Koliko god veza imala i koliko god muškaraca upoznala, muškarci će zauvek biti večita misterija za mene.

I taman kad pomislim da sam prošla svo gradivo, naučila sve lekcije i položila sve ispite, svaki sledeći koga upoznam, demantovaće me u tome i uspeće da me iznenadi, kad se tome najmanje nadam.

Žana Korolija Foto: Aleksandra Ostojić Haljina: MATES, Beograd

Ni kod muškaraca stvar nije ništa drugačija, kada su u pitanju žene. Ako mislite da oni sve lako i brzo provale kod nas žena, grdno se varate. Strah i nesigurnost vladaju i njihovim bićima.

Žene zauvek ostaju isto toliko velika misterija za muškarce, bez obzira koliko godina imali i koliko iskustva prevalili preko svojih leđa.

Zašto se bivša trudi da ostanemo prijatelji nakon raskida?!

Pita me, šireći ruke u čudu, moj prijatelj Boris. Jednom kad zatvorim vrata, ne vraćam se više, kaže. Mada mi se čini kao da više pokušava da dobije saglasnost i podršku sa moje strane, nego da me ubedi u svoj stav.

Samo, zašto ne bismo komunicirali kao normalni ljudi kada se sretnemo? Čemu zla krv?

Čak i ako nije bila ljubav u pitanju, već samo šema, sasvim je u redu i ljudski da ako joj nešto od tebe zatreba, može slobodno da ti se javi. Obrnuto takođe važi.

Naravno da to ne znači da treba da se viđate, ispijate zajedno kafe, redovno čujete i družite, ali normalan ljudski kontakt, dve osobe koje su nekad delile intimu u jednom trenutku života, sasvim je u redu.

Ako to nisi u stanju, znači da postoje neki nerešeni problem među vama i neprevaziđene emocije, bilo negativne ili pozitivne.

Koji je najbolji način da joj priđem?

U nemogućnosti da smisli bilo šta, što bi mu delovalo pametno, uglavnom, čak ni ne dođe do situacije da odustane, nego ni ne pokuša. I tako ostajemo da blejimo, jedno preko puta drugog, dok nam život promiče, kao pesak kroz prste. Ni ne sluteći da je sa druge strane isto tako uplašeno jagnje, stišnjeno skrupulama, ophrvano strahom i nesigurnošću.

Pa šta i ako te odbije?! Jednom. Možda vam nije vreme. Dvaput. Pokušaj ponovo, možda bude bolje volje.

Šta joj se najviše dopada kod mene?

Kao da žene ne muči isto pitanje, puta trista. Uvek je u pitanju ceo paket. Nikada jedna stvar ne može da presudi.

To što si muzička zvezda, a smrdi ti iz usta, neće prevagnuti, veruj mi. Ili što se busaš u grudi da si najveći šmeker u gradu već pola veka, a fali ti četvorka, gore, levo. Pali, matori!

Bolje ti je da batališ razmišljanje na ovu temu i budeš svoj, poseban. Al’ zube redovno peri i popravljaj, u svakom slučaju.

Da li joj je bitno da li sam obrijan ili ne?

Pa, sad, ukusi su različiti, još od Starog Rima, ali, ako mene pitaš, ne. Možeš slobodno da se opustiš i pustiš bradu, bar na par dana.

A hipsteri ionako pripadaju nekoj drugoj generaciji.

Kako da joj predložim da probamo nešto novo u seksu?

Pitaj i dobićeš odgovor. Opet, Biblija. Uostalom, ko ne rizikuje, ne može ni da dobije. Možda i ona isto želi što i ti, samo se isto toliko snebiva i ustručava. Uostalom, ako i kaže ne, nije smak sveta. Možda je navedeš da razmišlja o tome, pa te iznenadi kad se tome najmanje nadaš.

Koliko dugo treba da čekam da je pozovem, pošto mi je dala svoj broj telefona?

Nimalo! Odmah je pozovi! Što više čekaš, sve više dozvoljavaš strahu da ustupi mesto želji. Nesigurnost se rađa i raste u tebi kao kvasac, a time se udaljavaš od prvobitne namere.

Zovi je za dobro jutro i za dobar dan. Kad pročitaš, čuješ ili vidiš nešto zanimljivo. Podeli sa njom sve što te muči i uveseljava. Tako će znati da je deo tvog života. Tako se uspostavljaju bliskost i poverenje.

