Meditation-steine

Upravo spajanjem ta dva u meni dovelo je do realizacije moje metode PED, Psiho-energo drama, tako što moje iskustvo govori i shvatila sam da kada se osveste nesvesni aspekti naše ličnosti i pokrenu energetski procesi mnogo brže dolazi se do željenih rezultata i vidljivih, opipljivih promena, kaže Bojana Glušac, psihodramska psihoterapetkinja.

Po meni, ne postoji procep između duhovnog i materijalnog u nama.

Psiho-energo drama podrazumeva integraciju psihološkog i meditativnog rada kroz tehniku psiho-drame.

Suština psiho-drame je da se ne priča samo o unutrašnjim sadržajima nego da se oni eksternalizuju postavljanjem na scenu da bi klijent mogao da ih sagleda sa strane, kako stiče mnogo bolji, jasniji i brži uvid, kako u suštinu problema tako i rešenja istog.

Rezultati se na ovaj način psihološkog rada postižu mnogo brže nego ostalim metodama, jer klijent brzo razumeva suštinu svojih problema, popravlja ih i menja.

Kada klijent osvesti određene sadržaje, tada za njega osmislim poseban meditativni program, kojim uvide, do kojih je došao, dodatno energetski pojačava.

Ponekad meditaciju koristimo kao način ulaska u nesvesno, što potom psihološki obrađujemo, što je, takođe, vrlo delotvorno.

Trudim se da prilagodim oblik meditacije sa svojim klijentima u zavisnoti od onoga čime se bave i kako žive. Uglavnom fokisiranjem pažnje, iskazivanjem namere, želje da se to dogodi i fokusiranjem pažnje na sferu života koju želimo da obradimo.

 

Znači, ako mislite da ćete do dečka sa jahtom doći maštajući o njemu, odrecite se svake takve misli odmah na početku. Bez stvaranja uslova u materijalnom svetu za postizanjem određenim ciljeva ne možemo daleko stići samo usmeravanjem misli u tom pravcu.

Jedan moj prijatelj požalio se svešteniku kako se već godinama moli za bitne mu stvari, a nema nikakvih pomaka. Sveštenik mu reče: ’’sinko, ti napravi bar par koraka da bog zna na koju stranu da pogura pa ćemo dalje lako!’’

U suštini, neophodno je paralelno raditi vrlo konkretne stvari na oba nivoa, materijalnom i duhovnom da bismo postigli željene rezultate. Meditacija je energetski pojačivač materijalnih i energetskih procesa koje smo pokrenuli u željenom pravcu.

Okretanje i razvijanje samo jednog domena našeg života vodi u krajnost i onda se jednog dana okrenemo i shvatimo da život ne funkcioniše.

Autorka teksta: Žana Korolija

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.