Patlidžan je niskokalorična hrana bogata vlaknima i hranljivim materijama i zbog toga ima mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi. Od smanjenja rizika od srčanih oboljenja, do pomoći u kontroli šećera u krvi i mršavljenja, plavoljubičasti plodovi jednostavan su a ukusan deo uravnotežene ishrane, poručuju nutricionisti.

Koriste se u mnogim jelima širom sveta. Iako ih svrstavamo u povrće jer služe za pripremu slanih jela, plavoljubičasti plodovi su tehnički voće, jer sadrže seme i rastu na biljkama koje cvetaju.

Razlikuju se po veličini i boji. Tamnoljubičasta koža je najčešća, ali patlidžan može biti i crvene, zelene ili čak crne boje.

Receptima donose jedinstvenu teksturu i blag ukus, ali ukoliko je na trpezi redovno i niz potencijalnih zdravstvenih koristi.

Ovi plodovi obiluju hranljivim materijama. Na podugačkom spisku nalazi se lepa količina vitamina, ali i minerala i vlakana u ne previše kalorija.

Povrće ili voće? Tehnički voće, ali ga koristimo kao povrće

Jedna šolja (oko 80 grama) sirovog patlidžana sadrži 20 kalorija, pet grama ugljenih hidrata, tri grama vlakana, jedan gram proteina. Tu su i mangan, folna kiselina, kalijum, vitamini K i C, kao i male količine niacina, magnezijuma i bakra.

Patlidžan se može pohvaliti i visokim sadržajem antioksidantnih materija. Antioksidansi su supstance koje pomažu u zaštiti tela od oštećenja izazvanih štetnim slobodnim radikalima.

Studije su pokazale da antioksidansi mogu da pomognu u prevenciji mnogih vrsta hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i rak.

Živopisnu boju patlidžan duguje antocijaninima, vrsti pigmenta sa antioksidativnim svojstvima. Među najkorisnijim antocijaninima koje ovo povrće sadrži je nasunin.

Uključivanje patlidžana u ishranu može doprineti i stabilizaciji novoa šećera u krvi. To je rezultat visokog sadržaja vlakana, koja kroz probavni sistem prolaze skoro netaknuta i na taj način usporavaju nalet šećera i skok insulina.

Patlidžan zapečen sa manje masnim sirom, malo masnoće i začina može se naći na tanjiru i tokom režima za gubljenje težine

Zbog visokog sadržaja vlakana uz malo kalorija, kao i osećaj sitosti koji daje, patlidžan je dobar saveznik u borbi protiv viška kilograma. Osim toga, često se koristi kao niskokalorična zamena za višekalorične sastojke u receptima.

Patlidžan je neverovatno prilagodljiv i lako se može uvrstiti u ishranu. Može se peći u rerni, grilovati, pržiti ili dinstati uz malo maslinovog ulja i začina.