Uz ogradu da jedina ekspertiza koju imam u ovoj oblasti je ona lična, kako kaže Neposlušna, autorka kolumne.

Dakle, šta možete uraditi nakon što izađete iz nasilnog odnosa kako biste se sačuvale, i fizički i psihički, i ostale što bezbednije.

Love photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#1 Blokiranje na druš.mrežama, broja telefona i mesindžera i filtriranje friends/followersa – uvek će biti lažnih naloga i jednokratnih prepaid kartica, ali na ovaj način možete otežati skupljanje informacija o svom privatnom životu koji su osnova za proganjanje.

Pročitajte i ovo: Ženomrzac, najromantičniji muškarac na svetu

#2 Ozbiljno filtriranje sadržaja koje delite online – s kim se družite, gde se krećete i sl. Zamolite ljude da vas ne taguju, pogotovo ne sa lokacijom, a takođe i vi nemojte menšnovati i tagovati druge ljude sa kojima provodite vreme, i s tim u vezi.

Pročitajte i ovo: Vuk dlaku menja, ali ćud nikada!

#3 Posebno zaštitite informacije o svom emotivnom životu i novim i potencijalnim partnerima i partnerkama – kako oni/one ne bi postali mete napada.

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?

#4 Obavestite sve bliske ljude da budu na oprezu i čuvaju sve sumnjive prepiske od nepoznatih ljudi i profila, čak i ako se vaše ili njihovo ime direktno ne spominje (nasilnici su pametni, ne žele da se povežu sa vama dok vas maltretiraju preko drugih).

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

#5 Ne krećite se same noću, a ukoliko morate, osvetljene ulice, sa ljudima, bez slušalica u ušima i bez ogrlica/marama pomoću kojih vas nasilnik može ugušiti. Neka vam ruke uvek budu slobodne i imajte na vezi ili na brzom biranju osobu od poverenja koja će reagovati ako zatreba.

Pročitajte i ovo: Kako da ostvarimo vezu u kojoj ćemo se osećati kao celovita ličnost i slobodno voleti?

#6 Menjajte svakodnevne rute kretanja – na faks/posao/trening idite različitim putevima i ukoliko možete, u različito vreme kako biste otežale nasilniku da isplanira napad na vas.

Pročitajte i ovo: Lako mi je da oprostim drugima, ali kako da oprostim sebi?!

#7 Dogovorite se sa komšijama iznad/pored o tajnom signalu za slučaj da vam nasilnik/ca upadne u stan – npr tri uzastopna udarca o cev od radijatora/zid su znak da treba da dođu do vašeg stana i ukoliko ne odgovarate, pozovu policiju.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

#8 Okružite se ljudima koji vas vole, veruju vam i brinu za vas i dogovorite se da naizmenično proveravaju kako ste – mreže podrške su neverovatno važne, jer biće ozbiljnih psihičkih padova i sumnji u sebe.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

#9 Potražite stručnu podršku – idite na psihoterapiju jer ptsd je pakao od života. Ovo bi možda trebalo da bude na samom početku, ali prvo zaštite svoje telo i život kako biste imale psihu kojom ćete se baviti. AŽC je prva adresa na koju se možete i treba obratiti.

Pročitajte i ovo: Zašto srcu treba više vremena da prihvati ono što um već zna?

#10 Nađite neku aktivnost ili hobi koji vas osnažuju – za mene je to bilo trčanje, pa teretana, pa boks, kako bih povratila poverenje u svoje telo koje je bilo napadnuto.

Pročitajte i ovo: Kako da se razvedete na civilizovan način

#11 Sakupite sve dokaze o nasilju koje ste preživele, imenuje nasilnika/nasilnicu, zapištite svoje strahove, i prosledite to osobama od poverenja kako bi to mogle da predaju nadležnima ako vam se nešto nedobog desi.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

#12 Iako sve ovo možda zvuči strašno i preplavljujuće, najgore ste preživele i sada je vreme da se brinete o sebi. Bile ste sposobne da se odbranite i izađete iz nasilnog odnosa i to je ogromna stvar! Budite ponosne na sebe i izgradite novi život.

VI TO MOŽETE!