Sećate li se priča o moreplovcima, koji su u nekim davnim vremenima XVI i XVII veka, kada su plovidbe do novog sveta i dalekih zemalјa bile duge, neizvesne i naporne, obolјevali od skorbuta?

Ova bolest je izazivala ispadanje zuba, opadanje kose, lako su se pojavlјivale modrice i podlivi. Prvi je ovu bolest opisao Hipokrat, a engleski lekar Džejms Lind je prvi dokazao da se skorbut može lečiti limunom i ostalim južnim voćem. Danas je ova bolest skoro iskorenjena, a vitamin C ima značajno mesto u svakoj kućnoj apoteci, mada je najbolјe uzimati ga iz svežeg voća i provrća koji predstavljaju značajan izvor ovog vitamina.

Upravo o ovom važnom vitaminu razgovarala je Marina Jablanov sa farmaceutkinjom Snežanom Jović.

Pročitajte i ovo: Da li je tačno da grejpfrut pospešuje mršavljenje? Evo šta kaže nauka!

Kakvu ulogu ovaj vitamin ima u našem telu?

– Napomenula bih da i danas, kada vam krvare desni ili ste skloni modricama, lekar će vas opomenuti da uzimate više vitamina C. Zašto? Zato što on ima važnu ulogu u organizmu, kao kofaktor raznih enzima, jako antioksidaciono sredstvo, pojačava dejstvo nekih preparata.

Pročitajte i ovo: Ishranom protiv nadutosti – šta jesti, a šta treba izbegavati

Da li je istina da vitamin C učestvuje u izgradnji kolagena?

– Da, učestvuje, a kolagen je kao cement koji vezuje naše ćelije u tkiva. Zahvalјujući kolagenu, tkiva i organi su čvrsti i kompaktni, koža nam nije mlohava nego jedra i zategnuta, a tonus organizma dobar.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Sem toga, po hemičaru i biohemičaru Lajnusu Polingu, dvostrukom nobelovcu, kolagen ometa kretanje bakterija i virusa kroz tkiva, smeta im da se rašire i na taj način podiže imunitet.

Da li je on naučnik koji je na sebi isprobavao velike doze C vitamina?

– Da. Lajnus Poling je naučnik koji je uzimao jake doze C vitamina i sam sebi izlečio kancer prostate. Posle njegove knjige „Vitamin C i prehlada”, smešno mi je ograničenje C vitamina na 1 gram dnevno, zbog opasnosti da dobijete kamen u bubregu.

Pročitajte i ovo: Kako da sačuvamo dobar vid i šta da radimo kad ga izgubimo

S obzirom na to da sam na Novom Beogradu svaki drugi dan čistila ketler od kamenca, a u Novom Sadu slavine i odvode, sumnjam da bi za eventualni kamen u mom organizmu bio uzrok C vitamin.

Pročitajte i ovo: Da li treba da koristimo vitaminske suplemente ili ne?

Uostalom, skoro sam čitala članak o tome da su za kalcifikacije u organizmu (na krvnim sudovima, katarakta, itd.) odgovorne nanobakterije.

Lajnusa Polinga optužuju i da je doprineo da se stvori mit oko vitamina C i da se preteruje oko delotvornosti njegovih svojstava. Kakav je vaš stav?

– Iskreno poštujem tog naučnika, jer je on na sebi primenjivao sve o čemu je pisao.

Pročitajte i ovo: Spremanje hrane u aluminijumskoj foliji štetno po zdravlje – sve što treba da znamo o pravilnoj upotrebi

I on i njegova supruga su dnevno uzimali visoke doze C vitamina i pokazali da nema negativnih efekata. Naravno, svaki čovek je različit i nešto podnosi, a nešto ne. U ovo vreme kada dišemo zagađen vazduh, pijemo nekvalitetnu vodu i koristimo voće i povrće prskano ko zna kojim pesticidima, činjenica je da svima je potrebno više antioksidanata i zaštitnih materija.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o soku od pomorandže – koliko je zdrav i čime možemo da ga zamenimo

Pre svega zbog preventivnog delovanja na očuvanje zdravlјa.

Zaista, šta se događa kada se pretera s uzimanjem ovog vitamina? Koja je doza preporučlјiva?

– Ako preterate sa C vitaminom, dobićete dijareju, telo vam daje obaveštenje da je dosta.

Pročitajte i ovo: Kiseli kupus, esencijalni probiotik – sve o njegovim svojstvima i koristima

U kojim namirnicama ovog vitamina najviše ima?

– Najviše C vitamina ima u bobicama bilјke kamu kamu, amli (indijskom ogrozdu) i špargli. Tu je C vitamin vezan u komplekse sa taninima i ima dobru bioraspoloživost, odnosno, može mnogo bolјe da se iskoristi.

Pročitajte i ovo: Fermentisana hrana jača protok krvi i erekciju

Za koji ćete oblik da se odlučite je vaš izbor. Ali svi nekako uzimamo nedovolјno voća i sirovog povrća, pa ga bar u zimsko vreme uklјučite u svoju ishranu i dodatke.

Da li je tačno da ovaj vitamin sagoreva masti?

– Vitamin C povećava oksidaciju telesnih masti tokom vežbanja, dakle, lakše mršavite uz unos vitamina C, ali naravno ako i ograničavate unos kalorija, pazite koje namirnice i na koji način unosite i imate fizičke aktivnosti.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo nar? Moćno voće koje vraća organizam u pogon nakon velike iscrpljenosti!

Na koji način vitamin C podstiče metabolizam?

– Metabolizam se normalno odvija ako imate sve hranlјive i bitne komponente. Vitamin C ulazi u sastav mnogih koenzima, enzima i omogućava normalnu metaboličku aktivnost na ćelijskom nivou. Izuzetan antioksidativni kapacitet sprečava dejstvo slobodnih radikala i degenerativno dejstvo na ćelije – propadanje ćelija i izmene DNK.

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Na taj način deluje u prevenciji katarakte, makularne degeneracije, kardiovaskularnih obolјenja, kancera i mnogih drugih.

Ko bi trebalo da unosi više vitamina C?

– Nedovolјan unos C vitamina primećen je kod sprovođenja nekih dijeta kao što su proteinske, zatim konzumiranje alkohola, droge, ukoliko se hrani samo kuvanim voćem i povrćem…

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Ugroženi su pasivni pušači kao i aktivni, osobe koje su na dijalizi ili imaju problem resorpcije hrane, osobe sa kancerom trebaju više C vitamina, važan je i kod onih koji imaju depresiju ili su psihički bolesnici (vitamin C učestvuje i u sintezi neurotransmitera), ko zna šta još…

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

U srpskoj tradiciji je da u ovo vreme počinje da se jede kiseli kupus, on je pun C vitamina i probiotika. Eto prirodnog načina jačanja imuniteta!