Istraživanja potvrđuju da je kafa saveznik protiv starenja kože zahvaljujući svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima.

Ljubitelji nege kože mogu dodati novi korak u svoju rutinu lepote: ispijanje dobre šoljice kafe.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – Najbolje je da pijemo bioaktivnu vodu!

Postoje brojne studije koje su ispitivale odnos između ishrane i zdravlja kože, naglašavajući kako njenoj lepoti doprinose ne samo kreme, fileri i serumi, već i hrana koju konzumiramo.

Pročitajte i ovo: Sve bolesti su i bolesti našeg imunog sistema

Ako je do sada fokus stručnjaka bio uglavnom na hrani, ova studija je htela da usmeri pažnju na efekte koje neka pića, poput kafe, alkohola i zašećerenih pića, mogu imati na starenje kože lica.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Potvrđujući blagotvorne efekte kafe na estetsko zdravlje je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology, koje je istaklo kako ovo piće može biti moćan saveznik za usporavanje starenja kože.

Upravo zbog toga se kafa smatra savršenim napitkom protiv starenja.

Image by lookstudio on Freepik
Image by lookstudio on Freepik

Kafa, saveznik lepote od zrna do šolje

Među glavnim nalazima, studija je otkrila zaštitni efekat kafe na kožu lica: njena konzumacija, iako umerena, smanjuje rizik od starenja kože.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Ovo je rezultat koji doprinosi obogaćivanju naučne literature koja ga je već izabrala za pravog najboljeg prijatelja. Njegova moć protiv starenja aktivira se upravo iz zrna: ekstrakt pulpe kafe može poboljšati vlažnost kože, sjaj, elastičnost, pigmentaciju, konzistenciju i sadržaj kolagena, čija se sinteza, neophodna za održavanje mladog i elastičnog epidermisa, može stimulisati uljem zelene kafe.

Image by master1305 on Freepik

Dragoceni izvor prirodnih antioksidanata

Štaviše, ono što kafu čini pravim eliksirom lepote su njena antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, dodatno naglašena prženjem koje ovo piće čini tako karakterističnim.

Pročitajte i ovo: Problemi sa jajnicima – blokiranje ženske kreativne sile

Zasluga je pre svega u polifenolima, prirodnim antioksidansima čiji je kafa, posebno espreso kafa, dragoceni izvor: ovi molekuli u stvari imaju moć da odlože ćelijsko starenje, a samim tim i da ublaže starenje kože lica jer se suprotstavljaju slobodnim radikalima, među primarnim uzrocima oksidativnog stresa koji snažno utiče na starenje kože.

Pročitajte i ovo: Prolećni umor – beg od realnosti i promena

Konkretno, hlorogenska kiselina može pomoći da koža lica ostane mlađa jer štiti od UV oštećenja i smanjuje hiperpigmentaciju mrlja od sunca.

City photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kofein, jedan od najpoznatijih aktivnih sastojaka protiv starenja

Ispijanje kafe je, ukratko, svakodnevni ritual koji, osim što vam daje energiju i energiju, može pomoći da vaša koža lica ostane mlada i zdrava.

Pročitajte i ovo: Idete da probate bikini? Jedite (više) kajsije! Ukusne, lagane i super za liniju!

Njegovo blagotvorno dejstvo pojačava i kofein, alkaloid koji se prirodno nalazi u biljci i koristi se u kozmetičkoj industriji kao glavni sastojak proizvoda protiv starenja. Ovaj moćni aktivni sastojak, čak i u malim dozama, pomaže u suzbijanju oksidativnog stresa, a samim tim i usporavanju starenja kože, zahvaljujući svom delovanju zaštite hromozoma i čišćenju ćelija.