Kreativna vizuelizacija je tehnika korišćenja vaše mašte da biste kreirali ono što želite u životu.

Nema ničeg novog, nepoznatog ili neobičnog u vezi sa kreativnom vizuelizacijom. Vi je već primjenjujete svakodnevno, čak u svakom trenutku. To je vaša prirodna sposobnost imaginacije, osnovne kreativne energije univerzuma koju stalno koristite, bilo da ste toga svesni ili ne, kako objašnjava učiteljica meditacije Shakti Gawain u knjizi “Kreativna vizuelizacija”.

Mnogi od nas koristili su svoju moć kreativne vizuelizacije na relativno nesvestan, pa čak i negativan način. Zbog svojih sopstvenih duboko usađenih negativnih koncepata o životu, automatski smo zaključivali da su nam mane, ograničenja, teškoće i problemi predodređeni sudbinom. A u stvari, do izvesnog stepena mi smo to samo kreirali za sebe. Šakti Gawain nas uči kako da svoju prirodnu, kreativnu imaginaciju koristimo na svesniji način, kako da uz pomoć metoda kreativne vizuelizacije ostvarimo ono što zaista želimo – ljubav, zadovoljstvo, sreću, dobre odnose, rad koji nagrađuje, samoiskazivanje, dobro zdravlje, lepotu, prosperitet, unutrašnji mir i harmoniju…šta god nam srce želi.

Photo by Daniel Lee on Unsplash

Primena kreativne vizuelizacije daje nam ključ da se spojimo sa prirodnim dobrima i bogatstvom života. Imaginacija je sposobnost da stvorite ideju ili mentalnu sliku u vašem umu. U kreativnoj vizuelizaciji koristite imaginaciju da biste stvorili jasnu sliku nečega što želite da ostvarite. Zatim, nastavljate da se koncentrišete na tu ideju ili sliku redovno, dajući joj energiju sve dok ne postane objektivna realnost. Drugim rečima, dok zaista ne postignete to što ste zamišljali (vizuelizirali).

Pročitajte i ovo: Šta je kreativna vizuelizacija? 

Vaš cilj može biti bilo kog nivoa – fizičkog, emocionalnog, mentalnog ili duhovnog.

Možete sebe zamisliti u novoj kući, ili na novom poslu, ili da doživljavate nešto divno, radite na novom poslu, osećate se mirnim i staloženim, imate poboljšano pamćenje i sposobnost za učenje. Možete sebe zamisliti kako rešavate tešku situaciju bez napora ili kao veselo biće puno svetla i ljubavi. Možete raditi na bilo kom nivou i svi će pokazati rezultate. Kroz iskustvo ćete ustanoviti slike i tehnike koje vam najviše koriste.

Photo by Jonathan Forage on Unsplash

Uzmimo, na primer, da imate teškoća u odnosima s nekim, i želeli biste da stvorite jedan skladniji odnos s tom osobom. Najpre sebe dovedite u duboko, mirno, meditativno stanje, a zatim zamislite kako vi i ta osoba međusobno komunicirate na sasvim otvoren, pošten i harmoničan način. Pokušajte sebi da usadite osećaj da je vaša mentalna slika moguća; doživite je kao da se već događa. Ponavljajte ovu kratku, jednostavnu vežbu često, možda dva ili tri puta dnevno, ili koliko vam već puta to odgovara.

Ukoliko ste iskreni u svojoj želji i nameri, i stvarno spremni na promene, ubrzo ćete zapaziti da vam odnosi postaju lakši i srdačniji, i da ta druga ličnost postaje simpatičnija i da se sa njom lakše komunicira.

Na kraju ćete ustanoviti da će se problem sam rešiti u potpunosti, na jedan ili drugi način, na obostrano zadovoljstvo. Moramo napomenuti da se ova tehnika ne može koristiti za “kontrolu” ponašanja drugih, ili da bi se drugi prisilili da urade nešto protiv svoje volje.

Photo by Caique Silva on Unsplash

Njen efekat je u tome da odstrani naše unutrašnje prepreke prirodnoj harmoniji i samosvesti, dozvoljavajući svima da se izraze na svoj najpozitivniji način.

Da biste koristili kreativnu vizuelizaciju nije potrebno verovati u metafizičke ili spiritualne ideje, iako morate biti spremni prihvatiti određene koncepte kao moguće. Nije potrebna “vera” u bilo koju silu, osim vas samih. Jedino što je potrebno jeste da želite obogatiti svoje znanje i iskustvo, i da se ne ustručavate pokušati nešto novo u pozitivnom smislu.

Proučite principe, isprobajte metode bez predrasuda, i onda sami procenite da li su vam korisne. Ukoliko jesu, nastavite da ih primenjujete i razvijate, i uskoro će promene u vama i vašem životu nadmašiti sve što ste u početku mogli i da zamislite.

Kreativna vizuelizacija je magija u najistinitijem i najuzvišenijem značenju te reči. Ona uključuje naše razumevanje i usklađivanje sa prirodnim principima koji upravljaju funkcionisanjem našeg univerzuma, i učenje kako da se ti principi koriste na najsvesniji i najkreativniji način.

Photo by Elvis Ma on Unsplash

Da nikad niste videli divan cvet ili čaroban zalazak sunca, i da vam je neko to opisao, vi biste možda mislili da je to čudo (što, u stvari, i jeste!). Ali kada ste već nešto i sami videli ili doživeli, i saznali štogod o prirodnim zakonima koji do toga dovode, počinjete da shvatati kako ti fenomeni nastaju i čini vam se to sasvim prirodno i ne posebno čudnovato.

Isto važi i za proces kreativne vizualizacije. Ono što u početku može izgledati zapanjujuće ili nemoguće za naš racionalni um postaje sasvim razumljivo kada počnemo učiti i vežbati temeljne koncepte. Kada to ostvarite, činiće vam se da stvarate čuda s vašim životom, a to ćete, u stvari, i raditi.