Nekada, tek na dalekim putovanjima smo mogli da vidimo i osetimo drugačije ukuse, navike i običaje.

Danas smo svesni da je svet jedno veliko selo, otvoreniji smo za prijem novih iskustava i mnoge stvari su nam lakše dostupne. Odatle i interesovanje za egzotične bilјke. Upoznati smo sa novim tehnikama i načinima lečenja, sa indijskom i kineskom medicinom, pa odatle i radoznalost na koji način oni pomažu da se ostane na putu zdravlјa – započela je priču sa Marinom Jablanov, za Dnevnik, farmaceutkinja i homeopata Snežana Jović, o bilјkama koje dolaze iz egzotičnih krajeva, a imaju izrazito mnogo lekovitih svojstava.


Pročitajte i ovo: Recept za osvežavajući ručak – čorba od šargarepe i đumbira


Photo by Dawid Zawiła on Unsplash

Naša planeta je blagodarna u svojim darovima, pa se mnogi pitaju zar ovde nema takvih bilјaka koje se mogu takmičiti s tim koje su iz daleka?

– Neretko se susrećemo sa pitanjima zašto ne koristimo naše bilјke, da li su te „druge“ toliko bolјe, ili je samo u pitanju reklama i pomodarstvo. Vrlo je lako objasniti, te bilјke se uglavnom dosta dugo koriste u lečenju, nekoliko vekova, u drugim kulturama, ajurvedi ili kineskoj tradicionalnoj medicini, a danas se naširoko rade klinička istraživanja, in vitro, tj. u laboratoriji i in vivo eksperimentima na laboratorijskim životinjama.


Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt


Svako istraživanje se uzima sa rezervom, jer se eksperimenti rade u posebnim uslovima i ne rade se na lјudima, a ako se nešto zaista pokaže dobro, onda se uzima u obzir za stvaranje formulacije leka, i nova klinička istraživanja. Tako da ima i kod nas super bilјaka, ali njihova svojstva nisu dovolјno ispitana i potvrđena.

U čemu je razlika lekovitih bilјnih preparata i lekova?

– Ovde ne govorimo o lečenju, kažemo da može da pomogne, da se u tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje određenih simptoma, da su u sastavu bilјke određene supstance koje imaju efekat pobolјšanja zdravlјa. Nikada samo jedna supstanca ne deluje u organizmu, kada koristite bilјni preparat, vi unosite puno raznih jedinjenja koja opet jedna drugome pojačavaju efekat, i zato su rezultati nekad fascinantni.


Pročitajte i ovo: Najbolje četiri vežbe za zatezanje tela


Za svoje zdravlјe činite dobro ako koristite u ishrani bilјku koja je lekovita, a istovremeno ne oštećujete jetru, što mnogi lekovi čine, ne oštećujete crevnu floru, i možete samo da se dobro osećate. Naravno, i kod bilјaka postoje neka štetna dejstva, treba voditi računa ako uzimate lekove i svakako konsultovati svog lekara ako želite da ih uvrstite u terapiju. Bilјke su hrana, a još je Hipokrat rekao da je hrana lek.