Uvek sam, dok sam radila u apoteci, umela da prepoznam herpes.

Ima promene na koži. Bole? E, kada je prisutan bol, onda je vrlo verovatno herpes. Sve ostalo svrbucka, svrbi, pecka, bocka, ali herpes ume da baš, baš boli. Poput trake zahvata jednu stranu tela, ispod grudi, oko struka, pa do “ispod plećke”. Traje. Bol je nekad izuzetno jaka, i dugotrajna.

Snežana Jović, farmaceutkinja i aromaterapeutkinja

U apoteci smo davali tečni puder sa anestezinom, da ublaži bol. Antivirusne masti i tablete. Savete, od uzimanja B kompleksa i C vitamina, načina da se podigne imunitet i smanji stress, pa dalje.

Pročitajte i ovo: KAMILICA, najstariji lek narodne medicine: Blag i nežan način da zaštitimo svoje zdravlje

Ono što malo ljudi zna, Herpes zoster izaziva isti virus koji izaziva ovčije boginje, u oba slučaja imamo prištiće ispunjene tečnošću, koji svrbe. Svaka osoba koja je “preležala” ovčije boginje može da ima nekad i simptome herpesa.

Pročitajte i ovo: MORINGA: Super hrana, olakšava napore i daje energiju za ceo dan

Kažu, početna reakcija je na koži, a kada virus iz kože probije do nerva, ostane tamo, pa posle puno godina (najčešće posle 60-te), iz nerava izbije na kožu. Može, a ne mora, zavisi koliko vodite računa o zdravom načinu života i imunitetu.

Dakle, ajurvedska pravila: tri topla obroka u određeno vreme, zdrav san posle 23h, praćenje zahteva tela.

Volim i aromaterapijski pristup, recimo, jedan od mnogih, masažu tabana sa uljem četiri lopova i masažu etarskim uljima uz kičmu jednom dnevno – meni lično najlepši (najmirisniji i najprijatniji). Etarska ulja se menjaju, uvek razblaže u baznom ulju.

Pročitajte i ovo: MANGOSTENA, kraljica zdravlja, pomaže protiv artritisa, dijabetesa, infekcija, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti

Kada herpes izbije na kožu, savet čuvenog aromaterapeuta Kurta Schnaubelta je da izmešate 50:50 ulje Tamanu (Calophyllum inophyllum) i Ravansare (Cinnamomum camphora) i mažete na lezije dva do pet puta dnevno. Oba ulja su antivirusna, a Tamanu podstiče fagocitozu i uklanjanje fistula i deluje na smanjivanje bola.

Pročitajte i ovo: JASMIN, anđeoska energija: Balansira emocije i hormone u svim stanjima

Ukoliko koža jako svrbi, možete napraviti novu mešavinu ili dodati u postojeću etarska ulja eukaliptusa ili mente, opet u većoj koncentraciji (20 – 30 kapi).

U difuzer stavite ulja koja opuštaju, poput geranijuma, sandala ili lavande da ublažite nervozu koju herpes izaziva.

I na kraju, kada “protutnji” herpes, negujte kožu uljima koja podstiču regeneraciju – recimo, u ulje tamanu ili pšenične klice dodajte etarska ulja lavande, kopaibe, tamjana ili miro.

Pročitajte i ovo: Boli vas glava?! Možda su krivi hormoni!

Ne zaboravite kantarion, on umiruje upaljene nerve, pa ga uzmite kao čaj, ulje za kožu ili homeopatski Hypericum.

Zapamtite, ne morate da patite!

Pročitajte i ovo: Kako da stimulišete tačku Zu San Li – tačku dugovečnosti

Naučite da, pre svega, poboljšajte imunitet, ispravite ono što ne radite dobro, onda reagujte na prve simptome (odmor, čajevi, inhalacije, C vitamin), a onda već krenite da ublažite simptome.

Potražite pomoć kada treba, ali uvek imajte na umu da ste vi jedini odgovorni za svoje zdravlje.

Uz aromaterapiju, odgovornost može biti zadovoljstvo.