Kvartovi, muzeji i hrana da doživite grad u svom najboljem izdanju u samo jednom danu.

Znamo da je skoro nemoguće sažeti stvari koje treba raditi u Firenci na listi od 10! Trebaće vam bar nekoliko dana da u potpunosti uživate u gradu i doživite ga na pravi način, posetite muzeje i četvrti i osetite ukus i atmosferu grada.

Ali u slučaju da imate samo malo vremena da provedete u Firenci, evo jednodnevnog itinerara sa listom od 10 nezaobilaznih, intenzivnih, jedinstvenih stvari nalik Firenci.

#1 Galerija Ufici

Svako putovanje u Firencu mora uključivati posetu galeriji Ufici, jednom od najstarijih i najpoznatijih muzeja umetnosti zapadnog sveta. Sadrži slike koje pripadaju XVI-XIX veku i neka italijanska renesansna remek-dela umetnika kao što su Botičeli, Mikelanđelo i Leonardo da Vinči.

Rezervacija nije obavezna, ali se svakako preporučuje. Uradite to već od kuće online.

Trajanje: dva i po sata

#2 Piazza della Signoria i Loggia dei Lanzi

Ovaj prelepi trg, kojim dominira impozantna Palazzoo Vecchio i okružen divnim zgradama, ima niz izuzetnih statua. Pored replike Mikelanđelovog Davida, na ulazu u Palazzo Vecchio i fontane Nettuno, ovde možete besplatno posetiti Loggia dei Lanzi, jedinstven primer galerije skulptura na otvorenom, dom Perseja Benvenuta Čelinija, Silovanje Sabinjanke od Đambolonje i mnoga druga umetnička dela.

Na trgu se nalazi i veliki broj restorana i barova, za zaustavljanje okružen lepotom i istorijom Firence.

Trajanje: pola sata

#3 Pijaca San Lorenco

Odvojite vreme da posetite Centralnu pijacu San Lorenco, najveću i najstariju u centru Firence. S obzirom na svoju lokaciju, danas je popularnija među turistima od Firentinaca, ali je ipak vredna posete zbog njene istorije, arhitekture, živopisnih tezgi na kojima se prodaju lokalni proizvodi i tradicionalna jela.

“Prava” pijaca je u prizemlju (otvorena do 14 časova), dok je na prvom spratu sada moderan restoran sa tezgama posvećenim različitim italijanskim i internacionalnim specijalitetima (otvoren do ponoći).

Za “lokalniju atmosferu”, uputite se u oblast Sant’Ambrogio gde se nalazi istoimena pijaca (otvorena do 14 časova).

Trajanje: jedan sat

# 4 Pauza za ručak u San Lorencu

Pošto ste već na pijaci, ovo je pravo vreme i pravo mesto za ručak sa najfirentinijom uličnom hranom od svih: panino con lampredotto! Lampredotto je deo kravljeg stomaka (možda zvuči čudno, ali je ukusan), kuva se u čorbi koja sadrži začinsko bilje i paradajz i koristi se za punjenje panina. Prodaje se na tezgama (trippai) širom grada i, naravno, ovde na Centralnoj pijaci.

Trajanje: jedan sat

#5 Duomo i Bruneleskijeva kupola

Penjanje na masivnu Bruneleskijevu kupolu, na vrhu bazilike Santa Marija del Fiore, jedno je od doživljaja koji oduzimaju dah u Firenci: odatle je ceo grad pred vašim nogama i pogled je prosto neverovatan.

Ali pazite, ovo je prilično izazovna aktivnost!

Rezervacija termina nije obavezna, ali se preoručuje.

#6 Biblioteca delle Oblate

Nakon penjanja na Duomo, definitivno zaslužujete nagradu: užinu ili piće u Caffetteria delle Oblate, sa pogledom na Kupolu koju ste upravo osvojili. Kafeterija se nalazi na krovu jedne od javnih biblioteka u Firenci: Biblioteca delle Oblate. To je popularno mesto za studente tokom dana i hladno mesto za sve tokom aperitivnih sati i uveče.

Trajanje: sat i po

#7 Ponte Vecchio

Vreme je da odete i vidite jednu od znamenitosti Firence i svakako najfotografisaniji most na svetu: kultni Ponte Vecchio. Izgrađen je na najužem delu reke Arno i ističe se kao jedini preostali most na kome se nalaze kuće i prodavnice.

Delimično je to zato što postoji nešto važno povrh toga: Koridor Vasari. Ovaj tajni prolaz, koji je izgradio Vasari za vojvodu Kozima I de Medičija 1565. godine, povezuje Palazzo Vecchio sa palatom Piti. Godine 1593. ovde su dovedene draguljarnice koje turisti tako vole po komandi Ferdinanda de Medičija koji je smatrao da prethodni zakupci – mesari – previše smrde.

Ponte Vecchio je bio jedini most pošteđen bombardovanja tokom nemačkog povlačenja u avgustu 1944.

Trajanje: pola sata

#8 Piazzale Michelangelo

Pogled sa Piazzale Michelangelo je opravdano poznat i tokom godina je reprodukovan na bezbroj razglednica i snimaka.

Do njega se može doći sa viale Galileo, viale Michelangiolo ili sa Piazza Poggi, penjući se poznatim stepenicama poznatim kao Rampe del Poggi. U sredini trga nalazi se spomenik sastavljen od bronzanih kopija nekih od Mikelanđelovih dela: četiri alegorije iz kapele Mediči u San Lorencu i čuvenog Davida, sa pogledom usmerenim ka brdima na drugoj strani grada. .

Trajanje: sat i po

#9 Oltrarno oblast

Spuštajući se sa Piazzale Michelangelo, možete otići i otkriti Oltrarno, oblast sa ove strane reke, jednu od „intimnijih“ oblasti Firence, koja se skoro oseća kao mali grad.

To je područje istorije i umetničkog nasleđa, spomenika i muzeja, crkava, palata i parkova – Piti palata, vrtovi Boboli, Piazza Santo Spirito – ali i prostor prepun zanatskih radionica u kojima majstori mozaika, drvorezbari, pozlatari i zlatari nose na vekovne tradicije.

S obzirom na to da je već vreme za večeru, znajte da Oltrarno neguje veliki broj udobnih restorana, poput onih na i oko Piazza della Passera.

Trajanje: dva i po sata

#10 Trg Santo Spirito

Možda trg u Firenci koji više od bilo kog drugog vole lokalno stanovništvo i turisti. Santo Spirito se i dalje oseća kao „pravo“ mesto susreta u komšiluku i atmosfera je ovde apsolutno drugačija od drugih popularnih mesta u gradu.

Njegova dobra kafana i opušteni barovi takođe ga čine odličnim mestom za završetak ovog intenzivnog dana u Firenci!

Trajanje: koliko god želite!