Koža se neguje tokom cele godine, ali leti joj je potrebno posvetiti dodatnu pažnju.

Zbog vrućina dolazi do pojačanog znojenja i koža gubi vlažnost i sjaj, pa joj je preko potrebna hidratacija. Gotovi kozmetički preparati često sadrže aditive i konzervanse koji nam čestom upotrebom više štete nego koriste. Zato je dobro okrenuti se prirodnoj kozmetici koja ne sadriži materije koje mogu da škode.

O tome kako biti negovan, a da pri tom uzmete iz prirode sve one sjajne darove koje vam ona izdašno nudi, razgovarala je Marina Jablanov sa Snežanom Dukanac, autorkom veoma posećenog bloga o prirodnoj negi kože, kose, lica i tela, za Dnevnik.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Šta je osnova pravilne nege kože?

– Samo zdrava koža može biti lepa i blistati punim sjajem. Ovo se postiže vrlo jednostavno, potrebno je da sledimo tri osnovna koraka nege. Prvi korak je svakako higijena. Higijena kože nam omogućava dobro zdravlje i lepu kožu. Drugi korak je toniziranje kože. Pored toga što tonikom toniramo našu kožu mi joj ovim korakom obezbeđujemo dodatnu higijenu (dodatno čisti kožu).

Pročitajte i ovo: Kako da vaše noge izgledaju blistavo i zategnuto za sezonu letnjeg razgolićivanja

Treći korak je upotreba kreme koja je prilagođena tipu kože ali i starosnoj dobi. Tokom leta, negovanje kože je dodatno otežano vremenskim prilikama, jakim suncem, a ponekad i velikom koncentracijom vlage u vazduhu.

Pročitajte i ovo: Božanstveni piling za lice i telo

Sve ovo što ste nabrojali je razlog više da posvetimo pažnju našoj koži. Šta najviše preporučujete?

– Tokom leta, pored uobičajene higijene lica, toplo preporučujem blage pilinge koje treba nanositi dva puta nedeljno. Na taj način skidamo mrtve ćelije i sprečavamo slobodne radikale da utiču na stanje naše kože. Takođe, tokom leta voće i povrće su prava riznica vitamina i minerala koji pomažu očuvanju naše kože.

Pročitajte i ovo: Rashladite telo pilingom

Domaće maske su zaista blagodeti prirode koju treba iskoristiti na pravi način. Svo voće i povrće možete koristiti u svrhu lepote.

Koje biste voće posebno preporučili?

– Kraljicu među voćkama koja se vekovima uzgaja u Srbiji. Pogađate, u pitanju je šljiva, naše nacionalno voće. Kada je lepota u pitanju, šljiva je malo zanemarena, ali kad shvatite koliko bogatstvo krije u sebi i koje blagodeti donosi, sigurna sam da ćete šljivu uključiti u svoju negu. Ova voćka je pravi eliksir mladosti i lepote. Ona je obilje vitamina A i C, prava je prirodna zamena retinola A.

Pročitajte i ovo: Kako da pripremite lice za sunčanje

Postoje neke kontroverze oko krema s retinolom A. Da li vam je to poznato?

– Sudeći po objavljenim studijama dermatologa ove kreme s retinolom A nisu najbolje po naše zdravlje. Naime, krema koja sadrži retinol A, uništava vitamin D, što nije dobro, jer na taj način može ozbiljno da ugrozi zdravlje. Takođe, osobe koje koriste ovaj krem morale bi da izbegavaju sunce, a to znači da bi imale ozbiljan nedostatak vitamina D!

Zato je bolje da se vratimo prirodi, jer u njoj ima sve što nam treba, zar ne?

– Tako je, šljiva sadrži obilje vitamina A i C i sa pravom mogu da kažem da je ova naša kraljica voća pravi eliksir mladosti. Šljiva je dostupna svima, tokom cele godine – leti kao sveža, a posle i kao sušena.

Pročitajte i ovo: Kako da budemo zdravo preplanuli

Maske od šljiva su prava blagodet za kožu: izgnječite svežu šljivu, dodajte malo maslinovog ulja, malo limuna i malo pavlake i nanesite to na lice. Pažljivo birajte šta stavljate na svoju kožu jer 60 procenata ulazi direktno u krvotok i to za neverovatnih tridesetak sekundi!

Pročitajte i ovo: Kako da zalečite proširene pore

Rođena ste Beograđanka, ali živite u Francuskoj. Da li vam je poznata tajna mladolikosti Francuskinja?

– Tajna svake Francuskinje je lagana šetnja i čaša vina. Često slušamo savete da je zdravo popiti čašu vina dnevno. Navode da je dobro za srce. Pre dolaska u Francusku i ja sam sve to čitala, ali ovde sam i naučila da jedna čaša dobrog vina dnevno sprečava proces starenja. Kako? Lako, tajna je u polifenolu.

Pročitajte i ovo: Sunčajte se bezbedno i izbegavajte kreme za zaštitu od sunca

Na Farmaceutskom fakultetu u Bordou, profesor Verkoteran objavio je studiju na temu kako polifenol utiče na našu kožu. Sve u svemu, dovoljno je da popijete sa uživanjem jednu čašu dobrog vina uz ručak ili večeru, da jednom dnevno prošetate i vaše telo će se podmladiti.

Pročitajte i ovo: Zablude i nedoumice u vezi sa sunčanjem

Da bi lakše usvojili ovu naviku svakodnevnog hodanja kupite ili još bolje udomite psa koji će vam pored ljubavi pružiti i to zadovoljstvo šetnje, uživanja u prirodi i svim njenim čarima. I nemojte se začuditi ako dobijete komplimet da izgledate mlađe i lepše!