Budistička dijeta je režim ishrane koji slede budistički monasi i koji osigurava psihofizičko blagostanje i, takozvano, suvo telo. Ali ima nedostataka. Evo kako funkcioniše.

Budistička dijeta je dijeta koje se pridržavaju budistički monasi i koja temeljito čisti i telo i um, pored toga što ćete smršati.

To je, u stvari, vrlo stroga niskokalorična dijeta koja uključuje znatan gubitak kilograma, ali koja može da bude štetna po zdravlje ako se ne spovodi pod medicinskim nadzorom ili uz konsultacije sa vašim lekarom.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Takođe se preporučuje da se ne sledi predugo jer bi to moglo da dovede do nutritivnih nedostataka (o čemu ćemo detaljno govoriti u nastavku).

Međutim, to je zdrava, vegetarijanska i izuzetno detoksikaciona dijeta, koja će vas vratiti na pravi put, ako je se pridržavate nekoliko dana.

Budistička dijeta: dozvoljena i zabranjena hrana

Budistička dijeta uključuje isključivo konzumaciju pirinča, povrća i voća.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Pored ove tri namirnice, morate da pijete biljni čaj tri puta dnevno, prošaran jelom.

Prema budizmu, ova vrsta ishrane podstiče meditaciju i mentalnu jasnoću.

Bez soli, ulja, mesa, ribe i mleka

Zabranjena hrana su meso, riba, mleko i mlečni proizvodi.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Pored toga, so treba izbegavati, a umesto soli možete da koristite začine (origano, recimo, umesto soli preporučuju i francuski kuvari!), začinsko bilje, soja sos ili gomasio, začin azijskog porekla koji se sastoji od sitno seckanog prepečenog susama i morske soli u minimalnom delu.

Takođe, treba izbegavati ulje, kao i puter (bilo koji derivat mleka nije uključen u budističku ishranu).

Primer budističkog dijetetskog menija

Budistička dijeta je izuzetno niskokalorična: ukupan dnevni unos kalorija ne prelazi 1000 kalorija.

Pročitajte i ovo: Sve čari Adamski dijete

Osnovna šema koju treba slediti je vrlo jednostavna: započinjemo dan laganim doručkom sa jednom ili dve porcije voća. U sezoni možete birati između voćne salate ili celog voća.

Za ručak uzmite veliki tanjir pirinča sa paradajz sosom. Sledi sezonsko voće kao desert.

Popodnevna užina je dozvoljena, ali izuzetno lagana: sveže stabljike celera ili šargarepa, to je dovoljno.

Čak i ujutro, ako želite užinu koja će vam brzo i efikasno utoliti glad, odaberite sirovo povrće poput celera, šargarepe i komorača.

Za večeru pripremite pirinač sa kuvanim povrćem (na primer, pirinač sa brokolijem ili pirinač sa tikvicama).

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Takođe, možete dodati sirovog povrća za grickanje.

Sve što kuvate dobro je da pripremite na pari da ne biste morali da dodajete masti, poput ulja i putera.

Rižoto sa cvetovima tikve ili prazilukom i šafranom takođe će biti u redu, inače ga možete zameniti supom od spelte, ječma i sočiva ili supom od celera i šargarepe.

Ne zaboravite da popijete tri biljna čaja dnevno

Tri puta dnevno treba piti biljni čaj, koji se pije između obroka.

Biljni čaj se koristi da biste se osećali manje gladnim, a takođe i zato što ima izvanrednu funkciju detoksikacije.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Bilo bi bolje da se odlučite ne za bilo koji biljni čaj, već za budistički monah, mešavinu biljaka i aromatičnog bilja koji deluje na mršavljenje, detoksikaciju i isušivanje (izbacivanje viška tečnosti).

Ova vrsta infuzije sadrži loe, tulsi, limunsku travu, zeleni čaj, začinsko bilje i latice kukuruza.

Osim što pomaže u otklanjanju toksina i viška vode (suprotstavljajući se zadržavanju vode u organizmu), ovaj biljni čaj sagoreva masnoće i zbog toga se gubi na težini.

Koliko se izgubi i za koliko

Ova dijeta dovodi do gubitka puno kilograma, do četiri kilograma u jednoj nedelji, međutim sada je jasno da su dijete koje uzrokuju vaš brzi i dosledni pad telesne težine štetne.

Ne samo zbog jojo efekta koji će dovesti do vraćanja izgubljenih kilograma čim se vratite u normalnu ishranu, već i zbog toga što su nutritivni nedostaci toliko veliki.

Eliminisanjem mesa, ribe i dobrih masti, poput omega-3 sadržanih u maslinovom ulju, lososu i plavoj ribi, ova dijeta nije nimalo uravnotežena.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o ishrani tokom posta

Ako želite da je sledite, radite to ograničeno vreme (ne više od nedelju dana) i uzimajte multivitaminske suplemente.

Uvek se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo koju vrstu dijete, posebno ako je ovako drastična, poput budističke.

Kontraindikacije budističke dijete

Budistička dijeta je vrlo korisna dijeta koja je mnogim monasima osigurala dugovečnost (od kojih su mnogi prevazišli starost od 80, 85 godina), ali jedno je sigurno: to je zaista neuravnotežena i siromašna ishrana.

Ne uzimaju se ni masti ni proteini, pa je gubitak kilograma siguran zbog drastičnog smanjenja unesenih kalorija, međutim, znajte da šok koji će telo pretrpeti sigurno neće dobro proći.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Uzimanje samo pirinča, voća i povrća dovodi do ozbiljnog nedostatka vitamina B 12, C, A i D, a da ne pominjemo gvožđe i kalcijum koji će dostići istorijske najniže vrednosti.

Bitno je da se napomene da se budističk dijeta ne preporučuje onima koji pate od niskog krvnog pritiska i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Umesto toga, može biti korisna za one koji imaju visok nivo holesterola u krvi.

U svakom slučaju, nakon primene ovog režima ishrane u najdužem trajanju od nedelju dana, savetuje se da uradite neophodne laboratorijske analize, uz konsultaciju sa vašim lekarom, radi provere zdravstvenog stanja.