Oni dodaju mnoga korisna svojstva i čine jelo potpunim, a da ga ne opterećuju: evo zdravih preliva za salatu koje možete koristiti bez straha.

Često (nutritivni) problem jela nisu sastojci od kojih je sastavljeno, već oni kojima je začinjeno. To važi i za predjela, i za glavna jela, kao i za povrće u salati koje se, ako je loše popraćeno, pretvara u male energetske bombe bez adekvatne nutritivne vrednosti: zato je dobro znati koji su to zdravi prelivi za salatu (i uopšte za povrće).

Začinjavanje sosovima, na primer, rizikuje dodavanje značajne količine lako asimiliranih šećera i masti koje ne samo da pogoduju nagomilavanju masti, već i smanjuju zasićujuću moć jela.

Međutim, da biste u potpunosti uživali u potencijalnim nutritivnim svojstvima salate ili jela od povrća, neophodno je kombinovati ih sa pravim začinima.

Ali koji su to?

Greek salad photo created by jcomp - www.freepik.com
Foto by jcomp – www.freepik.com

Suvo voće za preliv za salatu

Orasi, bademi, ali i pistaći koji se dodaju u salate daju ukus, ali i sitost.

Zatim snabdevaju vlaknima koja smanjuju asimilaciju šećera i masti i olakšavaju rad creva.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je izvor minerala uključujući kalijum i magnezijum koji pomažu u pravilnoj cirkulaciji.

Zatim, obezbeđuje kalcijum i fosfor koji pomažu dobrobiti nervnog sistema.

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Kašika je dovoljna da obezbedi mešavinu super supstanci, uključujući antioksidante poput polifenola koji olakšavaju rad jetre, jednog od organa koji je uključen u eliminaciju toksina i otpadnih materija.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je takođe bogato esencijalnim masnim kiselinama koje usporavaju proizvodnju insulina i istovremeno povećavaju osećaj sitosti.

Sok od limuna

Limunov sok je odličan izvor vitamina C koji, pored antioksidativnog i antiinflamatornog dejstva, olakšava apsorpciju gvožđa i kalcijuma, dva minerala koji pomažu u suzbijanju umora i olakšavaju dobrobit nervnog sistema.

Čia semenke & slično

Kašičica uljanog semena je dobar izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidanata, supstanci koje štite od upale.

Takođe, obezbeđuje vlakna koja podstiču ravnotežu creva, neophodna za dobro osećanje i održavanje kondicije i zdravlja.