Prema kanadskoj studiji, slušanje vaše omiljene muzike je jednako efikasno protiv bolova kao i uzimanje lekova kao što je Advil. Objašnjenje sledi.

Nema više trčanja u apoteku da kupite lekove kao što je Advil (ibuprofen). Ako imate fizički bol, bolove ili glavobolje, jednostavno slušajte svoju omiljenu muziku.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o razornom dejstvu kokaina na mozak

Teško za poverovati? Pa ipak, ovo je pokazala studija koju su sproveli kanadski istraživači i objavljena u Frontiers in Pain Research.

Osim što omekšava naša srca, muzika ublažava i bol. Za stručnjake, više nema sumnje, slušanje omiljene pesme efikasno je kao lek protiv bolova koji se prodaje u apotekama.

Pročitajte i ovo: Menopauza i depresija – kako da se nosite sa depresijom u periodu pred – menopauze / Tri vrste depresije u pred menopauzi

„Možemo da procenimo da omiljena muzika smanjuje bol za oko jedan poen na skali od 10 tačaka, što je najmanje jednako snažno kao lek protiv bolova koji se izdaje bez recepta kao što je Advil [ibuprofen] pod istim uslovima. Pokretna muzika mogla bi da ima još veći efekat“, potvrdio je za Gardijan Darijus Valevičijus, autor studije sprovedene na Univerzitetu Mekgil u Montrealu.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Bol se smatra „manje intenzivnim“

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači su koristili sondu za zagrevanje dela leve ruke 63 zdrave osobe. Bol je sličan onom od vruće šoljice kafe koja se stavlja na kožu. Tokom ovog perioda, učesnici su morali da slušaju različite vrste muzike: ili svoju omiljenu pesmu, opuštajuću pesmu, ili iskrivljenu muziku ili tišinu. Zatim su morali da ocene intenzitet i vrstu bola.

Pročitajte i ovo: Uvek sanjate istu osobu? Evo šta to zaista znači

Rezultat: učesnici koji su imali svoju omiljenu muziku u ušima „procenili su da je bol manje intenzivan za oko četiri poena na skali od 100 poena i manje neprijatan za oko devet poena“, izveštava The Huffpost.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Pokazalo se da se analize razlikuju od onih koji su slušali kodirani zvuk ili tišinu. Opuštajuća muzika, s druge strane, takođe nije imala isti efekat. Konačno, studija je takođe primetila da dirljive ili emotivne pesme koje izazivaju „tužna, gorko-slatka ili ambivalentna” osećanja donose prijatniji osećaj od drugih muzičkih stilova.