Pošto su praznici vreme uživanja i deljenja, ne treba da brinemo o tome da li ćemo nabaciti nekoliko kilograma.

Svečanosti na kraju godine donose sa sobom eksploziju ukusa i mirisa, ali kako možete pomiriti gurmansko zadovoljstvo i održavanje uravnoteženog zdravlja? Uz obilne obroke u centru pažnje, dijetetičar Kim Šapira otkriva osvežavajući pristup uživanju u svakom zalogaju i gubitku težine tokom praznika.

Slušajte svoje telo i slavite bez ekscesa

Tokom ovog prazničnog perioda veoma je prisutno iskušenje da se upustite u prejedanje. Međutim, umesto da se prepustimo brzom, rastresenom jelu, Kim Šapira nas podstiče da usvojimo pažljiviji pristup. Ona kaže da je jedan od najlakših načina da se zdravo hranite dok i dalje uživate u kulinarskim zadovoljstvima praznika jeste da usporite.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

„Skloni smo da jedemo brzo i odsutno, ne razmišljajući o hrani na tanjiru. Tokom praznika važno je biti nameran“, naglašava ona.

Fokusirajući se na slušanje prirodnih signala tela, postaje moguće uživati u svečanostima bez podleganja prejedanju.

Woman photo created by jcomp - www.freepik.com
Foto by jcomp – www.freepik.com

Pravilo 15 minuta za pažljivu ishranu

Kim Šapira zagovara pravilo 15 minuta, jednostavnu, ali moćnu tehniku. Ako pojedete polovinu tanjira i odvojite najmanje 15 minuta za uživanje u svakom zalogaju, telo signalizira osećaj sitosti. Ovo je vreme potrebno hipotalamusu, centru apetita i sitosti, da primi signale iz želuca.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

„Preporučujem da sačekate 15 minuta, slušate sebe i vidite da li vam treba još hrane ili samo jedete jer je zabavno ili ukusno. Ako jeste, sačuvajte ostatak za drugi obrok“, savetuje ona. Ovaj pristup podstiče zdraviji odnos prema hrani izbegavajući cikluse ograničenja i prekomernosti.

Image by wayhomestudio on Freepik
Image by wayhomestudio on Freepik.com

Pažljivo jedenje: zadovoljstvo bez krivice

Kim Šapira takođe podstiče oslobađanje od emocionalnog tereta koje se odnosi na hranu, čime se uklanja krivica i fiksacija na određenu hranu. Za nju je svaka hrana jednostavno hrana, koju treba jesti kada udari glad. Usvajanjem svesnog stava prema jelima, postaje moguće proslavljati svečanosti bez upadanja u zamku prekomerne potrošnje.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

„Pažljiva ishrana podstiče telo da sledi svoju intuiciju i bira hranu koja je zadovoljavajuća, prijatna i hranljiva“, objašnjava ona. Ovaj pristup nam omogućava da se udaljimo od obrasca „sve ili ništa“ koji se često povezuje sa strogim dijetama, čime se podstiče doslednost u izboru hrane.

Naked woman photo created by Anastasia Kazakova - www.freepik.com
foto by Anastasia Kazakova – www.freepik.com

Sačuvajte ravnotežu bez lišavanja

Tokom ovog posebnog i prazničnog vremena, Kim Shapira naglašava važnost održavanja jednostavnih, zdravih rutina, kao što su svakodnevno hodanje i adekvatna hidratacija. Umesto da nameće stroga pravila, ona nas ohrabruje da cenimo svaki trenutak i da ne težimo savršenstvu.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

„Ako pokušate da budete savršeni, a niste, nateraće vas da odustanete. Dozvolite sebi da uživate u hrani i da ne budete savršeni“, zaključuje stručnjakinja.

Pročitajte i ovo: Loše strane keto dijete

Ovakvim izbalansiranim pristupom, praznici postaju prilika za proslavu bez ugrožavanja našeg blagostanja, pružajući novu perspektivu o tome kako možemo u potpunosti uživati u prazničnoj sezoni dok vodimo računa o svom zdravlju.