U Jugoslovenskoj kinoteci otpočeo je filmski ciklus „Muzika Goja nagrada“ (19-25. maj), tokom kojeg će se emitovati šest filmova nagrađenih ovom prestižnom nagradom, najvažnijom za špansku kinematografiju.

Munja 2Ovaj ciklus ujedno predstavlja prateći program i uvod u filmski festival „Španski metar“, koji se održava od 26-30. maja, u Dvorani kulturnog centra Beograda). Festival u ovogodišnjem izdanju donosi devet najnovijih filmskih ostvarenja na španskom jeziku.

Pregovarač 8Specijalni gost Festivala je Alfonso de Vilaljonga, koji je komponovao muziku za nemi film „Snežana i sedam patuljaka“, jedan od najnagrađivanijih u istoriji španske kinematografije. „Snežana“ je dobila 10 „Goja“ nagrada, a Alfonso je nagrađen za najbolju muziku.  Alfonso de Vilaljonga prisustvovaće svečanom zatvaranju ciklusa, 25. maja, u Jugoslovenskoj kinoteci, kada će se obratiti publici i najaviti početak festivala „Španski metar“, čiji zvanični program kreće 26. maja.

Priča 6Projekcije su u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) od 20:30h. Karte se mogu kupiti u biletarnici Jugoslovenske kinoteke po ceni od 200 dinara. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik. Ulaz na projekcije koje otvaraju i zatvaraju ciklus („Palme u snegu“, „Snežana i sedam patuljaka“) je besplatan.

Ciklus „Nagrada Goja za najbolju muziku“ započinje novim španskim blokbasterom „Palme u snegu“, sa Mariom Kasasom u glavnoj ulozi. Ova dirljiva priča smeštena je u jednoj španskoj koloniji u Africi, gde se na plantaži pamuka mladi Španac po imenu Kilijan zaljubljuje u lepu domorotkinju Bisilu. Istorijske okolnosti, kao i netrpeljivost koja se stvara između doseljenika i starosedelaca na ostrvu, zauvek će promeniti živote dvoje mladih ljudi.

„Znam ko si“, Patrisije Fereire, govori o Palomi, koja radi kao psihijatar i zaljubljena je u svoj posao. U bolnici upoznaje Marija, poremećenog i zavodljivog pacijenta koji pati od Korsakovog sindroma: neobične bolesti koja ugrožava pamćenje i za koju je Paloma veoma zainteresovana. On pobuđuje u njoj pomešana osećanja, istovremeni strah i privlačnost, ali zaboravlja da se iza zaborava njegove prošlosti kriju uznemirujuće činjenice.

„Srećna zvezda“ donosi našoj publici dobro poznatog Antonija Resinesa, poznatog po ulozi Dijega u kultnoj seriji „Seranovi“. Ova drama govori o Rafaelu, je izgubio svoje testise u nesreći kada je bio mlad. On će, igrom slučaja, spasiti Marinu, devojku koju fizički zlostavlja njen dečko. Osećaju se povezano i osećaju da zajedno mogu da svoje snove pretvore u stvarnost: da zasnuju porodicu i imaju pravi dom.

„Trinaest ruža“ Emilija Martinesa Lasara nas vraća u tragično doba španske istorije, u period posle Španskog građanskog rata (1936-1939). Vojni sud osuđuje nekolicinu mladih žena na smrtnu kaznu za zločin koji nisu počinile. Uhapšene mesec dana po završetku rata, prolaze kroz okrutna ispitivanja i bivaju zatvorene u madridskom Zatvoru prodaje.

„Prodaće i kišu” (Isijar Boljain) je film o filmu i film u filmu. Glumačku ekipu predvode sjajni Luis Tosar (Ćelija 211, Osveta, Dok spavaš) i Gael Garsija Bernal (Pasji život), a priča prati sukobe u Boliviji na početku XXI veka, kada je jedna multinacionalna kompanija, sklopivši ugovor sa tadašnjim predsednikom i diktatorom Ugom Benserom Suaresom, pokušala da privatizuje sve prirodne izvore vode u zemlji, zabranivši stanovništvu da skuplja čak i kišnicu, kada je i izbio takozvani bolivijski „Rat za vodu“.

Filmski ciklus se završava već pomenutom „Snežanom i sedam patuljaka“, Pabla Berhera, koji će predstaviti specijalni gost festovala Alfonso de Vilaljonga, kompozitor i dobitnik nagrade „Goja“ za muziku. Film predstavlja originalno viđenje popularne priče braće Grim, smešteno u ambijent juga Španije dvadesetih godina prošlog veka. Snežana je Karmen (Makarena Garsija), lepa mlada žena kojoj je detinjstvo zagorčala strašna maćeha Enkarna (Maribel Verdu). Bežeći od prošlosti, Karmen kreće na uzbudljivo putovanje u pratnji svojih novih prijatelja: družine patuljaka matadora.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.