Nedavno održani simpozijum o ajurvedi i aromaterapiji u Beogradu bila je jedinstvena prilika za upoznavanje s najstarijim sistemima tradicionalne evropske i indijske medicine.

Otvorila ga je njena ekselencija, gospođa Čauhan, ambasadorka Indije u Srbiji, koja je govoreći o indijskoj tradicionalnoj medicini – ajurvedi, spomenula i sopstveno iskustvo, jer je ova vrsta lečenja neodovojivi deo života u Indiji.

Ostao je dobar utisak da će se znanja i saznanja iz prakse deliti i razmenjivati, a sve na dobrobit onih kojima su potrebna. Jedno predavanje privuklo je veću pažnju prisutnih, a to je izlaganje farmaceutkinje, floriterapeuta i homeopate Snežane Mitrović iz Novog Sada, koja u razgovoru sa Marinom Jablanov, za Dnevnik, govori o duhovnom aspektu korišćenja etarskih ulja.

Photo by Kristina M M on Unsplash

– Mnogi pomisle da je duhovnost kompleksno vezana sa religijom, dok drugi tumače da je to širok koncept povezan sa emocijama, ponašanjem i filozofijom. Smatram da je duhovnost univerzalno ljudsko iskustvo koje nas povezuje ili dovodi u veću harmoniju sa sadašnjim trenutkom. Kako otkriti smisao života, kako ostvariti duboki odnos sa nečim većim od sebe?

Svedoci smo dosta duhovnih tehnika koje su u upotrebi, od reikija, Silva metode, hipnotičkih i nehipnotičkih regresija, teta hilinga, rekonekcije i mnogih drugih. Još je Paracelzijus govorio da je cilj alhemije da poboljša efikasnost lečenja, a cilj duhovne alhemije da odgovorimo na pitanja ko smo, odakle smo i gde idemo, odnosno da „vođstvo“ ličnosti pretvorimo u duhovno zlato – rekla je Snežana Mitrović.

Photo by Christin Hume on Unsplash

Da li je put do duhovnog zlata trnovit i dug, da li je dostižan?

– To je individualno. Ponekad je dovoljno da se promeni percepcija i shvati da je život tok kome se treba prepustiti da bi se došlo do radosti. Što ste više sa životom: lakim i teškim, radosnim ili tužnim, postaje vam jasnije da život radi najbolje za vas. Budite radoznali, a ne u otporu i kontroli. Tek tada ćete osetiti, kako to kaže Ekhart Tol, da ”niste u Univerzumu, nego ste vi Univerzum, njegov suštinski deo.”

Photo by Brittany Neale on Unsplash

Kako nam esencijalna ulja pomažu na putu duhovnosti?

Šta se dešava kada pomirišemo ulje? Put mirisnih molekula otkriva nam fiziologija: oni se prvo rastvaraju u sluzi koja je obloga mirisnog epitela na krovu nosne šupljine. Ovi molekuli stimulišu receptore za miris, a oni prenose signale do mesta gde se oni pretvaraju u nervni impuls i dalje se prenose mitralnim ćelijama do dela u mozgu koji je odgovoran za mirise. Limbički sistem čini amigdala, zajedno sa hipokampusom i hipotalamusom, strukturama koje obrađuju emocije i odgovorne su za asocijativno učenje i formiranje novih uspomena. Kako miris eteričnih ulja ide direktno do amigdale, a ona je „odgovorna“ za duhovnu praksu, onda ova ulja možemo da koristimo kao asistente u svim tehnikama.

Koje su to tehnike?

– Dve najpoznatije svakodnevne duhovne tehnike su meditacija i molitva. Pre praktikovanja, možemo uz pomoć aroma lampice, raspršivača ili jednostavnom inhalacijom da pripremimo sebe, umirimo um i oslobodimo razne blokade.

Korišćenje etarskih ulja u meditaciji je preporučljivo, posle nekog vremena sam miris, ako ste na poslu, će vas dovesti u opušteno stanje i bez meditacije. Koliko mirisi imaju uticaja na nas je primer da će vezanost za neku osobu biti jača ukoliko se miriše odeća koja pripada toj osobi, nego ako se gleda njegova slika.

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Da li biste nam otkrili koja se ulja koriste za duhovnu praksu?

– Jedno od tih je etarsko ulje tamjana, koje je još u staroegipatskoj kulturi poštovano kao znoj bogova. Hrišćani smatraju da kada se upali smola tamjana, dim podiže molitve i namere prema Bogu. Podsetila bih kako se dobija tamjan: drvo se zaseče, a na mestu povrede curi sok kao krv, da zatvori ranu, kada ta smola očvrsne onda se skida i destiliše u ulje. Više nego je jasna poruka: da tamjan nastaje na mestu velikog bola, da zatvara i zaceljuje rane, da je između života i smrti. Njegove indikacije su jasne – daje se posle povreda, zaceljuje rane, ožiljke, pa čak i bore na koži, ali zaceljuje i emotivno.

Photo by Arjan de Jong on Unsplash

Koja legenda otkriva lekovito svojstvo majčine dušice?

