Struktura čovekovog organizma je sačinjena tako da se svi procesi ponavlјaju u određenom vremenskom ritmu – kaže dr Slavica Dautović, endokrinolog iz Dečije bolnice u Novom Sadu, u intervjuu za Dnevnik, koji je sa njom uradila Marini Jablanov.

Smatra se da dnevno-noćni ciklus ne traje tačno 24 sata?

Tačno je da taj najznačajniji cirkardijalni (dnevno-noćni) ciklus traje od 23 do 28 sati. Biološki ritmovi nisu zavisni od spolјašnjih uticaja, oni su, na neki način, zapisani u našoj genskoj strukturi i oni su urođeni. Moderna medicina koja voli da sve notira, secira, dokaže, poznaje vrlo veliki broj gena koji kontrolišu naš biološki časnovnik. Brojnim eksperimentima se pokazalo da, bez obzira na spolјašnje uticaje, čovekovo telo se povinuje sopstvenom biološkom ritmu.

Optimalni dnevno – noćni ciklus

Od 5 do 7 sati je najbolјe vreme za pražnjenje debelog creva.

Od 6 do 8 sati su na najvišem nivou hormoni aktivnosti, tj kortizol i polni hormoni, pa je ovo vreme odlično za vođenje lјubavi.

Od 7 do 9 doručak. Sada treba jesti hranu bogatu uglјenim hidratima. Ovo je vreme kada mi prikuplјamo energiju.

Oko 10 do 11 sati prag bola je najmanji, pa bi u ovo vreme bilo dobro da se ode kod zubara ili da se ode na neku intervenciju koja može da bude bolna. Manje će vam trebati anestetika, mnogo ćete bolјe podneti… U ovom periodu svakako će biti manje bolno.

Od 9 do 14 sati je vreme za intelektualne aktivnosti, jer tada su ove funkcije na visokom nivou. Ako trebate da donesete neku odluku, onda je najbolјi period od 9 do 12 sati.

Oko 14 je idealno da se ruča i sada je vreme da se jede hrana bogata proteinima.

Od 14 do 16 je vreme za predah. Dovolјno je pola sata da predahnete, ne spavanje, nego dremanje. U ovo vreme je važan oprez u saobraćaju, jer mozak je pospan, a mišići su pod tenzijom, pa se u ovom periodu se najbrže se nalјutimo, odnosno imamo najmanji nivo tolerancije.

Od 16 do 17 nam se podiže energija pa je ovo povolјan period za dovršetak intelektualnih aktivnosti.

Oko 17 sati je idealno vreme za rekreaciju.

Oko 18 sati je idealno vreme za večernji lagani proteinski obrok.

Od 18 do 20 sati je najbolјe vreme za kozmetičke tretmane i masaže.

Od 20 do 22 je vreme za lagane aktivnosti, čitanje.

U 22 sata je idealno otići na počinak.

Od 3 do 5 ujutro je period kada je najveća energija pluća. Ovo je idealno vreme da se rade vežbe disanja. Interesantno je da je energija svih drugih organa minimalna. Simptomi astme, bronhitisa, reumativnog artritisa najizraženiji su baš u ovom periodu.