Dojke su naš simbol davanja, mleka kojim dojimo našu decu, nežnost kojom ih kupamo, nepresušno izlivanje ljubavi. Budite ljubav kao što jeste i uživajte u tome, reči su farmaceutkinje, homeopate i ajurvedske konsultantkinje Snežane Jović iz Novog Sada, koja se zalaže za preventivno delovanje i holistički pristup zdravlju.

Nemojte da skupljate gorčinu: što nije sve u životu onako kako ste želele, što su vas povredili i izdali oni za koje ste se žrtvovali, što su u vetar otišle nade, što smatrate da vam je život dao tek komadić… ne unosite ni kap gorčine u sebe. Ta kap može da postane otrovno crno mastilo koje se razliva po vama.

Pustite da svako ima svoj izbor i svoju odgovornost. Bez obzira na to šta se dešava, vi ste ono ognjište puno mirisa kojem se svi vraćaju sa radošću, jer u vama postoji samo dobro, sve drugo ste sagorele. Budite slobodne u ljubavi – kaže Jovićeva u razgovoru sa Marinom Jablanov za Dnevnik.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Dvadeseti mart je posvećen borbi protiv kancera dojke u Srbiji, gde je ovaj oblik raka vodeći uzrok obolevanja i umiranja od maligniteta. Zato je važno delovati preventivno i podići svest značaju preventivnih pregleda, ali i biti informisan koji su to načini da se bolest izbegne.

Pročitajte i ovo: Kako da pokrenemo energiju zimi

– Da li nam treba ovakav povod da bismo se zamislile nad svojim zdravljem? Pre svega, pogledajte u svoje kozmetičke preparate i proverite da li na deklaracijama stoje nazivi paraben, propilen glikol, triclosan, tea, dea… Ovi aditivi mogu da podignu nivo estrogena, a u većini slučajeva kancer dojke je hormonalno zavisni kancer, u kome su nastanak i progresija bolesti povezani sa nivoom estrogena.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Dakle, uzimajte samo prirodnu kozmetiku. Posebno, prirodne dezodoranse, jer antiperspiranti vam nisu potrebni, znojenje je korisno, jer izbacujete toksine. U pazuhu imate dosta limfnih čvorova i ako ih zatvarate, eto problema!

Snežanin savet je da napravite svoj dezodorans: od šolje kokosovog ulja, gustina, sode bikarbone i po desetak kapi etarskih ulja lavande, ruzmarina, čajevca – spravljanje ovakve dezodorans-kreme nije ništa komplikovano.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Na ovaj način uživaćete u mirisu koji nanosite svaki dan, a pri tom je preparat koji ste sami napravili antiseptičan. Gljivice i bakterije se neće razmnožavati, a vaše telo će zdravo funkcionisati.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

– Pogledajte u svoje dojke, koliko se iz srčane čakre baš preko njih ljubavi prelilo! Negujte ih, pregledajte ih povremeno, zahvalite se sebi što ste divno ljudsko biće, udahnite duboko i ispravite se… divan je dar nebeski biti žena, izjavila je Jovićeva.

Prevencija, ili čuvanje zdravlja i nega uz aromaterapiju može da postane pravo uživanje. Ukoliko su vam dojke otečene u PMS-u, ako zadržavate vodu, Snežana savetuje da ih blago masirate sa baznim uljem argana u koje ste dodali par kapi etarskog ulja limuna, grejpa, fenela, kedra…

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

– Blaga masaža dojki čini i da tkivo bude elastično i čvrsto. Aktivirajte limfni sistem: radite suvu masažu, skačite po trambolini! Popijte jednom dnevno i neki čaj koji detoksikuje, od korena čička, korena maslačka, rastavića…

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Vodite računa kakav grudnjak nosite, bez metalnih žica, bez stezanja i gnječenja! Osećajte se komforno! I uživajte u svojoj ženstvenosti, istaknite svoju lepotu i uvek hodajte sa osmehom na licu, savet je Snežane Jović.

U laboratorijskim uslovima („in vitro”) je dokazano da neka etarska ulja uništavaju ćelije kancera i do 93 posto, kao što su etarsko ulje rimske kamilice, timijana, cimeta, jasmina i tamjana, jer su izuzetni antioksidanti.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Snežanina preporuka je da losione za telo obogatite sa par kapi etarskih ulja i da ih posle tuširanja blago nanesete na dojke. Nikako ih ne pritiskajte i nemojte ih jako masirati! Osim preventivnog delovanja, etarska ulja mogu pomagati i u toku isceljenja.

Pročitajte i ovo: Problemi sa jajnicima – blokiranje ženske kreativne sile

– Ono što bi trebalo naglasiti je da neka etarska ulja imaju molekule slične hormonima, i potencijalni estrogenski efekat, tako da njihovo korišćenje nije preporučljivo kod hormon-zavisnih tumora, kao i kod hormonalnih poremećaja koji uključuju i sindrom policističnih jajnika, endometriozu, mastitis i fibroide (miome) –  istakla je Jovićeva i nadovezala se – Etarska ulja koja mogu pomoći su od žalfije, čempresa, pačulija, anisa, fenela, kedra, celera.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

Korišćenje maslinovog ulja svakodnevno štiti, između ostalog i od kancera dojke. Ali važno je istaći da treba izbegavati hranu koja ima takve molekule, posebno soju, hmelj i zob!

Upitali smo ovu izuzetnu poznavateljku biljaka i etarskih ulja da li etarska ulja mogu pomoći i kada se dijagnostikuje tumor.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

– Ta vest je uvek brutalna, pogađa kao grom i teško je primiti tu informaciju. Da bi se sprečio stres i anksioznost koju neminovno prati, treba koristiti etarska ulja lavande ili pomorandže koja olakšavaju ovu nemilu situaciju.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

U pripremama za operaciju, mogu se koristiti etarska ulja da ojačaju imunitet i pomažu kod sprečavanja infekcije (kurkuma, origano), a posle operacije u prevenciji hematoma i edema, da podstaknu cirkulaciju etarska ulja limuna, grejpfruta i smilja – otkriva Snežana Jović.

Za nimalo lak tok hemioterapije, da bi se smanjila mučnina, Jovićeva preporučuje etarska ulja limuna, đumbira ili mente, a da bi sprečili virusne infekcije zbog pada imuniteta u toku terapije, etarsko ulje ravansare.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

U toku radioterapije, da bi se predupredile upale u ustima koristi se ispiranje sa tečnostima koje sadrže etarska ulja kurkume ili čajnog drveta, a da bi sprečila radijacijska bolest, upale i isušivanje kože blagi rastvori ili nemasni losioni sa etarskim uljem lavande ili geranijuma.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Naglašava da i posle izlečenja, etarska ulja mogu biti efikasna pomoć u nezi i sprečavanju oticanja uz pojačanje limfne drenaže.

– Na kraju bih pomenula da je etarsko ulje ruže zbog svoje visoke vibracije uvek korisno imati uz sebe.

Pročitajte i ovo: Bugarska ruža – eliksir visokih vibracija

I ne zaboravite, uz etarska ulja možete imati lepši svet oko sebe, možete uživati u mirisima koje izaberete i da neutrališete mirise bolničke sobe, da podignete svoj optimizam i ublažite simptome, a vi ste ta mirisna ruža koja najlepše zrači.

Pročitajte i ovo: Koja je boja tvoje aure i zašto je to bitno

Mislite na svoj sjaj i svoju lepotu i osećajte se dobro – preporučila farmaceutkinja i homeopatkinja Snežana Jović.