Da biste efikasno smršali predlažemo vam određenu strategiju koju bi trebalo da primenite, pre nego što započnete sa dijetom.

Dijeta i odupiranje neodoljivoj privlačnosti i dražima frižidera nisu laki. Ako se držite podalje od grešne hrane (grickalica, slatkiša, peciva i sl.), greška koju treba da izbegavate jeste da za stolom pravite nenormalne žrtve.

Preskakanje obroka, drastično smanjenje porcija i izbacivanje hrane iz jelovnika neće učiniti da izgubite kilograme. Nedostatak zadovoljenja tokom dijeta često natera ljude da jedu više i dobiju na težini, kao i da nadoknade izgubljene kilograme sa kamatama.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Previše restriktivnu dijetu teško je slediti i osuđena je na neuspeh, dok će uravnotežena ishrana prilagođena vašim ukusima i potrebama omogućiti pobedu u ravnoteži i mršavljenje na zdrav i trajan način.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Ovom prilikom želimo da vam ukažemo na sve što bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dijetom, ako zaista hoćete da deluje i da postignete zacrtani cilj!

Programirajte jelovnik

Na listu papira označite sve potrebne sastojke za nedelju dana, ističući one koje treba da kupite.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Ova strategija će vam, takođe, biti od koristi jer ćete na taj način uštedeti vreme za kuvanje i pomoći će vam da primenite uravnoteženu i zdravu ishranu.

Uvek pravite spisak za kupovinu

Stavljanje crno na belo onoga što vam je potrebno da biste sledili zdravu i uravnoteženu ishranu, pomoći će vam da se ne predate grešnoj hrani (gickalicama, slatkišima, pecivu i sl.) kada budete u supermarketu.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Nabavite začine i začinsko bilje

Začini (cimet, đumbir, kurkuma, itd.) i začinsko bilje (ruzmarin, origano, bosiljak, lovor, itd.) su odlična zamena soli i šećera u kuhinji. Začinite jela bez dodavanja kalorija i masti, dakle, samo sa začinima.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Probajte, nećete se pokajati jer začini daju izvrstan ukus svim jelima. Uz to, pružaju raznovrsne vredne hranljive sastojke za dobro zdravlje i vitku liniju.

Napravite zalihe semenki i oraha

Praktični su za nošenje i korisni za jelo. Štaviše, imaju odličnu snagu zasićenja, idealnu za smirivanje iznenadnih napada gladi između obroka.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Obezbeđuju esencijalne masne kiseline i vlakna koja pomažu da se glukoza u krvi drži pod kontrolom i zasićuju na duže vreme.

Napunite frižider povrćem

Povrće je najvažnija hrana za dobro zdravlje i vitku liniju.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o ishrani tokom posta

Povrće je posebno bogato vlaknima koja usporavaju pražnjenje želuca. Pored toga, pomažu u suzbijanju iznenadnih napada gladi.