Fizička aktivnost na otvorenom tokom leta zahteva neke mere predostrožnosti: evo kako da se bavite sportom na vrućini i sprečite dehidraciju, opekotine od sunca i nelagodnost.

Bez obzira na to da li ste veoma ozbiljan zavisnik od sporta (sa opremom na kojoj zavidi čak i Jusein Bolt) ili improvizovani sportisti (izlazite teško iz zimske hibernacije), nije bitno: kada vežbate fizičku aktivnost pod užarenim suncem, sa nivoom vlažnosti koji vrtoglavo raste, potrebnije je nego ikada preduzeti neke mere predostrožnosti kako biste izbegli toplotni udar, nesvesticu, opekotine od sunca i dehidraciju.

Ako visoke temperature ne obuzdaju želju za šetnjom, trčanjem ili biciklom u gradu ili zelenom selu, barem morate pripremiti svoj um i telo za jači trening, neizbežno uslovljen klimom i većim umorom.

Evo, dakle, dragocenih saveta za izvođenje letnjeg treninga u potpunoj sigurnosti.

Lingerie photo created by halayalex - www.freepik.com
foto by halayalex – www.freepik.com

Ne zaboravite kremu za sunčanje

Ko je rekao da ste trčanjem ili zviždanjem na biciklu imuni od oštećenja sunčevih zraka (a posebno ultraljubičastih)?

Ovo uobičajeno mesto mora da se otkloni primenom odgovarajućeg proizvoda za sunčanje, izabranog na osnovu fototipa, odnosno klasifikacije koja na osnovu količine i kvaliteta melanina prisutnog u koži ukazuje na reakciju čoveka na svetlost i njegovu sposobnost sunčanja.

Zbog toga čak i sportisti moraju zapamtiti da koriste kremu za sunčanje (nisku, srednju, visoku i veoma visoku, sa zaštitom od UVA ili UVB zraka), nanoseći je na nepokrivene delove tela (ruke, stomak, noge, vrat, ramena i lice) pre odlaska od kuće.

Takođe, trening ne treba praktikovati u najtoplijim satima, odnosno od 11 do 16 časova, već bi bilo bolje da se radije o ranim jutarnjim satima, kasno popodne i uveče po zalasku sunca.

Girl running photo created by cookie_studio - www.freepik.com
by cookie_studio – www.freepik.com

Čak i oni koji plivaju mogu da dobiju opekotine

Čak ni oni koji vole da plivaju u olimpijskim bazenima nisu izuzeti od opekotina od sunca.

Zaista, u ovom slučaju pažnja mora biti veća: reflektujući kapacitet vode, u stvari, je gotovo opasniji od direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti.

„Ali kada plivam u bazenu, potpuno sam uronjen, sunce mi ne može nauditi“, pomislio bi neko. Ipak, mora se znati da voda ne može da filtrira UV zrake osim na dubini većoj od jednog metra (a niko ne dostiže ovaj nivo).

Dakle, za sve koji slušaju savete dermatologa, rešenje se zove: krema za sunčanje. Ovo se, međutim, mora primeniti nekoliko puta tokom treninga jer – čak i ako ima natpis Vodootporan – ima tendenciju da se topi i ne štiti kožu.

Swimsuit photo created by lookstudio - www.freepik.com
foto by lookstudio – www.freepik.com

Ne uzimajte prvu stvar koja izađe iz ormana

Ovo pravilo važi uvek, ali još više leti: tokom letnjeg treninga morate nositi majice, šorts, majice bez rukava, obuću i prozračne bermude, tako da znoj i vlaga ne stagniraju između kože i odeće, već se stvara mala recirkulacija vazduha.

Bolje bi bilo da se opredelite za prirodna vlakna, kao što su pamuk i lan, ili za tehničke tkanine, koje danas takođe imaju integrisane faktore zaštite.

Boje moraju biti jasne, jer su u stanju da odbijaju sunčeve zrake, a šešir mora imati vizir, kako bi zaštitio oči i vid.

Women friends photo created by lookstudio - www.freepik.com
foto by lookstudio – www.freepik.com

Hidratacija pre svega

Možda izgleda trivijalno, ali nije. Dehidracija ne samo da može da ugrozi sportske performanse, već i da izazove stagnaciju toksina u jetri i bubrezima, povećavajući osećaj umora i iznurenosti, i ometa distribuciju minerala u mišićima, uz rizik od grčeva, uganuća i lomova.

Iz tog razloga je neophodno održavati telo dobro hidriranim, uzimanjem tečnosti do 30-45 minuta pre početka treninga, kako bi se garantovalo optimalno stanje u vreme fizičkog napora.

Tokom fizičke aktivnosti treba piti vodu na sobnoj temperaturi i u malim gutljajima: idealno bi bilo da se svakih 15 minuta uzima četvrtina (od jedne litarske flaše). Ovu dobru naviku morate ponavljati i nakon treninga, u ovoj fazi možete se prepustiti i biljnim čajevima ili centrifugirati.

Ali koju vodu treba izabrati? Da li je jedno vrednije od drugog? Ne. Pošto znojem obično gubimo minerale u izobilju, bilo bi bolje da se odlučimo za onu bogatu bikarbonatima, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom i gvožđem, koji može da nadoknadi sve što je izgubljeno tokom treninga.

Woman pool photo created by lifeforstock - www.freepik.com
foto by lifeforstock – www.freepik.com

Malo slatkog u kesici

Svako ko džogira, vozi bicikl, trenira sa telesnom težinom, trči ili pliva uvek treba da ima malo slatkog sa sobom (štapiće, bombone, grumenčiće) koji mogu biti korisni u slučaju da pritisak padne i nesvestica je iza ugla.

Ovaj dragoceni sastojak je u stanju da odmah podigne nivo krvnog pritiska i obezbedi neophodnu energiju za završetak treninga i povratak – sopstvenim nogama – kući.

Bikini photo created by halayalex - www.freepik.com
foto by halayalex – www.freepik.com

Prepoznajte signale tela

Trening je u redu, preterivanje nije. Pre nego što padnemo na zemlju, preplavljeni toplotom, vlažnošću i umorom, treba da naučimo da slušamo upozorenja koja telo šalje.

U prisustvu grčeva, vrtoglavice, nesvestice, malaksalosti, mučnine, promena temperature (prvo vam je vruće, odmah nakon što vam je hladno), neophodno je prekinuti trening i otići kući što je pre moguće.