smatra nesposobnim da da svoj pristanak.

Saglasnost se, takođe, ne može slobodno dati ako ona proističe iz pretnji za ličnu bezbednost ili pretnji da se nanese šteta drugima.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Pre nego što se upustite u bilo koju seksualnu aktivnost, trebalo bi da bude jasno da ste vi i vaš partner voljni, da se osećate prijatno i saglasni da nastavite. Saglasnost se može povući u bilo koje vreme, a to se može naznačiti bilo rečima ili radnjama.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Ne uvek znači ne, čak i ako ste vi ili partner na početku pristali na seksualnu aktivnost ili seksualnu aktivnost već počeli.

Ponekad osoba može da kaže da, a kasnije da bude neodlučna ili da se oseća nelagodno zbog nastavka. Ako neko promeni mišljenje, seksualna aktivnost treba da prestane.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Ako se osoba slaže sa seksom ili seksualnom aktivnošću, ali postaje nesvesna ili pijana od alkohola ili droge – raniji pristanak se ne računa. Seksualna aktivnost mora da prestane – a vaš prioritet sada treba da bude da se vaš partner oseća bezbedno i zaštićeno.

Pročitajte i ovo: Oralni seks – Grleni kegeli

Ako je osoba prisiljena na bilo koju vrstu seksualne aktivnosti, bez njenog slobodnog pristanka, uključujući seksualni dodir, ljubljenje, milovanje, oralni seks, analni seks ili seks, ona postaje oblik seksualnog napada i smatra se zločinom.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Znači, ne uvek znači – NE! Ne znači možda, femkam se, hoću da se malo više potrudiš oko mene, zavodim te, palim te i slično, kako to muškarci znaju da protumače ili pokušaju da opravdaju svoje nasilničko ponašanje. Ne uvek znači NE = STOP!