Maria Grazia Chiuri, kreativna direktorka modne kuće Dior, sinoć je predstavila Dior Cruise 2020 kolekciju, u Marakešu (Maroko), čija je tema bila “zajednički jezik”, u cilju proslave različitih kultura koje se udružuju kako bi zajedno stvarale i pronašle međusobno razumevanje.

Umesto da je inspiriše čitav afrički kontinent, dizajnerka je pozvala umetnike i male preduzetnike, zanatlije, iz različitih sredina i afričkih kultura, da zajedno rade sa njom kako bi otvorili dijalog između njih.

“Maria Grazia Chiuri je oduvek gajila u svom srcu ideju da uspostavi kreativnu razmenu sa afričkim kulturama”, navodi se u saopštenju modne kuće Dior. “Ovom kolekcijom nastojala je da uspostavi dijalog sa pravim i zamišljenim krajolikom Maroka, na raskršću Mediterana, Evrope i Afrike, kao destinacijom snova za umetnike, pesnike, pisce i večne pustolove.”

Foto Dior

Modna revija je privukla Diorove ambasadorke, iz sveta filma i mode. Između ostalih, modnom spektaklu prisustvovale su Lupita Nyong’o, Jessica Alba i Karlie Kloss, koje su doputovale u gradsku palatu El Badi, iz 16. veka, kako bi uživale u novoj Dior kolekciji.

Radeći na kolekciji, Chiuri je sarađivala sa Pathé Ouédraogo – poznatijim kao Pathé’O, jednim od vodećih afričkih dizajnera – koji je izradio posebnu košulju za kolekciju, koja odaje počast pokojnom predsedniku Južne Afrike, Nelsonu Mendeli.

Takođe je sarađivala sa Grace Wales Bonner (britansko-jamajkanskom dizajnerkom, koja istražuje afričke kulture) i Mickalene Thomasom (afro-američkim umetnikom), tražeći od njih da kroz svoju kombinovanu viziju reinterpretiraju ikone New Look-a, jaknu i suknju.

Chiuri je, takođe, sarađivala sa mnogim drugim afričkim stručnjacima za tekstil i antropolozima na kolekciji, te istakla rad proizvođača tekstila sa sedištem u Africi, pod nazivom Uniwax, koji proizvode dragocene i kulturno bogate tkanine od kojih su izrađeni modeli iz kolekcije.

Dizajnerka je, takođe, sarađivala sa Sumano asocijacijom, koja ima za cilj oživljavanje tradicionalnih, ženskih zanata marokanskih plemena, uključujući slikarstvo na keramici, umetnost tkanja i biljnog bojenja tkanina.