Potreba za stvaranjem veće slike o sebi od one kakva ona jeste stvara ponos i oholost koja nam ne dozvoljava samorefleksiju, a onda ne možemo da stvorimo pravu sliku o sebi, što donosi patnju.

Mnoge situacije koje pročitamo iz crne kronike upravo nastaju zbog pogrešne slike o sebi, a onda i drugome.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Ogromne ljutnje projektujete na partnera, iako se radi o očekivanjima koja ste nalepili na partnera i svaki partner se bori s tim očekivanjima, gde dolazi do pucanja veze kada ta očekivanja postanu nemoguća. U sledećoj vezi se nastavljaju ta očekivanja i onda se dolazi do kraja, gde se ljubav optužuje kao glavnog krivca.

Pročitajte i ovo: Često je nenormalno biti normalan u odnosima

Nemojte misliti da se o ovoj temi može pričati realno. Sagovornik će vas uveravati koliko je voleo svog partnera, ali ako promenite ugao gledanja, vi ćete slušati o očekivanjima, a ona su rezultat pogrešne slike o sebi.

Pročitajte i ovo: Šta je rekonekcija i koje su njene dobrobiti

Obično se očekuje da partner bude ono što ste vi sami i ne možete dozvoliti drugačije mišljenje, ne možete se potruditi i objasniti sebe samog i onda se osećate usamljenima. Suprotna strana isto razmišlja i tako ostajete sa svojim senkama usamljeni, gledajući na život razočarano, bez refleksije šta je istina, a što ne.

Pročitajte i ovo: Kada ne treba da izgovoriš – volim te!

U stvari, niste mogli da stvorite realnu sliku o sebi, a ako ne možete to da učinite, ne možete ništa drugoj strani ni da date jer ste nejasni u onome što dajete, ali očekujete da to učini neko drugi, očekujete onog Drugog, roditelja ili Spasitelja. Očekivanje se pretvara u gnojnu duševnu ranu koja stvara razočarano društvo.

Pročitajte i ovo: Labud među patkama je samo ružno pače

Kada ta razočaranost postane neizdrživa, čovečanstvo zapali vatru rata da iskali nezadovoljstvo na nepoznatog drugog. To je lakše jer malo ko može da prizna nerealnu sliku o sebi.