Prema nedavnoj studiji, trebalo bi da izbegavate dodavanje banana u smutije. Evo iznenađujućeg razloga.

Često kada pripremamo smuti, skloni smo tome da dodamo banane. Gurmansko i slatko, ovo voće je veoma popularno. Da, ali sada će vas iznenaditi nedavna studija objavljena u časopisu Food&Function.

Bogata polifenol-oksidazama, enzimima koji razgrađuju flavonole, izdvaja se banana. U studiji, istraživači su pokazali kako ova enzimska aktivnost može štetiti smutiju. Za ovo su formirali dva test tima. U prvoj grupi učesnici su pojeli smuti na bazi banane, dok je u drugoj preparat sadržao bobičasto voće, dakle malo enzima.

Image by fabrikasimf on Freepik

Zašto treba izbegavati banane u smutiju?

Ovome moramo dodati važnu informaciju: „Obe grupe su takođe progutale kapsulu flavanola, tako da svi počinju iskustvo sa istom količinom dragocene supstance. Naučnici su zatim izmerili nivoe flavanola u krvi i urinu.“ , navede naše kolege iz Pointa.

A rezultati ove studije tako oduzimaju dah. „Oni koji su pili smoothie od banane, koji je stoga bogat polifenol oksidazama, imali su u proseku 84% manje flavanola. Enzimi banane su izbrisali očekivane koristi za srce i pamćenje. »

Stoga istraživači preporučuju da se banane ne mešaju sa hranom bogatom flavanolima, kao što su jabuka, bobičasto voće, kakao.

Ali pazite, banane su veoma korisne za zdravlje, kako nas podseća profesor Boris Hansel, endokrinolog i nutricionista u bolnici Bichat u Parizu: „Banane bi bile odličan način za lečenje i prevenciju grčeva. U svakom slučaju, to je ideja koja kruži svuda. Videćemo zajedno da li je ova ideja istinita. Grč je iznenadna, nevoljna kontrakcija jednog ili više mišića. Svima je poznat intenzivan i karakterističan bol. Neki pate od toga tokom sportske sesije, za druge će to biti noću tokom spavanja. »