Pokažite entuzijazam, postavljajte pitanja i ne zaboravite svoj CV kod kuće.

Dajemo vam nekoliko saveta kako da uspešno obavite razgovor za posao i ostavite što bolji utisak radi dobijanja posla.

Mnogi se pitaju kako da uspešno obavim razgovor za posao! Intervju za posao je svakako zastrašujući trenutak, ali uz malo pripreme i planiranja to više neće izgledati ko preteški izazov.

Pročitajte i ovo: Mobing – psihičko i seksualno zlostavljanje na radnom mestu

Ovom prilikom želimo da vam skrenemo pažnju na neke važne stvari koje bi trebalo da uradite, kao i one koje ne bi trebalo da uradite, pre i posle razgovora za posao, da biste obezbedili sebi radno mesto.

Pročitajte i ovo: Ćutanje je moć! Iskoristite je u svoju korist!

Šta bi trebalo da uradite na razgovoru za posao

Pre svega, ako nikada pre niste videli svog sagovornika, predstavite se imenom i prezimenom i čvrstim rukovanjem, uz srdačan osmeh na licu. Vodite računa da stisak ne bude previše čvrst, tako da mu poplave prsti, a nikako ne sme da bude slab i mlohav, naročito ne bi valjalo da vam dlanovi budu oznojani.

Pročitajte i ovo: Da li je vreme da konačno date otkaz

Vrlo je bitno kako ćete biti obučeni. Na razgovoru za posao pojavite se u pristojnom izdanju, u odeći prikladnoj za razgovor za posao, koje predstavlja pozitivnu i vedru osobu. Kosa i nokti treba da su uredni, šminka decentna, odeća pristojna, a obuća čista.

Pokažite pristojno oduševljenje onim što će vam reći vaš sagovornik – samo na taj način moći ćete da se bolje prodate za poziciju. Bez euforije.

Pročitajte i ovo: Najčešće greške u upravljanju konfliktima i kako ih prevazići

Na kraju, ne zaboravite da uvek postavite par pitanja. To mogu biti opšta pitanja o kompaniji (ali budite oprezni da ne postavljate pitanja koja lako možete pronaći na sajtu kompanije – ipak je prethodno trebalo da se dobro upoznate sa tim gde idete na razgovor) ili konkretnija pitanja o radnom mestu za koje aplicirate, ali postavljanje pitanja pokazaće sagovorniku interesovanje za tu poziciju.

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

Šta ne treba da radite na razgovoru za posao

Pre svega, nemojte da kasnite. Dođite na vreme. Zaista, bilo bi najbolje da dođete deset minuta ranije.

Pročitajte i ovo: Danas ti se smeju, a već sutra žele da ti budu najbolji prijatelji

Izbegavajte prevelik dekolte, odeću pripijenu uz telo, kratke suknje, previsoke potpetice, jaku šminku, preduge nokte, jarke boje laka za nokte.

Pročitajte i ovo: Kako da se nosite sa šefom koji vas maltretira

Ne upuštajte se u razgovor za posao, a da prethodno niste obavili osnovno istraživanje o poziciji za koju se prijavljujete i o kompaniji. Bilo bi dovoljno bar da pročitate stranicu „O nama“ na njihovom sajtu, kako biste saznali više o kompaniji, da ne budete kao riba na suvom – bez teksta.

Na kraju, ne zaboravite svoj CV – nemojte da pretpostavljate da osoba koja vas intervjuiše ima kopiju vaše poslovne biografije sa sobom.

I bez mobilnog telefona na vidiku ili sa zvonjavom. Dakle, isključen.

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Nakon intervjua za posao

Uvek se gotovo isključivo fokusiramo na stvari koje treba raditi (ili ne raditi) tokom razgovora za posao, ali kasnije, takođe, ima svoju važnost.

Pročitajte i ovo: Upoređivanje s drugima upropaštava ti život

Ali šta tačno treba uraditi u onim trenucima posle razgovora za posao, nakon što ste odahnuli s olakšanjem?

Pre nego što okončate razgovor za posao, bilo bi idealno da pitate svoje anketere, ili HR menadžera koji je zadužen za sprovođenje procesa konkursa za posao, dve važne stvari – koji je rok za donošenje odluke i koga možete da kontaktirate u slučaju da imate dodatna pitanja i nedoumice.

Pročitajte i ovo: Kako nas manipulišu

Nakon toga, ostavite nekoliko dana vremenskog prostora, a zatim uradite follow up. Osnovna ideja je da vas sagovornik upamti i da vas se seća, pa će im slanje prateće poruke pomoći da mu ostanete u glavi.

Pročitajte i ovo: Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona vas je odbacila kao staru krpu

Napišite kratak, koncizan email sa namerom da proverite da li je odluka već doneta ili ne. Napišite da vas i dalje zanima pozicija i navedite da ste im na raspolaganju za dodatne informacije ukoliko im budu potrebne.