Konzumiranje ugljenih hidrata za večeru ne samo da vas ne goji, već donosi razne prednosti za vašu figuru i zdravlje. Evo kojih!

Postoji pitanje koje uvek dolazi u prvi plan svaki put kada želite da smršate: da li možete da jedete ugljene hidrate za večeru? Odgovor je apsolutno da.

U stvari, ugljeni hidrati su veoma korisni za funkcionisanje tela i odlični saveznici za dobro osećanje. U stvari, oni su pre svega dragoceni izvor energije i lako se mogu konzumirati za večeru.

Dakle, DA za testenine, integralne žitarice, hleb ili druge izvore ovih hranljivih materija.

Jedina mera predostrožnosti: birajte one sa umerenim glikemijskim indeksom da biste izbegli nagle skokove šećera u krvi i insulina i konzumirajte ih bez preterivanja u količinama, preferirajući one od integralnog brašna bogatije vlaknima koja usporavaju njihovu asimilaciju i garantuju odličan osećaj sitosti, posebno ako se kombinuju sa druga dva esencijalna makronutrienta kao što su proteini (meso i derivati, riba, mahunarke) i zdrave masti (na primer, maslinovo ulje, avokado ili koštunjavo voće, kao što su orasi).

Evo prednosti konzumiranja ugljenih hidrata za večeru

Food dish photo created by timolina - www.freepik.com
foto by timolina – www.freepik.com

Jedenje ugljenih hidrata za večeru podstiče san

Ugljeni hidrati podstiču proizvodnju hormona koji regulišu san, uključujući melatonin. Štaviše, hrana koja je njegov izvor takođe obezbeđuje triptofan, esencijalnu aminokiselinu koju telo koristi za proizvodnju čitavog niza hormona koji izazivaju opuštanje.

Ugljeni hidrati se bore protiv stresa i razdražljivosti

Ugljeni hidrati imaju stvarno umirujuće dejstvo. U stvari, oni podstiču sintezu serotonina, hormona dobrog raspoloženja koji je antagonist kortizola i drugih hormona stresa koji podstiču nervozu i uznemirenost.

Pasta background photo created by valeria_aksakova - www.freepik.com
Foto by valeria_aksakova – www.freepik.com

Jedenje hleba i testenina je dobro za creva

Cela zrna i njihovi derivati, pored složenih ugljenih hidrata, daju i deo prebiotičkih vlakana koja neguju crevne bakterije i podstiču njihovu ravnotežu, korisna za imuni sistem i za zdravlje organizma uopšte.