Ovogodišnji 44. Fimski festival u Sopotu, koji traje od 7-11 jula, otvoriće naš najpoznatiji kompozitor filmske muzike, Zoran Simjanović, koji će tokom festival održati i master klas.

Sofest 2015Od ove godine SOFEST beleži zaokret ka novoj, vrlo specifičnoj i modernoj programskoj koncepciji.

”Na ovom SOFEST-u, u prvi plan stavljamo one filmske profesije koje su izuzetno bitne, ali su obično u senci. Svake godine će fokus biti na po jednoj profesiji, a ove je na profesiji kompozitora filmske muzike.  Od ovog izdanja, biće to festival filmskih profesija na kome će stručni žiri dodeljivati plakete i novčane nagrade za KAMERU, MONTAŽU, SCENOGRAFIJU, KOSTIM i MUZIKU. Iznos nagrade za najbolju filmsku muziku će ove godine biti duplo veći od ostalih kategorija’’, kaže Maja Uzelac, predsednica odbora SOFEST-a.

Balans sa interesovanjima šire javnosti, u kojoj je ovaj festival uvek imao veliku podršku, postiže se nagradama Žirija publike. Nagradu Žirija publike za najbolji film čine Statueta slobode i novčana nagrada za najbolji film (čiji reditelj i scenarista dobijaju i diplome), kao i nagrade Žirija publike za najbolju glumicu i glumca koji dobijaju Statuete slobode.

U zvaničnoj konkurenciji Festivala nalaze se 19 domaćih filmova, među kojima, Mali Budo, Ničije dete, Enklava, Varvari, za kralja i otadžbinu, Branio sam Mladu Bosnu, Petlja, Žigosana, Of.

Program Festivala možete pogledati ovde.

Nagrade ovogodišnjeg festivala dodeljivaće žiri u sastavu: Jelena Đorđević, kostimograf, Miloš Pušić, reditelj i Đorđe Marković, montažer.

Inače, Skupština opštine Sopot osnovala je Slobodarske filmske svečanosti svojom odlukom od 03. novambra 1972. godine.

Slobodarske filmske svečanosti bile su festival filmskog stvaralaštva koji se po karakteru i ciljevima razlikovao od većine do tada postojećih. Osnovni cilj ovog festivala bio je da okupi filmske stvaraoce čiji su filmovi prožeti slobodarskim i humanim porukama, uz prikazivanje filmova sa idejnom i umetničkom sadržinom kojom se bitno doprinosi reafirmaciji ideja slobode i opštedruštvenog progresa.

Prve filmske svečanosti su održane od 20. do 24. decembra 1972. godine, a kasnije je ta manifestacija preneta u mesec jul od 01. do 07. jula – obuhvatajući istovremeno 2. juli (Dan opštine Sopot), 4. juli (Dan borca) i 7. juli (Dan ustanka naroda Srbije). 

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.