U toku je premijerno izvođenje serije Feud (Smrtni neprijatelji), u kojoj glavne uloge tumače Suzan Sarandon i Džesike Lang, u produkciji kuće FX, koju vam najtoplije preporučujemo da pogledate.

Serija opisuje ljuto rivalstvo dve legendarne filmske dive, Džoan Kroford i Bet Dejvis, tokom saradnje na snimanju filma Šta se zapravo desilo sa Bejbi Džejn (What Ever Happened to Baby Jane), pod svetlima reflektora i nakon gašenja kamera. Serija istražuje kako su se dve žene nosile sa slavom, starenjem i mizoginijom u filmskom svetu kojim vladaju muškarci, dok su se borile da održe postignuti uspeh i slavu na zalasku svojih karijera.

Očaj i bol dve ljute rivalke, kako na sceni, tako i van nje, gotovo su opipljivi u maestralnoj izvedbi glumica Suzan Sarandon i Džesike Lang. Serija Feud (Smrtni neprijatelji) obiluje scenama za pamćenje u izvođenju ove dve savremene filmske dive. Očito je da sasvim dobro znaju kroz šta su Džoan Kroford i Bet Dejvis prolazile i jasno je da duboko suosećaju sa njima. Hemija između Lang i Sarandon je u savršenoj formi, što seriju čini izuzetno privlačnom i zabavnom za gledanje.

Na seriji radilo punih sedam godina, pre nego što je dobila zeleno svetlo za realizaciju. Posebno je zanimljivo da tri dobitnice Oskara (Džesika Lang, Suzan Sarandon i Ketrin Zita Džons) na vrlo respektibilan način predstavljaju i igraju uloge tri filmske dive iz zlatnog perioda Holivuda i dobitnice nagrada Oskar (Džoan Kroford, Bet Dejvis i Olivija de Hevilend).

Reditelj Rajan Marfi vešto je izbegao zamku stajanja na jednu od dve uključene stranu u okršaju smrtnih neprijateljica. Ovo je priča o istinskoj ljudskoj tragediji i stvarnom životu dva ljudska bića iza zavese sazdane od lažnog sjaja i blještavila kojim je život filmskih zvezda zamagljen. Njihov stvarni život ophrvan je konstantnim strahom i svime što iz njega proizlazi, nesigurnošću, uskogrudošću, pakošću i agonijom.

Iza visoko uzdignutih brada, kao oličenja ponosa i gordosti filmskih zvezda, kriju se beskrajna tuga i duboka usamljenost, koju svakodnevno utapaju u alkoholu. Hodajući po tankoj žici prkosa i očaja, njihov život kretao se između očaja, zavisti, seksizma i straha od starenja.

Suzan Sarandon i Džesika Lang na maestralan način su nam dočarale da slava i bogatsvo baš i nisu najsrećnije mesto za život, kako većina ljudi zamišlja. Prava je poslastica gledati dve savremene filmske dive koje svojim glumačkim umećem udaraju pravo u centar, bez karikiranja dve filmske legende, kakve su bile Bet Dejvis i Džoan Kroford.

U seriji je na vrlo realan način prikazano pravo stanje stvari i odnosa u filmskom svetu. Bez imalo ulepšavanja i patetike, kao druge krajnosti, vidimo filmske dive pod svetlima stvarnog života. Trudeći se da ostvare životni balans, pokušavaju da se ostvare kroz uloge supruga i majki, gde doživljavaju podjednaki krah.

Van svetala pozornice odigrava se prava životna drama dve ljudske duše. Serija na fantastičan način prikazuje njihovu neprestanu zajedničku igru kroz uzajamna, vrlo pikantna i zločesta podbadanja koja je trajala koliko i njihovo poluvekovno prisustvo na filmskoj sceni.

Već je najavljeno snimanje druge sezone.