Ako ponekad kažemo da orgazmi mogu biti neodoljivi, bolje je da to nije u bukvalnom smislu te reči.

Pa ipak, određeni orgazmi zapravo mogu dovesti do onoga što nazivamo „mala smrt“. Budite sigurni, ovo nije tako ozbiljno i ni na koji način ne znači da ćete pokleknuti nakon previše intenzivnog seksa.

To je više stanje uma koje može da prati orgazmični seks. Orgazam, koji mnogi smatraju pravim sredstvom za ublažavanje stresa, zapravo može doneti određeni osećaj punoće i spokoja koji za neke može biti dublji nego za druge.

Mala smrt ili utisak da se osećate kako odlazite (s ovog sveta) nakon orgazma

Kako je izvestio Gentsajd, izraz „mala smrt“, čije poreklo datira iz 16. veka, prvi put je upotrebio hirurg Ambroaz Pare, da označi ovaj trenutak oklevanja kada se oseća skoro da odlazi nakon intenzivnog uživanja.

„Mala smrt“ se dešava neposredno pre faze smirivanja, kada grčevi izazvani orgazmom gotovo da odaju utisak da umirete i gubite kontrolu nad svojim telom. Na sreću, to je samo utisak, koji nas može uspaničiti. Ali mala smrt je u stvari uzrokovana naglim padom uzbuđenja, posledicama opuštanja i zadovoljstva nakon napora, pomalo kao posle sportske sesije.

Image by Freepik

Međutim, čak i ako je prilično tmurno, nije nemoguće izgubiti život tokom igre nogu u vazduhu. Ovo se zove epektaza: kada naše srce toliko ubrzano tokom snošaja izaziva srčani zastoj. Tako je i francuski predsednik Feliks For umro, posle srčanog udara u naručju obožavaoca, 16. februara 1899. godine.

Možda ste već iskusili ovaj fenomen!