Neuzvraćena ljubav uključuje emocije koje su podjednako negativne, teške ili izazovne, koliko su i potencijalno korisne za dalji razvoj ličnosti, uprkos tome što to vama u trenucima bolovanja od slomljenog srca neverovatno deluje.

Iz tog razloga želimo da vam ukažemo na to šta bi trebalo da učinite da biste se stoički nosili sa odbacivanjem i izvukli iz tog iskustva najbolje za sebe.

Osećaj zaljubljenosti je najmoćnije osećanje na svetu, i zato je to i emocija zbog koje čovek najviše može da pati. U početnoj fazi zaljubljivanja ulazite u stanje potpune predanosti svojoj voljenoj osobi. A zaljubljena osoba, radije nego bilo šta drugo, posvetila bi sve svoje vreme jedinom zbog koje se oseća dobro – svojoj voljenoj osobi.

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?

Photo by Zoriana Stakhniv on Unsplash

Sve je to lepo do dana kada shvatite da ste se zaljubili u nekoga ko vam ne odgovara u potpunosti. Šta vam je činiti u tom trenutku?

Pročitajte i ovo: Zašto karma ne može da se izbegne?

Evo šta treba da uradite u slučaju neuzvraćene ljubavi kako biste izvukli iz tog iskustva nešto korisno za sebe i svoj lični razvoj.

Prihvatite činjenicu da to može da se dogodi

Kako vama, tako i bilo kome drugom. I nemojte to da shvatate lično. Jednostavno, neuzvraćena ljubav koja uzrokuje veliku patnju i duboku bol može da se desi svima.

Pročitajte i ovo: Najgore stvari koje možete da uradite dok ga oralno zadovoljavate

Nisi ti pogrešna, loša, nedovoljna, ružna, prljava, zla… i šta još sebi od loših epiteta nećeš uspeti u tim trenucima da prilepiš. Ne smeš sebe ni za šta da optužuješ. To se jednostavno događa. Loš tajming! Stvar neizbežnih okolnosti. Niste se sreli u pravom trenutku ili još bolje rečeno – niste skladan spoj u datom trenutku.

Pročitajte i ovo: Da raskrstimo jednom za svagda – šta žele žene, a šta muškarci

Photo by Roberto Nickson (@g) on Unsplash

Možda vam je nadu dala početna varnica koja je kresnula među vama, ali ipak se posle toga ispostavilo da niste baš skladan par jedno za drugo u tom trenutku.

Pročitajte i ovo: Imate partnera, ali kao da ga nemate? Osećate se usamljeno u odnosu? Treba vam nešto više?

Možda u nekom sledećem bude drugačije, kada se okolnosti promene, kada vi budete zreliji, drugačiji, sa drugačijijim aspiracijama i pogledom na svet, ali sada je tako kako je, i to bi trebalo tako i da prihvatite kao realno činjenično stanje. Bez loših osećanja i nametanja sebi bespotrebnog i suludog osećaja krivice ili da niste dovoljno dobri.

Pročitajte i ovo: Toksični odnosi – iskustvo koje otvara oči – jesmo li srećniji i pametniji posle njih?

Uzmite to kao nauk da biste shvatili da ne možete svima da udovoljite jer svako od nas ima svoje potrebe, želje, htenja, ciljeve, životne težnje i put kojim treba da ide, uistinu – oseća na drugačiji način od našeg. Nećete biti prava osoba za njega / nju u tom trenutku, ali bićete pravi fit nekome drugom. Nema ljutnje!

Photo by Dani Vivanco on Unsplash

Nemojte da loše mislite o sebi

Neuzvraćena ljubav može da probudi naše najkrhkije delove ličnosti. Možete se osećati vrlo ranjivim na odbijanje tako da aktivirate niz negativnih misli koje vam oduzimaju energiju.

Pročitajte i ovo: Seks i hrana – šta jesti, a šta nikako ne, ako hoćete da imate dobar seks

Nikad neću preživeti to, ružna sam, ne zaslužujem da budem voljena, nisam dovoljno dobra, lepa, pametna, obrazovana…i slično. To su samo prolazne misli koje će uskoro nestati.

Pročitajte i ovo: Kad ne znaš na koju ćeš stranu u životu, pozabavi se svojim telom

Stoga, treba samo da pustite da prođu mimo vas jer vam ne pripadaju. I tačka. Kažite sebi – meni to ne pripada – i doviđenja!

Photo by Erik Lucatero on Unsplash

Ne navaljujte

Ako ste već prošli nemilosrdni sud, izjavili ste svoja osećanja i stavove (šta želite od veze i slično), i odbijeni ste, vreme je da stanete.

Pročitajte i ovo: Kraj ljubavne veze – praktični saveti kako da ponovo stanete na svoje noge

Već ste mnogo učinili za ovu osobu i vašu vezu, i kao što vi imate pravo da pokušate, tako druga strana ima pravo da odbije. Ni jedno ni drugo nije pogrešno, veza između vas jednostavno nekako ne funkcioniše.

Ljubav uključuje mnogo dimenzija i ako bilo koja od ovih nije zadovoljena, dobro je da to shvatite, i neka to bude to – kraj, gotovo, idemo dalje, svako svojim putem.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se uvek u isto, što nam potvrđuje natalna karta partnera

Poštujte stav druge strane, ako želite da budete dostojni poštovanja. A prihvatanje tuđeg stava, bez obzira na to slagali se vi sa njim ili ne, odraz je (samo)poštovanja.

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Izvucite nešto dobro iz toga

Vreme je da se pogledate u ogledalo, obučete najbolju haljinu i posvetite se sebi. Svako iskustvo može nečemu da vas nauči i u ovom slučaju može biti korisno da se bavite sobom.

Pročitajte i ovo: Šta se krije iza osećaja beznačajnosti, neadekvatnosti i beznađa

Negativna osećanja koja sada osećate mogu da budu polazna tačka za istraživanje vaših najdubljih potreba, nemojte da ih odbijate – prihvatite i prigrlite. Budite nežni prema sebi. Prigrlite se i pomilujte. Samo prolazeći kroz bol možete se razvijati prema najboljem delu svog bića.

Pročitajte i ovo: Ženina dominacija u partnerskom odnosu – kada je žena glavna u braku

Jednostavno, to nije bilo vaše parče torte. Zato, krenite dalje, polako, sigurno i opušteno. Kad naiđete na vaše parče torte, znaćete. Ne samo da će vas čekati, nego ćete se i prepoznati.