Održavanje zdrave veze nije uvek najlakša stvar. Mnoge traume iz naše prošlosti ponekad okaljaju ono što pokušavamo da izgradimo. Emocionalna nesigurnost je praksa koja je, iako veoma destruktivna, nažalost, veoma česta.

Pročitajte i ovo: Uskraćivanje ključnih potreba u detinjstvu i moguće posledice u odraslom dobu

U širokom spektru ljudskih odnosa, emocionalna nesigurnost se često pojavljuje kao preteća senka. To je suptilno ponašanje, ali potencijalno destruktivno za romantične veze. Danas uranjamo u zaokrete ove emocionalne stvarnosti, prosvetljeni vrednim savetima stručnjaka, čiji uvidi potiču iz časopisa Psychologies.

Image by master1305 on Freepik

Šta je emocionalna nesigurnost

Iako se često pominje emocionalna zavisnost, emocionalnu nesigurnost odlikuje neravnoteža između ljubavi prema sebi i one koja se nudi drugima. To je takođe uporan strah od gubitka, dinamika koja može postati veliki izazov u ​​odnosima.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je važna VEZA SA OCEM

Stručnjak Ženevijev Mas, terapeut za odnose, naglašava da su koreni ove nesigurnosti često usidreni u detinjstvu, obeleženo nedostatkom pažnje, ljubavi i naklonosti pre sedme godine. godine. Ovaj deficit može dovesti do uporne emocionalne nesigurnosti.

Image by prostooleh on Freepik

Tihi rizik za veze

Emocionalna nesigurnost nije samo emocionalna nijansa; to je pravi plimni talas. Za pogođenu osobu, to je složena unutrašnja patnja.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete pravog partnera

Ženevjev Mas upozorava na rizike, ističući da kada se ovakvo ponašanje ne kontroliše, ono može postati opasno, kako za samu osobu, tako i za vezu. Ova nesigurnost može čak dovesti do ostanka u neadekvatnim vezama, iz straha od odbijanja, napuštanja ili gubitka.

Image by ansiia on Freepik
Image by ansiia on Freepik

Suočavanje sa emocionalnom nesigurnošću: čin hrabrosti

Caroline Darian nudi put do izlečenja emocionalne nesigurnosti. Prepoznavanje ovog aspekta našeg „emocionalnog leksikona“ je suštinski prvi korak.

Pročitajte i ovo: POVREĐIVANJE kao način života

Ona podstiče da otvoreno razgovarate o ovoj temi sa svojim partnerom, čime se razbija tabu koji često okružuje ovo ponašanje. Dobijanje pomoći za identifikaciju uzroka i pokretača je ključni drugi korak. Genevieve Masse insistira na potrebi da se razumeju vaše reakcije na ove okidače, preuzimajući tako odgovornost za svoje emocije.

Honeymoon photo created by Kireyonok_Yuliya - www.freepik.com
foto by Kireyonok_Yuliya – www.freepik.com

Ljubav i prihvatanje: moćan lek

Borba protiv emocionalne nesigurnosti zasniva se na dva osnovna stuba: ljubavi i samoprihvatanja. Nema stida, nema osećaja krivice.

Pročitajte i ovo: Zašto žene ostavljaju muškarce koje vole

„Morate sebi dati ljubav“, naglašava Ženevjev Mas. Prihvatanjem ovih vrednosti, razumevanjem naših emocija, emocionalna nesigurnost može ustupiti mesto ispunjenim i uravnoteženim odnosima. Ukratko, u složenom svetu odnosa, emocionalna nesigurnost se može savladati hrabrim ličnim pristupom i prihvatanjem blagonaklonosti prema sebi. Ključevi zdravih odnosa leži u emocionalnoj ravnoteži, koja sve pokreće ka trajnim i obogaćujućim vezama.