Imate 40+ i trudni ste?! Predivno!

Vi ste jedna od 2- 10 % žena, koje su u ovoj dobi uspele da ostvare trudnoću.

Prof. dr Sanja Sibinčić, Medico S
Prof. dr Sanja Sibinčić, Medico S

Statistika u razvijenim zemljama pokazuje da se žene odlučuju za trudnoću kasnije, a najveći porast trudnoća zabeležen je u starosnoj grupi od 35-39 godina.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Nekada su žene sa 40 godina i više godina rađale treće, četvrto, deveto dete, danas, tek misle na prvo.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Osim toga, žene, u ovim godinama više su podvrgnute različitim metodama asisitiranog začeća . Zato se kod “starijih” žena češće događaju blizanačke trudnoće, u poređenju sa mlađim. Blizanačke trudnoće su rizičnije, ali i komplikovanije za porođaj.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Ukoliko ste u odmakloj trudnoći i iza sebe ste ostavile sve pretrage, koje su vam pomogle da saznate da je beba zdrava, vi ste sad pred drugom dilemom.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Da li da se odlučite za prirodni porođaj ili carski rez?

Posto su “starije“ žene više izložene različitim hroničnim oboljenjima, kao sto su dijabetes ili hipertenzija, koje mogu da iskomplikuju trudnoću i porođaj, veća je šansa da će se kod ovih žena porođaj da završi nekom od medicinskih intervencija – epiduralnom analgezijom, vakuum ekstrakcijom ili carskim rezom.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Međutim, statistički podaci ipak ukazuju na činjenicu da je kod starijih prvorotki produženo vreme porođaja zbog nešto slabijih kontrakcija, pa je i to razlog zbog kog imamo više akušerskih intervencija pri porođaju.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Starije majke ponekad su iskusnije, opuštenije, samopouzdanije, što dolazi sa zrelošću, i to može biti prednost. Međutim, s godinama dolazi i svesnost da puno toga u životu može završiti loše ili krenuti krivo, a to može pridoneti dodatnim strahovima i nervozi.

Upravo zbog tog, kao i zbog veće odovornosti prema trudnoći, koja nije tako česta u ovim godinama, većina akušera se odlučuje za planirani carski rez.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Iako u današnje vreme ima velik broj lekova, koji ubrzavaju porođaj, pojačavajući kontrakcije, lekova koji tokom porođaja relaksiraju ženu, a ne umiruju kontrakcije, još uvek kod naših žena od 40+ godina, ne preovladava želja za porođajem prirodnim putem, kaže dr Sanja Sibinčić, specijalista ginekologije i akušerstva, iz Centra za vantelesnu oplodnju Medico-S, iz Banja Luke i profesorka na katedri za ginekologiju i akušerstvo na medicinskom fakultetu u Banja Luci.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Ako se pažljivo vodi porođaj, ove metode su samo pomoćne i ne donose komplikacije prilikom završavanja porođaja.

Znači, ako ste trudnica sa 40 i više godina i očekujete svoj prvi porođaj, ne dozvolite da vas obuzme strah od nepoznatog, koji je jedan od najjačih strahova.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Često taj strah može da vas blokira i onda mislite da se ne možete da se porodite prirodnim putem i da podnesete sve te bolove, iako vam je trudnoća uredna i ne postoji indikacija za carskim rezom.

Razmislite dobro i pokušajte da racionalizujete ovu situaciju.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze