Visoka vlažnost vazduha mnogima smeta više od vreline, a naročito hroničnim bolesnicima.

Kako biste se lakše izborili sa sparinom, obratite pažnju na izbor namirnica koje konzumirate, a nemojte se libiti ni da uključite klima uređaj.

Klima uređaji i odvlaživači vazduha

Iako temperatura možda nije iznad 30 stepeni, kada je visoka vlažnost vazduha mnogo više se znoji. Zato uključivanje klima uređaja može pomoći da se vazduh isuši. Na tržištu mogu da se kupe i odvlaživači vazduha.

Najprijatnije je boraviti u prostoriji u kojoj je vlažnost vazduha između 30 i 50 procenata – prečistači vazduha, ovlaživači i odvlaživači često očitavaju kakvo je stanje u vašem domu.

Image by Freepik
Foto Freepik.com

Neka se vazduh kreće

Ako ne biste da uključujete klima uređaj, omogućite strujanje vazduha: uključite ventilator, napravite promaju. Lretanje vazduha učiniće da se osećate znatno prijatnije. 

Ako kuvate, obavezno uključite aspirator, kako bi para što brže napustila vaš dom. 

Nemojte sušiti veš u stanu

Ako je već visoka vlažnost vazduha, nemojte i vi da joj doprinosite – sušite veš na terasi ili napolju na štriku. Skuplja varijanta je da uključite mašinu za sušenje veša. 

Tuširajte se hladnijom vodom

Ako ne želite od svog stana da napravite parno kupatilo, u ovakvim danima tuširajte se hladnijom vodom, ili barem skratite vreme tuširanja. Ako se ogledalo zamaglilo, svakako ste preterali.

Dizzy photo created by stefamerpik - www.freepik.com
foto by stefamerpik – www.freepik.com

Iznesite biljke iz stana

Iako su prelepe i čiste nam vazduh, kada je sparno ne želimo da imamo mnogo biljaka u sobi, one dodatno doprinose vlažnosti. Iznesite ih ispred stana, ili ih prenesite u prostoriju u kojoj je najveći protok vazduha.

Pijte vode, jedite salate

Da biste nadoknadili tečnost koju gubite znojenjem, pijte više vode nego inače, a ako ste u mogućnosti popijte i neki od sportskih napitaka sa elektrolitima. Na taj tačin nadoknadićete i minerale koje ste izgubili.

Najbolje bi bilo da jedete salate, sveže voće i povrće – tako nećete dodatno zagrejati telo, a izbeći ćete i stvaranje pare koja nastaje kada se kuva.