Nekada, tek na dalekim putovanjima smo mogli da vidimo i osetimo drugačije ukuse, navike i običaje.

Danas smo svesni da je svet jedno veliko selo, otvoreniji smo za prijem novih iskustava i mnoge stvari su nam lakše dostupne. Odatle i interesovanje za egzotične bilјke. Upoznati smo sa novim tehnikama i načinima lečenja, sa indijskom i kineskom medicinom, pa odatle i radoznalost na koji način oni pomažu da se ostane na putu zdravlјa – započela je priču sa Marinom Jablanov, za Dnevnik, farmaceutkinja i homeopata Snežana Jović, o bilјkama koje dolaze iz egzotičnih krajeva, a imaju izrazito mnogo lekovitih svojstava.


Pročitajte i ovo: Recept za osvežavajući ručak – čorba od šargarepe i đumbira


Photo by Dawid Zawiła on Unsplash

Naša planeta je blagodarna u svojim darovima, pa se mnogi pitaju zar ovde nema takvih bilјaka koje se mogu takmičiti s tim koje su iz daleka?

– Neretko se susrećemo sa pitanjima zašto ne koristimo naše bilјke, da li su te „druge“ toliko bolјe, ili je samo u pitanju reklama i pomodarstvo. Vrlo je lako objasniti, te bilјke se uglavnom dosta dugo koriste u lečenju, nekoliko vekova, u drugim kulturama, ajurvedi ili kineskoj tradicionalnoj medicini, a danas se naširoko rade klinička istraživanja, in vitro, tj. u laboratoriji i in vivo eksperimentima na laboratorijskim životinjama.


Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt


Svako istraživanje se uzima sa rezervom, jer se eksperimenti rade u posebnim uslovima i ne rade se na lјudima, a ako se nešto zaista pokaže dobro, onda se uzima u obzir za stvaranje formulacije leka, i nova klinička istraživanja. Tako da ima i kod nas super bilјaka, ali njihova svojstva nisu dovolјno ispitana i potvrđena.

U čemu je razlika lekovitih bilјnih preparata i lekova?

– Ovde ne govorimo o lečenju, kažemo da može da pomogne, da se u tradicionalnoj medicini koristi za ublažavanje određenih simptoma, da su u sastavu bilјke određene supstance koje imaju efekat pobolјšanja zdravlјa. Nikada samo jedna supstanca ne deluje u organizmu, kada koristite bilјni preparat, vi unosite puno raznih jedinjenja koja opet jedna drugome pojačavaju efekat, i zato su rezultati nekad fascinantni.


Pročitajte i ovo: Najbolje četiri vežbe za zatezanje tela


Za svoje zdravlјe činite dobro ako koristite u ishrani bilјku koja je lekovita, a istovremeno ne oštećujete jetru, što mnogi lekovi čine, ne oštećujete crevnu floru, i možete samo da se dobro osećate. Naravno, i kod bilјaka postoje neka štetna dejstva, treba voditi računa ako uzimate lekove i svakako konsultovati svog lekara ako želite da ih uvrstite u terapiju. Bilјke su hrana, a još je Hipokrat rekao da je hrana lek.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.