Bol u stomaku, migrena, nadimanje i promene raspoloženja: evo šta treba da jedete kako biste suzbili bolove i obuzdali nervozu i promene raspoloženja pre i tokom menstruacije.

Postoje oni koji se oslanjaju na prirodne lekove, oni koji ne mogu bez farmaceutskih lekova protiv bolova i oni kojima je, savijenima od bolova, prijatno samo ispod pokrivača.

Nekoliko dana u mesecu, zbog menstrualnog ciklusa, i, pre svega, predmenstrualnog sindroma, mnoge žene moraju da žive sa grčevima u trbuhu i bolovima, nadimanjem, osetljivošću dojki, glavoboljom, bolovima u bubrezima i leđima, mučninom, nervozom i promenama raspoloženja.

Iako gotovo uvek garantuju manje ili više trenutno rešavanje simptoma, analgetske lekove treba uzimati izuzetno oprezno, nikada ih ne zloupotrebljavajući, jer bi dugoročno mogli da izazovu gastrointestinalne poremećaje ili druge neželjene efekte.

Pročitajte i ovo: Saznajte šta se dešava sa vašim telom ako jedete dve mandarine dnevno

Umesto toga, bolje je ispraviti prehrambene navike tih dana (ali ne samo tada) i odabrati hranljive materije koje mogu ublažiti bol, izduvati stomak i podstaknuti dobro raspoloženje.

Grčevi se sprečavaju omega 3 masnim kiselinama

Istraživanje koje je sproveo European Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da žene koje slede dijetu bogatu omega 3 masnim kiselinama sadržanim u masnoj ribi, lososu, orasima, lanenim semenkama i avokadu, imaju manje bolova.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Ove supstance su, u stvari, u stanju da se suprotstave delovanju prostaglandina, molekula koji učestvuju u kontrakcijama mišića i menstrualnom bolu.

Magnezijum za opuštanje duha i tela

Magnezijum je dragoceni saveznik žena iz mnogih razloga.

Ovaj mineral, sadržan u kakau, spanaću, brokoliju, krompiru, suvom voću, bananama, suncokretovim semenkama, bademima, smokvama, šljivama, mahunarkama, deluje antispazmodično i usporava dosadne kontrakcije materice, sve dok ne dovede do potpunog opuštanja.

Pročitajte i ovo: Kako da proverite kvalitet meda, da li je pravi ili veštački?!

I ne samo to: magnezijum je pravi božji dar, posebno ako se uzima u obliku dodataka.

Nakon prethodne konsultacije sa ginekologom, koji daje odobrenje ili ne, možete se odlučiti za ampule ili kesice koje se uzimaju počev od ovulacije, u dozama koje preporučuje specijalista.

Vitamin B6 opušta mišiće

Hrana bogata vitaminom B6, kao što su spanać, grašak i cela zrna, podstiču opuštanje mišića i pomažu u smanjenju bolnih senzacija, jer se ova supstanca koristi u sintezi nekih neurotransmitera koji učestvuju u percepciji bola.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

Triptofan za ublažavanje nervoze

Oni oko nas znaju da u tih 4/5 dana moraju da podignu nivo strpljenja i izdržljivosti, mereći reči kapaljkom i vodeći računa da ne povrede našu preosetljivost.

Raspoloženje žena pre i tokom menstrualnog ciklusa fluktuira koliko i tornado u tropima.

Ako su, dakle, problem razdražljivost i nervoza – koji je Psico, u poređenju s tim, izgledao kao mali anđeo sa plavim uvojcima – na sto treba da donesete svu onu hranu koja može opustiti napete živce.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Na primer, triptofan je izvrsno rešenje: to je supstanca koja podiže nivo serotonina, to je hormon dobrobiti i dobrog raspoloženja.

Zeleno svetlo za cela zrna, pirinač, mahunarke, krompir, susam, seme bundeve, banane, zeleno lisnato povrće, papaju, orahe i bademe, kakao ili tamnu čokoladu.

Sveži ili sušeni đumbir protiv mučnine

Često, zajedno sa klasičnim bolovima u stomaku, dolazi i dosadan osećaj mučnine koji u nekim slučajevima može ugroziti čak i najbitnije aktivnosti.

Ne postoji bolji lek od đumbira, koji ovu bolest može ublažiti dok potpuno ne nestane.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Da bi zaista imao efekta, bolje je kupiti sveži začin u supermarketu (pojesti mali komad, čak i jedan gram) ili sušeni, koji je dostupan u biljnim apotekama apotekama i prodavnicama zdrave hrane u obliku kapsula i žvakaćih guma.

Ispuhavanje i umirujući biljni čajevi

Kada se mišići materice prekomerno kontraktuju, ono što se oseća u donjem delu stomaka je probadajući, intenzivan bol od kojeg zastaje dah.

U tim slučajevima, pre spavanja, možete piti biljni čaj na bazi komorača i matičnjaka, biljaka pre svega poznatih po antispazmodičnom i sedativnom delovanju.

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Važno je da je infuzija topla i zaslađena sa primesom meda, bogata vitaminom C, vitaminima B, vitaminom A, proteinima, mineralima, organskim kiselinama i dragocenim antioksidantima

Čuvajte se soli

Bez konzerviranih proizvoda, kobasica, sojinog sosa, pržene hrane, gotove hrane, bujonskih kockica ili ukiseljene hrane: tokom dana ciklusa bilo bi bolje ograničiti konzumaciju soli, posebno one „skrivene“, jer ovaj mineral podstiče zadržavanje vode i, shodno tome, povećava osećaj otoka tipičan za taj period u mesecu.

Pročitajte i ovo: Dragocena svojstva kefira i zašto je dobro da ga jedemo

Bez alkohola i kafe

Za neke bi to moglo da bude velika žrtva, istina, ali s druge strane to je neophodno: privremeno isključivanje alkohola i kafe iz nečije ishrane može samo pomoći, jer ova pića smanjuju apsorpciju magnezijuma koji – kao što smo malopre rekli – neophodno je kontrolisati kontrakcije materice i ublažiti bol povezan s njima.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo nar? Moćno voće koje vraća organizam u pogon nakon velike iscrpljenosti!

Ugljeni hidrati? Samo integralno!

Budući da ste već zategnuti kao violinske žice, najbolje je izbegavati hranu koja dodatno menja nivo serotonina i podstiče promene raspoloženja, razdražljivost i nervozu.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, trebalo bi da (više) jedete semenke

Koje su to namirnice? One koje sadrže rafinisane ugljene hidrate, poput „belog“ hleba i testenina, posebno slatke grickalice i slatkiše.

Dakle, slatkiši, ne, nikako, iako vam se tada čini da vam jedino slatko pomaže da ublažite tugu i bol.