I nemoj da šalješ poruke jer sve sem ličnog kontakta spada u distanciranje. Kao i depersonalizacija, tepanje, oslovnjavanje osobe sa Cico, Mico, draga, mila, premila, nikad bliska bila, a ne ličnim imenom. Čak i oslovljavanje prezimenom dokaz je držanja osobe na distanci. O oslovljanju na stranom jeziku da ne govorim!

Koji je najbolji način da je impresioniram na prvom sastanku?

Najbolji način da je impresioniraš je da ne pokušavaš da je impresioniraš, već da budeš svoj. Rekoh, autentičnost i spontanost obaraju s nogu. Čak i trapavost zna da bude seksi i neodoljiva. Seti se samo Hju Granta.

Ako nemaš para za romantičnu večeru, u najskupljem restoranu u gradu, ne treba da spiskaš celu ušteđevinu na jedan izlazak, nego je odvedi na preskavicu iza ćoška.

Veruj mi, ništa gore od razočarenja i neispunjenih očekivanja. Zato ne diži lestvicu na visinu koju ne možeš da preskočiš iz mesta.

Uostalom, većina normalnih žena, bar koje ja znam, prvo će shvatiti kao razmetanje i odmah se zapitati šta li se krije iza paravana. A kad se sumnja jednom rodi, teško je otarasiti je se.

I ne pokušavaj da budeš sad nešto naprasno i izveštačeno, nasilno, kao, originalan jer ako to nije u tvom autentičnom biću, zgledaće smešno i srušiti se, kao kula od karata.

Postoji li siguran znak da znam da li se zaista primila ili me samo pali?

Šta da ti kažem, prijatelju moj, vreme će pokazati. Korak po korak. Ni Rim nije izgrađen za jedan dan. Ako ti je lakše i nju muči isto pitanje. Ako si baš nestrpljiv, pitaj je, ali vodi računa jer to može da razbije čar upoznavanja dvoje ljudi.

Draž je u otkrivanju. Kao kad dugu, svilenu haljinu podižeš lagano prstima nagore, dok se pred tobom ne ukaže ceo njen svet.

Šta ako mi se ne digne?

Hm, fakat nije prijatna situacija, ni z ajedno od vas doje. Ali dešava se. Samo nemoj da se praviš da je prvi put jer nije, sigurno. Ako se budeš ponašao normalno, priznao da imaš tremu, čak i našalio na svoj račun, laknuće joj jer će znati da pre sobom ima čoveka od krvi i mesa, a ne foliranta.

A da ipak popijem plavu pilulu?

Ne! Jer taj utisak nećeš moći da ponoviš, bez upotrebe dodatne sile, a to sigurno ne bi ni ona želela. Sem ako je jednom i nikad više!

Zašto nije svršila?

Je li do mene? Da li to znači da je nisam zadovoljio? Ravnodušna je prema meni? Ne voli me? Ne uzbuđujem je dovoljno?

Fakat je da treba da se potrudiš. Više je mogućih odgovora na ovo pitanje.

Proganja ih nesigurnost pa umesto da se fokusiraju na vaš odnos tokom seksa, muče se mračnim mislima o tome kako izgledaju tokom seksualnog čina.

Da li mi sise dobro stoje? Je l’ mi dupe preveliko? A stomak? Jecam li dovoljno? Ili da, ipak, malo smanjim doživljaj? Ne bi verovao šta se ženi sve roji u glavi, dragi moj.

To ne znači da činjenicu da nije svršila tokom odnosa treba da zanemariš. Naprotiv! Samo da treba da nađeš načina da joj priđeš na praviš način i postaviš to pitanje, da je ne bi još više uplašio i još veću sumnju u nju uneo, što uopšte nije teško. Naposletku, potrudi se više i pokaži da ti je stalo! Samo da ne preteruješ u tome. Najbolje da oboje sledite svoje osećaje. To je jedini pravi odgovor.

Kako da izbegnem njene prijateljice?

E, pa, dragi moj, možda ni ona nije oduševljena tvojim prijateljima, ali to ne pokazuje jer joj je stalo do tebe. Ako je zaista voliš, trudićeš se da joj svoju ljubav pokazuješ onako kako ona želi da bude voljena, a ne onako kako ti misliš da treba, odnosno, voleo da se ona ophodi prema tebi.

Ako ti ceniš nju i njene potrebe, ona će uzvratiti, a vaša veza cvetati, iz dana u dan, sve više. To se zove ljubav.