Sveže ceđeni sok od celera je pravi svetski hit! Da li zaista radi?!

Zdravstveni tonik ili samo još jedan wellness hir? Nutricionistkinja Danielle Fox razotkriva iz prve ruke klimavu nauku koja se krije iza sokova od celera.

Prođite kroz stotine hiljada postova #celeryjuicebenefits na Instagramu i uskoro ćete shvatiti da je sok od celera nadmašio status zdravlja. Postao je popularan tako što su ga promovisali uticajna wellness ratnica Gwyneth Paltrow i guru soka od celera Anthony William, zvani “Medicinski medijum” koji, vođen poznavanjem duha, tvrdi da je sok od celera čudesno zdrav eliksir i da njegovo svakodnevno konzumiranje štiti od svih vrsta bolesti.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

A efekti su impresivni – čistija koža, bolji rad creva, ravan stomak, više energije, čak i ublažava ekceme i umiruje artritične bolove.

Ali šta, zapravo, kaže nauka o ovom zelenom napitku?

„Ne postoji gotovo nikakva nauka koja bi se bavila sokovima od celera“, kaže nutricionistkinja Eve Kalinik. “Sok od celera je uglavnom samo voda, a tvrdnja da ima sposobnost ubijanja bolesti i patogena je opasno razmišljanje.” Dijetetičar iz Teksasa, Ali Miller, slaže se i predlaže “drži se jela – a ne ceđenja – celera, brokolija, klica i kupusa, koji su daleko moćniji detoksikatori”.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Dakle, ako iza toga nema činjenica, zašto je toliko popularan? Isprobala sam ga mesec dana, sa nekim zanimljivim rezultatima.

Dijeta

Prvo – budite spremni da kupite puno celera, kad kažem puno, mislim baš puno. Prosečno dnevno (otprilike pet ili šest stabljika) dobijate čašu soka od celera i ostavljate planinu neiskorišćene pulpe, koju sam na kraju stavila u svoj vrt kao kompost.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Ukus je sličan onome što biste očekivali – ukusan i blago gorak (organski celer smatram manje gorkim od običnog). Uzimala sam odmah po čašu soka svako jutro, na prazan želudac, ali ubrzo sam otkrila da imam talase mučnine, pa predlažem da počnete sa pola čaše i da onda svakodnevno dopunjujete pomalo do pune čaše posle nedelju dana.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Iako je dobra zamena za kafu – ponekad sam dodavala limun i kajen biber kako bi tonik bio još energičniji – nedostatak vlakana (sokovnici uklanjaju vlaknastu pulpu) znači da vas ni na koji način ne ispunjava. I nakon mesec dana nisam primetila naročitu promenu. Moj stomak je uvek bio u redu, već sam se zdravo hranila, a moja koža nije izgledala primetno ni jedrija ni hidratiziranija, što je jedna od najčešćih tvrdnji za ovu vrstu sokova.

Koristi

Prirodno povećavate svoj dnevni unos vode, što može biti samo dobra stvar, i verovatno ćete zameniti voćni smoothie doručak sa visokim sadržajem šećera za nešto što ima malo natrijuma i šećera, a bogato je mineralima i vitaminima, uključujući K, A, kalijum i folnu kiselinu, sve što je protivupalno.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

I dok se pojavljuju istraživanja o soku od celera koji pomaže kod upalnih oboljenja, kao što je artritis, žiri je u ovoj fazi još uvek uzdržan i nije doneo odluku.

Mane

Iako će povećati unos vitamina, celer bi, ipak, trebalo uzimati sa zadrškom. Miller upozorava da višak sirovog celera može da poveća osetljivost kože, posebno na UV zračenje, a ako je vaš krvni pritisak nizak, to bi ga moglo dodatno smanjiti.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

“Mnogi ljudi su osetljivi na celer, pa ako želite da ga uvrstite u svoju ishranu, usporite sa donošenjem odluke. Ako počne da vas pecka jezik ili primetite bilo kakvo oticanje, odmah prestanite da ga pijete.”

Rezultati

Sasvim je u redu da sok od celera uvrstite u vašu ishranu, što može da bude odlična alternativa hladno presovanim sokovima koji imaju visok sadržaj sećera u fruktozi.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Ali ne odbacujte povrće bogato vlaknima, kao što su brokoli, zelena salata, sočivo i kelj koje, zapravo, žvaćete, što će vam stvoriti osećaj sitosti jer to su guste hranjive materije i pomoći će vam u procesu detoksikacije.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

I realno, ako jedete raznovrsnu hranu, na taj način najverovatnije dobijate esencijalne vitamine i minerale iz celovitih namirnica, tako da sok od celera na kraju neće mnogo učiniti za vas.