– Postoji priča iz okoline Kruševca, da je nastala na grobu gde su deca neutešno plakala za majkom da im da hrabrost i snagu da izdrže nedaće.

Uvek je nosila poruku hrabrosti, izdržljivosti i donošenja odluke. Ima izuzetno jako antiseptično dejstvo koje zagreva i čisti prostor kađenjem. Otvara srce i pluća, dopušta da odluka dođe iz srca.

Photo by Amy Treasure on Unsplash

Latinsko ime bosiljka, basilicum, upućuje da on ima kraljevske atribute. Da li se njegovo etarsko ulje takođe koristi u duhovnoj praksi?

– Bosiljak (ocimum basilicum) je veoma zastupljen u svim tradicijama, pa i u našoj. U našem narodu se kaže, da dobrom čoveku duša miriše na bosiljak. Na bosiljak mirišu devojačke grudi… Ovo je biljka koja u srpskoj tradiciji nosi svetlo koje ima tamjan, koja nosi značenje zaštite i života. Seme bosiljka se prvo sejalo na njivi ili bašti, bosiljkom se dočekivalo novorođenče i kupalo u njemu, kao i porodilja prvih 40 dana. Nosili su ga u grudima mladenci na venčanju, njime se ukrašavala hrana pri proslavama kao simbol sećanja na pretke. NJime su se kadile kuće, ako je neko bolestan. Ukratko, bosiljak je obeležavao svaki segment života i prelazak iz njega.

Photo by Jacob Postuma on Unsplash

Za šta se koristi bosiljak u aromaterapiji?

Znamo da je adaptogen – da prilagođava organizam svakoj situaciji, te tako smanjuje mentalni umor, razgoni tamne emocionalne oblake, ali i smanjuje mišićne bolove i spazme, ako su uzrokovani jakim fizičkim naporom. Pomaže u odličnom funkcionisanju digestivnog sistema. Repelent je, odnosno, odbija insekte. Duhovna poruka bosiljka je zaštita koja daje hrabrost da krenemo u duhovnu praksu i pošto se koristi u svim životnim situacijama, daje sigurnost, čistoću, poverenje.

Photo by Bruce Christianson on Unsplash

Koliko je kadulja ili žalfija zastupljena?

Veoma, koristi se i u šamanskim ritualima, njome se pročišćava i prostor.

Istakla bih da je etarsko ulje žalfije, pre svega, čuvar ženskog zdravlja, u svim ciklusima, od puberteta do kasne menopauze, ono je pomoć u svim hormonskim disbalansima. Ime salvia dolazi od latinske reči salvare, što upućuje na ozdravljenje, to samo govori da je žalfija isceliteljica, na koju se uvek gledalo s puno poštovanja. Smatra se da ima jaku moć da pročisti i zaštiti i da pomogne u ulasku u velike uvide i tajne.

Photo by Vero Photoart on Unsplash

Samo ime hajdučka trava nas asocira na biljku koja zaceljuje rane junacima i daje hrabrost. Da li je to zaista tako?

– Hajdučka trava (achilea milefollium) je biljka poznata i po legendi o antičkom heroju Ahilu. Ova biljka ima dvostruko dejstvo: ona nežno steže, skuplja, pa zato pomaže kod zaustavljaja krvarenja, ali ima i blago opuštajući efekat na ceo organizam. Poboljšava cirkulaciju, posebno u jetri i materici, i opšti je tonik za organizam. Etarsko ulje deluje balansirajuće, zaustavlja krvarenje, smanjuje grčeve. Duhovno – kao što je Ahil imao nevidljiv oklop, tako i etarsko ulje se koristi za zaštitu i hrabrost. U kineskoj filozofiji se smatra da je ova biljka savršena kombinacija jina i janga.

Photo by Yoann Boyer on Unsplash

Da li među ovim biljkama ima cveća?

– Iris (iris germanica) ili kako je mi zovemo perunika je biljka koja pleni lepotom. Ona nosi naziv slovenskog boga Peruna, koji je bio bog neba, pravde i groma (kao Zevs ili Šiva). Perunika se sadila se oko kuće i u vinogradima da štiti od udara groma. Etarsko ulje se dobija od rizoma, koji se suši 3-5 godina, a onda se melje u sitni u fini prah oris, od koga se destiliše ulje. Duhovna poruka ulja je inspiracija, za ljude koji su u stagnaciji, bez ideje. S obzirom na to da štiti od zračenja, to, preneseno, može da znači da možete da se usmerite samo na svoju ideju, bez drugih uticaja. Ona omogućava duboku kontemplaciju.

Photo by Chungkuk Bae on Unsplash

Ovo je bio samo deo biljaka čija ulja imaju spiritualne aspekte. Šta im je zajedničko?

– Naglasila bih da se nalazimo u polju integrativne medicine, gde uspešno spajamo klasičnu medicinu sa tradicionalnim granama. Holistički pristup znači da mi nismo mehaničari, pa ćemo „popraviti kvar“, jer mi mi nismo samo ćelije, tkiva i organi. Čoveka ne posmatramo samo kao fizičko telo, već sagledavamo i druge slojeve, njegove emocije, stanje duha.